Prethodni članak
Sljedeći članak

Zaboravili na opasnost od bjesnoće?

Diljem Hrvatske, pa tako i u Zagorju u tijeku je akcija cijepljenja pasa protiv bjesnoće, što je zakonska obveza svakog


Diljem Hrvatske, pa tako i u Zagorju u tijeku je akcija cijepljenja pasa protiv bjesnoće, što je zakonska obveza svakog vlasnika psa. Na žalost, posljednjih godina mnogi vlasnici pasa iz stubičkog kraja tu svoju obvezu zanemaruju.

-Prije desetak godina cijepljenje pasa bilo je «sveto pismo». U vrijeme akcije vlasnici su se sami javljali, bez naših upozorenja i intervencija. Danas to na žalost nije tako. Inače, cijepljenje se može obaviti u ambulanti, a svoj dolazak možete najaviti telefonom, pa čak i nakon radnog vremena, ili pak u dvorištu vlasnika, što je za mene lošija opcija. Naime, veterinar dolazi na teritorij psa, a kod kuće ga, posebno u posljednje vrijeme dočekuju djeca ili starija osoba koja jedva sebe drži na nogama, a kamoli psa koji ne zna kaj bute mu vi radili i normalno je da se brani. Uz provođenje naših metoda za smirivanje psa mi dnevno možemo cijepiti eventualno pet pasa, a vezani smo rokom. Cijepljenje prolazi daleko mirnije ukoliko se obavlja u ambulanti- doznajemo od direktora Veterinarske stanice Donja Stubica, Žarka Šibenika.

Cijene su sada niže

Svaki pas koji je mlađi od tri mjeseca, dakle i prije termina određenog za prvo cijepljenje protiv bjesnoće, trebao bi biti registriran u nadležnoj veterinarskoj stanici, a prvo cijepljenje protiv bjesnoće trebalo bi uslijediti nakon što je pas navršio tri mjeseca starosti. Vakcina traje godinu dana, stoga je nakon isteka godine dana potrebna ponovna vakcinacija.

Cijena cjepiva protiv bjesnoće koju regulira Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, Uprava za veterinarstvo, jednaka je na području cijele Hrvatske.

U vrijeme akcije od 1. siječnja do 31. ožujka cijena iznosi 118 kuna za psa koji je već označen čipom (čipiran), a s čipom ako se aplicira u vrijeme akcije cijepljenja, cijena je 162 kune. Poslije akcije cijepljenje košta 132 kune, a samo «čipiranje» koje se provodi na zahtjev vlasnika je 80 kuna.

Prekršajni postupak za nemarne

Na nivou Hrvatske postoji centralna evidencija pasa u koju su upisani svi psi, a svaka Veterinarska stanica ili ambulanta ovlaštena za cijepljenje pasa, unosi u nju potrebne podatke. Svaka veterinarska stanica može čitati i korigirati podatke, unositi nove ili brisati stare, samo za svoje područje. Za razliku od njih Županijska veterinarska inspekcija ima pregled za područje cijele Hrvatske.

-Ukoliko vlasnik ne cijepi psa protiv njega se može pokrenuti prekršajni postupak, koji na žalost traje jako dugo tako da svi na koncu zaborave zbog čega je postupak pokrenut. Takav način kažnjavanja ne daje nikakve rezultate, kazne su male i zato su sada na terenu rezultati cijepljenja protiv bjesnoće takvi kakvi jesu. Pravovremenim cijepljenjem protiv bjesnoće, osim što ispunjavamo svoju zakonsku obvezu štitimo životinju o kojoj bi se uostalom kad smo je već uzeli trebali i brinuti, i sami sebe - naglašava dr. Šibenik.


Još članaka iz "Vijesti"

Facebook