Prethodni članak
Sljedeći članak

Župan Kolar: 'Zbog povećanja plaća i cijena, nama se Proračun dobro puni'

Na današnjoj sjednici Županijske skupštine usvojen je drugi rebalans Proračuna KZŽ


Skupština Krapinsko – zagorske županije u ponedjeljak je usvojila odluku o drugoj izmjeni proračuna, kojom je županijski Proračun za 2022. godinu, zajedno sa sredstvima namijenjenim proračunskim korisnicima, povećan na 1 milijardu 209 milijuna i 556 tisuća kuna, što je povećanje za 46,65 milijuna kuna, odnosno 4%. – To se povećanje uglavnom odnosi na plaće u zdravstvenim i obrazovnim ustanovama,  dakle, u bolnicama, Domu zdravlja, Hitnoj i školama jer su krivo obračunavali plaće. A naš planirani Proračun Krapinsko – zagorske županije, bez proračunskih korisnika, sad iznosi 268 milijuna 568 tisuća kuna ili 5 milijuna i 677 tisuća kuna više. To je najvećim dijelom povećanje za dva europska projekta. Jedan od njih je projekt istraživanja termalnih izvora u Krapinskim Toplicama od 800 tisuća kuna, a drugi za opremanje hitnih službi od 1,3 milijuna kuna. Zatim je tu povećanje za pomoćnike u nastavi od 400 tisuća kuna, kupnja dodatnog zemljišta za dvoranu u Zlataru 250 tisuća kuna i za Hitnu službu također 250 tisuća kuna, zbog povećanja plaća. Ostale stavke se uglavnom usklađuju u iznosima od 100 do 150 tisuća kuna, kako ih ne bi morali dirati u trećem rebalansu Proračuna – pojasnio je župan Kolar.

Povećanje cijena

Dio tih dodatnih novaca, dakle, stiže iz EU fondova, a ostatak se namiruje iz povećanja prihoda. -S obzirom na povećanje plaća i povećanje cijena, nama se Proračun dobro puni. No, problem je što skaču i divljaju cijene u građevini tako da je nama nešto što je bilo bruto, preko noći postalo neto. Recimo, nama je na natječaju za Centar izvrsnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Zaboku cijena skočila s natječajne 54 na 66,6 milijuna kuna. Vjerojatno će, nakon Vladine odluke o usklađivanju cijena, na kraju to biti oko 70 milijuna kuna. I naravno da ćemo ta sredstva mi morati osigurati sami. To je nemoguće iz izvornih prihoda, već će to biti kreditno zaduženje, koje smo mi i planirali napraviti, ali smo od tog iznosa planirali izgraditi i sportsku dvoranu u Zaboku uz sam Centar. Sada to, nažalost, neće biti moguće, nego su nam ta sredstva potrebna da zaokružimo ovu financijsku projekciju, a za dvoranu ćemo se morati nekako drugačije snaći – rekao je Kolar.

Financiranje zdravstva

Što se tiče poslovanja zdravstvenih ustanova, čija su izvješća bila također na dnevnom redu Županijske skupštine, župan Kolar, dakako, nije zadovoljan. – Generalna ocjena je da smo u problemu. Već dvije, tri godine govorim da je ovaj sustav financiranja zdravstva mrtav jer mi ne možemo kao nojevi uporno gurati glavu u zemlju i praviti se da se ništa ne događa. Limiti su manji od onog što je potrebno za plaće. Naravno da se onda ne plaćaju dobavljači i da imamo problem. I mi stalno s nekoliko milijardi, ne nekoliko milijuna, nego milijardi interveniramo da bismo ugasili požar, a to nije trajno rješenje. Isto tako je činjenica da ne možete otići u restoran na ručak s familijom pa kad vam konobar donese račun od 1200 kuna da mu vi kažete 'Ne, ja ću platiti 600'. A to se sada već duže vrijeme događa u zdravstvu, da je cijena usluga koju HZZO plaća bolnicama ispod njihove vrijednosti. Mi pozdravljamo povećanje plaća, ali ne možete dizati plaću ljudima 4 ili 6 posto, a osigurati sredstva za 2 posto. I onda automatski povećavate gubitak ustanove. Recimo, kod OB Zabok u posljednje dvije, tri godine, povećanje plaća je milijun kuna mjesečno. I kad sam ministru prigovorio, onda mi je on rekao 'Pa toliko koliko vi gubite godišnje, toliko Rebro gubi mjesečno. E sad, ako je to njemu neki argument, meni nije. Ja nisam naučen raditi na takav način – rekao je Kolar.

Još članaka iz "Županija"

Facebook