Prethodna kolumna
Slijedeća kolumna

Dnevnik tate Bena: Dva put u tri dana

Piše: Tomislav Benčić
Naslov sam po sebi uopće ne zvuči loše. Ak je to kaj se dogodilo dva put nekaj dobro. Ali ak je t

Naslov sam po sebi uopće ne zvuči loše. Ak je to kaj se dogodilo dva put nekaj dobro. Ali ak je to dva put vezano uz naše željeznice onda to nikak nemre biti dobro. Nakon kaj su mi prošli tjedan skinuli longetu, h četvrtak sam prvi dan išel na posel. U poslijepodnevnu smjenu.

Nakon posla prejdem na stanicu i sednem si na cug. Negde oko Podsuseda je počel malo zacukavati, pri Zaprešiću još jače, a h Novim Dvorima je nakon zacukavanja krepal. I nakon nekoliko neuspješnih pokušaja paljenja strojovođa si je dal mira. I čujem kak se spomina s kondukterom i govori mu da mu nigde ne pokazuje nikakav kvar.

Onda su zeli bateriju i prešlo oko cuga, a nakon toga u zgradu stanice kod prometnika. Cug stoji, grijanje ne dela (bar ne h onom djelu gde sam sedel), niti svetla nije bilo. Prejdem si van zapušiti, kad evo konduktera. Riječ po riječ i saznamo da je dizel motorna garnitura koja nas je vozila ostala bez dizel goriva. Onda su nazvali h Zabok kaj su iz Zaboka poslali jednu takvu dizel motornu garnituru po nas. Pa su došli s tom garniturom iz Zaboka do Novih Dvora. Onda su, ne znam kojim povodom, tu dizel motornu garnituru (u nastavku: DMG) dopeljali na 2. (drugi) kolosijek, dok smo mi stajali na 3. (trećem). A da bi spojili te dvije DMG u jedan vlak potrebno je da budu na istom kolosijeku. Kako ova s kojom smo došli iz Zagreba nije bila pokretna, onda su ovu kaj je došla iz Zaboka s 2. kolosijeka prebacili na 3., spojili ih skupa i uz kašnjenje od cirka vuru i pol smo krenuli dalje.To je bil povratak s posla za moj prvi radni dan nakon nezgode.

U petak nije bilo nič posebno i više-manje točno i redovno smo putovali.

Delal sam i h subotu. Dojdem nakon posla na glavni kolodvor, a kad tam nema cuga. Gledam okolo naokolo da ga nisu deli nekam drugde. Ali ga nema. Pogledam na vuru 22:10. piše na displeju da dolazi u 22:02. i baš se čuje glas spikerice prek razglasa: „Putnički vlak iz Čakovca, Varaždina, Zaboka, Zaprešića s redovitim dolaskom u 22 sata i dvije minute kasni u dolasku oko 50 minuta.“ Pa je nakon toga to joj jednom ponovila. I kolko se ja h matematiku kužim cug treba dojti u 22:52. Bar je tak ženski glas iz zvučnika rekel.

Kakve sad ima veze kad bu cug došel h Zagreb, kad ja trebam iti iz Zagreba, pomislil bu prosječan čitatelj. Za one teri se ne razmeju preveč h željeznice rekel bum da isti cug odnosno isti DMG dojde h Zagreb i vrača se natrag. Dvije minute kasnije ponovno isti glas iz razglasa: „Putnički vlak za Zaprešić, Zabok, Varaždin, Čakovec s redovitim polaskom u 22 sata i 24 minute kasniti će u polasku oko 20 minuta.“ I to je ponovila još jemput. Ili drugim riječima polazi oko 22:44. samo mi nije jasno bilo kak bu cug koji bu došel u 22:52 prešel u 22:44. Međutim, na našim željeznicama je sve moguće. Avanturistima poput mene teri imaju volje i hrabrosti sesti h cug želim sretan put.

Facebook