Prethodni članak
Sljedeći članak

Župan Kolar obišao radove u Svetištu: 'Radi se o kulturnoj baštini nemjerljive vrijednosti, obveza nam je da se uključimo svojim doprinosom'

Krapinsko – zagorska županija za trenutačne je radove doznačila Svetištu 100 tisuća kuna, ukupno 890 tisuća u posljednje četiri godine


Delegacija krapinsko – zagorske županije na čelu sa županom Željkom Kolarom obišla je danas radove na obnovi Bazilike majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, kao i radove na početku realizacije velikog projekta izgradnje hodočasničkog i volonterskog centra Svetišta.

Rektor Svetišta preč. Domagoj Matošević istaknuo je kako traje ovnova triju sakralnih objekata, Bazilike, Crkve sv. Andrije na Lazu Bistričkome te kapele sv. Magdalene u Humu Bistričkom te kako će radovi biti gotovi do kraja svibnja. Predstavio je i novi projekt obnove i uređenja hodočasničkog i volonterskog centra, koji će se realizirati na gospodarskim zgradama koje će se obnoviti, a koje su stradale u požaru 2020. – Radovi idu jako dobro, stoga zahvaljujem i Županiji i Općini Marija Bistrica na donacijama, drago mi je da prepoznaju Svetište i Župu kao velikog investitora, koji puno ulaže u obnovu naših kulturnih dobara – rekao je Matošević.

Načelnik Marije Bistrice Josip Milički rekao je kako će se ovim projektima i obnovama podići standard Svetišta, ali i općine i županije te kako mu je drago da su u te projekte uključeni dionici i na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini, pa i EU fondovi. – Ovo je jedan svijetli primjer kako se mogu iskoristiti EU sredstva i sve u roku izvesti. Stoga hvala rektoru što brine o našem nacionalnom svetištu i Županiji koja potpomaže – rekao je Milički.

Krapinsko – zagorska županija za radove u tijeku doznačila je Svetištu 100 tisuća kuna. Uz donaciju za Crkvu sv. Andrije na Lazu, to je ukupno oko 890 000 kuna županijskih sredstava u protekle četiri godine. – Radi se o kulturnoj baštini nemjerljive vrijednosti, pa je i svaka vrsta radova skuplja. Zbog toga mi je zadovoljstvo, ali i obaveza, da se svojim doprinosom uključimo u radove – rekao je župan Željko Kolar.

 Istaknuo je i kako je korona utjecala na broj hodočasnika koji se prije znao popeti na gotovo milijun godišnje, a sada se prepolovio, ali i kako će ovaj projekt koji će dati mogućnost prihvata i noćenja hodočasnika, pridonijeti pristupačnosti crkvi.

 Ovom je prigodom župan rektoru uručio posebnu zahvalnicu Svetištu za izniman doprinos u očuvanju stoljetne marijanske pobožnosti, duhovnog i kulturnog nasljeđa hrvatskog naroda, a povodom 50 godina proglašenja svetišta nacionalnim, što je obilježeno lani.

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program