Prethodna kolumna
Slijedeća kolumna

Iz bakine pučke bilježnice: Ak ti zvoni vu lijevomu vuhu, čul buš loš glas

Praznovjerjem se danas nazivaju mnoge pojave u koje su vjerovali naši stari. Puna narodnih mudrosti i čarobnih savjeta bila je naša hraščisnka baka Ivka.

Praznovjerjem se danas nazivaju mnoge pojave u koje su vjerovali naši stari. Puna narodnih mudrosti i čarobnih savjeta bila je naša hraščisnka baka Ivka.

- Ak ti zvoni vu lijievomu vuhu, čul buš loš glas. Če zvoni ili čuješ pesmu vu desnomu, lijiepe buš vijesti prijel. Ake te, pak, zasrbi desni dlan na ruke, penezi budu od tebe otajali. Če te zasrbi lijievi, penezi pedu k tebe došli - govorila je baka. Starica je znala i kakve bi se stvari mogle dogoditi po ponašanju životinja, posebno peradi.

- Ake kokoš na dvorišču zapopijieva kak kokot, zlo se bu pri hiži dogodile i takvu kokoš mam treba zaklati, i tuo predi nek se neke lošega ne zgodi. Če kokot popijieva i z pijiesmu duojde vu hižu, za lete dan nešči bu pri te hiži vmrl. Iste tak vu petek se nije smijiela blagu davati suol jer se rekle da nedu onda zdrava. Vu petek nije dobre niš delati od velike važnosti. Niti dečku nije spametne da vu petek ide puce vu snuboke, jer mu ne duobra žena čeju vu petek snubi - govorila je baka. Nekad su u Zagorju po danu mogli znati kojeg roda će im krava tele donijeti na svijet.

- Ake se krava pelja na pripust vu neelju, srijedu ili sobotu, otelila bu ženske tele – mujcicu, a čeje pripust vu panidijilek, tork, četrtek ili petak, otelila bu mujceka. Zate su i naši starina tuo psoebne pazili: ake im se štele teleta za trštve (prodaju), onda su pripasuvali da se mujecek zleže da bi ga dobre prodali, jer mujceki bolje nabiraju. Vu slučaju da su imeli dobru pasminu i šteli si takvu kravicu doma ostaviti, složili bi da se rodi ženske tele. Je, to ti je tak bile - mudrozborila je baka.

Facebook

Opasnost je od naleta na životinju (uočen je pas) na autocesti A7 Rupa-Rijeka-Žuta Lokva između graničnog prijelaza RUPA i naplatne postaje RUPA, a od predmeta na kolniku na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče između tunela ČELINKA i BRISTOVAC u smjer...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program