Prethodni članak
Sljedeći članak

Županija traži djelatnika za dobro plaćeni posao. Ne može ga naći već 18 mjeseci


Krapinsko - zagorska županija već 18 mjeseci ne može naći djelatnika za posao koji je za hrvatske prilike sasvim dobro plaćen, a koji sa sobom nosi, ruku na srce, i pokoje druge benefite.

Traži se, naime, direktor/direktorica Turističke zajednice Krapinsko - zagorske županije, za što je početkom ovog tjedna raspisan novi, već sedmi po redu natječaj u posljednjih godinu i pol dana.

Čelnog čovjeka Turističke zajednice Krapinsko - zagorske županije aktivno su počeli tražiti još u travnju prošle godine, kada je raspisan prvi u nizu javnih natječaja za to radno mjesto.

No, ni tada, a niti nakon nekoliko natječaja koji su se nakon toga zaredali, direktor ili direktorica Turističke zajednice KZŽ nisu 'pronađeni', odnosno, izabrani i imenovani.

Odgovarajući na vijećničko pitanje na tu temu na sjednici županijske Skupštine krajem lipnja ove godine, župan Željko Kolar rekao je da su 4. travnja prošle godine imali jednu osobu koja se prijavila na natječaj i koja je imala i uvjete, te da su se na ponovljeni natječaj 16. svibnja prošle godine javile dvije osobe, ali da nisu ispunjavale uvjete.

Uslijedio je potom natječaj 8.studenog 2022. godine, a potom ove godine 10. siječnja, 30. ožujka i 11. svibnja.

Zašto direktor na tim natječajima nije izabran, pojasnio je tada na Skupštini župan Kolar.

"Znači, imali smo ukupno šest natječaja. Od toga na tri natječaja su osobe imale formalne uvjete da budu izabrane za direktora, a na tri natječaja osobe nisu zadovoljile formalne uvjete. Postupak izbora direktora TZ-a je takav da se sastaje komisija, a nakon toga Turističko vijeće, na koje se pozove potencijalni kandidat koji prezentira program koji je ponudio, i nakon toga Vijeće donosi odluku. U Turističkom vijeću su najjača imena koja mi imamo na području KZŽ u području turizma, ljudi koji žive turizam i o njemu jako puno znaju. Nije lako donijeti odluku, nakon dugo vremena sjajne direktorice, a prije toga svi naši direktori su imali po nekoliko mandata, da odaberemo osobu za koju smatramo da može napraviti iskorak u turizmu na području KZŽ. Sve odluke su donesene jednoglasno, osim na jednom Turističkom vijeću, jedan član je bio suzdržan. To dovoljno govori o načinu, pristupu i samoj odluci", rekao je tada Kolar.

Dakako, iz redova oporbenih vijećnika tada su i javno iznesene tvrdnje kako se na par natječaja javila i jedna osoba koja zadovoljava uvjete, a također su iznesene sumnje da je u čitavoj priči postoji malo 'političkog promišljanja', u smislu da se traži osoba koja bi više odgovarala skupštinskoj većini predvođenoj SDP-om.

No, župan Kolar je te izrečene sumnje kategorički odacio, naglasivši da on kao župan takve stvari ne radi.

"Da smo nekog imali, postavili bismo ga nakon prvog raspisanog natječaja. To je jasno. Nemojmo potcijenjivati ljude u Turističkom vijeću, koji su prije svega izabrani jer su najbolji u struci i imaju iza sebe rezultat, što ne znači da nema i drugih. S druge strane, ključno je da imamo direktoricu TZ-a koja uredno radi svoj posao. Jedina stvar zbog koje imamo natječaj je što je ona izrazila želju da više nije spremna vući. I da je vrijeme da dođe novi čovjek. Mi imamo Masterplan, starteške dokumente, normalno radimo. Ovo nije zastoj u radu. Tražimo nekog tko će imati jednu novu viziju. Kada ste dugo u jednom sustavu, možda ne vidite sve istim očima, možda postanete subjektivni u nekim stvarima, to je činjenica. Svi imamo malo ega i to nekad zna biti veći problem. Mi nemamo osobu. Da imamo osobu, bila bi već izabrana. Očekujem da ćemo na sljedećem natječaju imati četiri, pet kandidata i da ćemo s njima razgovarajući vidjeti s koliko želje i enregije žele ući u posao. I ja bih bio zadovoljan da su ga izabrali već na prvom natejačju, ali nisu. Vjerujem da ćemo izabrati kvalitetno rješenje u dogledno vrijeme", rekao je tada Kolar.

Hoće li sad biti "sedma sreća", ostaje za vidjeti, no u svakom slučaju, možda se razlog što se ovako dugo traži nova čelna osoba Turističke zajednice KZŽ upravo krije u našoj uvodnoj rečenici u ovom članku.

Naime, 'za hrvatske prilike sasvim dobro plaćen posao' (prema neslužbenim informacijama, prošlih godina to je navodno bilo oko 10 tisuća kuna mjesečno) ipak nije toliko dobro plaćen da bi se na njega masovno javljali uspješni i stručni turistički manageri iz privatnog sektora, koji u današnje vrijeme nerijetko zarađuju dvostruko, neki čak i trostruko veće iznose.

U svakom slučaju, spomenimo na kraju da je sadašnji natječaj otvoren do 31. listopada ove godine, a objavljen je na službenoj stranici Turističke zajednice Krapinsko - zagorske županije.

Još članaka iz "Županija"

Facebook