Prethodna kolumna
Slijedeća kolumna

Nestali…

Možda bi i mediji trebali koji puta, osim fotografija osoba koje su nestale i apelima za pomoć, objaviti i neku vijest o tome tko je pronađen. Osobno sam imala prilike posjetiti obitelj čiji je član netragom nestao.

Prošlog je tjedna sve nacionalne medije ponovo preplavio slučaj nestale Drnišanke Anotnije Bilić. Kao što već svi znate, nakon više od godinu i pol potrage pronađeni su posmrtni ostaci nesretne Antonije.

Ali ne, nisu ih pronašli policajci ni pripadnici Gorske službe spašavanja, nego puki prolaznici. O tome je li bilo propusta u istrazi ja ne bih raspravljala. Mene je zaintrigiralo nešto drugo. Za Antonijom je pokrenuta najopsežnija potraga u hrvatskoj povijesti. Isušilo se jezero, na terenu su bile tisuće policajaca, vatrogasaca i planinara kao i nekoliko desetaka specijalno obučenih pasa.

Od vremena kad je Antonija nestala, pa do njezinog pronalaska, nestalo je još zasigurno nekoliko desetaka ljudi. Mnogi među njima također su djeca. No o njima u medijima nismo ništa čuli, a za njima nije pokrenuta opsežna i skupa potjera. Da se razumijemo, ono što se dogodilo Antoniji Bilić užasno je i tužno. Opravdavam svaki dan potrage i svaki postupak koji je poduzet da bi se našla. No zašto se i za svakim drugim djetetom ili osobom ne pokreće takva potraga?

Putem medija gotovo svakodnevno smo preplavljeni desecima fotografija ljudi koji su nestali i kojima se gubi svaki trag. Naravno, neki od njih budu brzo nađeni i vrate se kućama, a što je s ostalima? Za što o njima ne piše u medijima i ne pokreću velike potrage?

Naravno, skupo je sve to, ali svaki život vrijedi jednako, radilo se o životu mlade djevojke koja je nestala ili žene u srednjim godinama s psihičkim problemima. Možda bi i mediji trebali koji puta, osim fotografija osoba koje su nestale i apelima za pomoć, objaviti i neku vijest o tome tko je pronađen. Osobno sam imala prilike posjetiti obitelj čiji je član netragom nestao.

Teška je to neizvjesnost i nakon što prođu dani, tjedni i mjeseci, samo želite znati što se dogodilo s vašim članom obitelji, rekla mi je sestra nestalog. Nada je ono što drži sve one koji nekog traže. Nada da je osoba živa, i da će se, bez obzira na to koliko vremena prošlo, ipak vratit u svoju obitelj. No s odmakom vremena, i nada biva sve manja, a obitelj samo želi znati sudbinu nestalog ma kakva ona bila. O nekima se nikada ništa ne sazna.

Težak je to križ i teret za obitelj. Jedna je obitelj taj teret barem djelomično skinula s leđa. Obitelj Bilić dostojno će moći sahraniti svoju kći, sestru, unuku… No jedan dio tereta zauvijek će ostati na njihovim leđima. Tuga.

Facebook