Prethodni članak
Sljedeći članak

Hitna služba se kao ustanova mora formirati do kraja iduće godine

Nedavna teška prometna nesreća u kojoj je ozljede opasne po život zadobila 17-godinja Sofija Lisak iz Oroslavja, a u bol


Nedavna teška prometna nesreća u kojoj je ozljede opasne po život zadobila 17-godinja Sofija Lisak iz Oroslavja, a u bolnicu je prebačena nakon poduljeg ležanja u krvi na vrelom zabočkom asfaltu, aktualizirala je pitanje 'kada će konačno profunkcionirati prava hitna služba'.

Odgovor smo potražili kod dožupanice Sonje Borovčak koja aktivno sudjeluje u pregovorima oko preustroja te službe s nadležnima na nivou države budući je gotovo cijeli radni vijek je provela radeći u zravstvu.

- Mi smo jedna od županija koja nema hitnu kao organiziranu ustanovu. Po zakonu Županija ima obvezu do kraja iduće godine formirati Županijski zavod za hitnu medicinu kao posebnu ustanovu. Zbog pomanjkanja adekvatnog prostora došli smo na ideju da pokušamo organizirati Zavod za hitnu medicinu i objedinjeni hitni bolnički prijem u prostoru Opće bolnice Zabok koji je i inače namijenjen hitnoj službi. Novi pravilnik o minimalnim standardima je izašao i nažalost i tu ima problema oko korištenja pojedinih prostora. Problem je u tome što prema mišljenju ministarstva sjedište Zavoda mora biti u sjedištu županije, što znači da bi Bračak mogao otpasti kao moguća lokacija. Vidjet ćemo još, dakle, gdje će biti sjedište Zavoda iako mi novaca za izgradnju nekog novog prostora nemamo – kaže Borovčak.

Prema pravilima ili racionalno?


Sonja Borovčak

- Ma gdje on bio, najvažnije je da se sve dobro organizira i da sve funkcionira na dobrobit građana, premda u vrijeme krize nije zanemariva ni financijska strana priče i često se ističe da treba na svemu štedjeti i racionalno se ponašati – rekla je Sonja Borovčak.

Za budući Zavod je najvažnija prometna povezanost sa svim dijelovima županije. Kako bilo, trebalo bi biti bolje jer će osim call centra u kojem će raditi educirane medicinske sestre, stalno raspoloživi biti punktovi na ključnim mjestima, a najvažnije od svega je da će do unesrećenih stizati educirane ekipe u dobro opremljenim sanitetskim vozilima. Odluku o mreži punktova donosi ministar pa se o tome može još samo spekulirati, no za prepostaviti je da će se voditi računa o optimalnom vremenu za pružanje prve pomoći, bez obzira na mjesto gdje se potreba za intervencijom ukazala.

- Kao što je poznato, u Hrvatskoj nema specijalista hitne medicine, no i to će se promijeniti. Uvest će se i edukacija za vozače sanitetskih vozila, sestara i liječnika (donijet je program za spccijalizaciju hitne medicine). Dio ljudi bit će zaposlen isključivo na tome. Sredstva za nabavu minimalne opreme Županija očekuje iz kredita Svjetske banke. Nadamo se da ćemo ga dobiti – zaključila je Borovčak.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook