Prethodni članak
Sljedeći članak

Župan Kolar: 'Zbog povećanja plaća i cijena, nama se Proračun dobro puni'

Na današnjoj sjednici Županijske skupštine usvojen je drugi rebalans Proračuna KZŽ


Skupština Krapinsko – zagorske županije u ponedjeljak je usvojila odluku o drugoj izmjeni proračuna, kojom je županijski Proračun za 2022. godinu, zajedno sa sredstvima namijenjenim proračunskim korisnicima, povećan na 1 milijardu 209 milijuna i 556 tisuća kuna, što je povećanje za 46,65 milijuna kuna, odnosno 4%. – To se povećanje uglavnom odnosi na plaće u zdravstvenim i obrazovnim ustanovama,  dakle, u bolnicama, Domu zdravlja, Hitnoj i školama jer su krivo obračunavali plaće. A naš planirani Proračun Krapinsko – zagorske županije, bez proračunskih korisnika, sad iznosi 268 milijuna 568 tisuća kuna ili 5 milijuna i 677 tisuća kuna više. To je najvećim dijelom povećanje za dva europska projekta. Jedan od njih je projekt istraživanja termalnih izvora u Krapinskim Toplicama od 800 tisuća kuna, a drugi za opremanje hitnih službi od 1,3 milijuna kuna. Zatim je tu povećanje za pomoćnike u nastavi od 400 tisuća kuna, kupnja dodatnog zemljišta za dvoranu u Zlataru 250 tisuća kuna i za Hitnu službu također 250 tisuća kuna, zbog povećanja plaća. Ostale stavke se uglavnom usklađuju u iznosima od 100 do 150 tisuća kuna, kako ih ne bi morali dirati u trećem rebalansu Proračuna – pojasnio je župan Kolar.

Povećanje cijena

Dio tih dodatnih novaca, dakle, stiže iz EU fondova, a ostatak se namiruje iz povećanja prihoda. -S obzirom na povećanje plaća i povećanje cijena, nama se Proračun dobro puni. No, problem je što skaču i divljaju cijene u građevini tako da je nama nešto što je bilo bruto, preko noći postalo neto. Recimo, nama je na natječaju za Centar izvrsnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Zaboku cijena skočila s natječajne 54 na 66,6 milijuna kuna. Vjerojatno će, nakon Vladine odluke o usklađivanju cijena, na kraju to biti oko 70 milijuna kuna. I naravno da ćemo ta sredstva mi morati osigurati sami. To je nemoguće iz izvornih prihoda, već će to biti kreditno zaduženje, koje smo mi i planirali napraviti, ali smo od tog iznosa planirali izgraditi i sportsku dvoranu u Zaboku uz sam Centar. Sada to, nažalost, neće biti moguće, nego su nam ta sredstva potrebna da zaokružimo ovu financijsku projekciju, a za dvoranu ćemo se morati nekako drugačije snaći – rekao je Kolar.

Financiranje zdravstva

Što se tiče poslovanja zdravstvenih ustanova, čija su izvješća bila također na dnevnom redu Županijske skupštine, župan Kolar, dakako, nije zadovoljan. – Generalna ocjena je da smo u problemu. Već dvije, tri godine govorim da je ovaj sustav financiranja zdravstva mrtav jer mi ne možemo kao nojevi uporno gurati glavu u zemlju i praviti se da se ništa ne događa. Limiti su manji od onog što je potrebno za plaće. Naravno da se onda ne plaćaju dobavljači i da imamo problem. I mi stalno s nekoliko milijardi, ne nekoliko milijuna, nego milijardi interveniramo da bismo ugasili požar, a to nije trajno rješenje. Isto tako je činjenica da ne možete otići u restoran na ručak s familijom pa kad vam konobar donese račun od 1200 kuna da mu vi kažete 'Ne, ja ću platiti 600'. A to se sada već duže vrijeme događa u zdravstvu, da je cijena usluga koju HZZO plaća bolnicama ispod njihove vrijednosti. Mi pozdravljamo povećanje plaća, ali ne možete dizati plaću ljudima 4 ili 6 posto, a osigurati sredstva za 2 posto. I onda automatski povećavate gubitak ustanove. Recimo, kod OB Zabok u posljednje dvije, tri godine, povećanje plaća je milijun kuna mjesečno. I kad sam ministru prigovorio, onda mi je on rekao 'Pa toliko koliko vi gubite godišnje, toliko Rebro gubi mjesečno. E sad, ako je to njemu neki argument, meni nije. Ja nisam naučen raditi na takav način – rekao je Kolar.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program