Prethodni članak
Sljedeći članak

Završna konferencija projekta ''Pokreni se, izmijeni se''

Projekt GDCK-a Krapina vrijedan je više od 262 tisuće eura


U prostorima Gradskog društva Crvenog križa Krapina danas je održana završna konferencija projekta ''Pokreni se, izmijeni se''.  Predstavljene su projektne aktivnosti i ostvareni rezultati dvogodišnjeg projekta namijenjenog mladim NEET osobama. Riječ je o projektu vrijednom 262.798 eura koji je sufinanciran u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014 – 2020. sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Ravnatelj Društva Crvenog križa Krapinsko – zagorske županije Davor Šimunović pojasnio je da je cilj projekta bio povećati pristup neaktivnim mladim osobama na tržištu rada te osnažiti mlade osobe za aktivno sudjelovanje na tržištu rada. ''Ciljana skupina bili su nam osobe u dobi od 25 do 29 godina i to one koje ne rade, nisu u sustavu redovitog obrazovanja, ni u sustavu obrazovanja odraslih te se ne vode u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. U sklopu projekta u GDCK-u Krapina zaposlene tri nove osobe te četiri člana mobilnog tima u okolnim gradskim organizacijama Crvenog križa.'' – rekao je Šimunović i dodao: ''U projektne aktivnosti također su uključene 44 osobe i to 29 mlađih od 25 godina te 15 mladih od 25 do 29 godina. Isto tako, ukupno 20 osoba zaposlilo se nakon ulaska u projekt. Održali smo i 10 radionica informiranja o kretanjima na tržištu rada na kojima je sudjelovalo 38 osoba. Rijetko koja udruga u Hrvatskoj ima tako dobre pokazatelje kao što ih imamo mi, posebice što se tiče broja uključenih osoba u sam projekt. Žao nam je što on završava i nadam se da će biti sličnih ili istih projekata u budućnosti – zaključio je ravnatelj Šimunović.

Socijalna mentorica projekta, Ivana Pohižek rekla je kako je glavni cilj bio da kandidati završe odabrano osposobljavanje, da se zaposle i samim time poboljšaju financijsku situaciju, ali i da vode brigu o zdravlju te provode više slobodnog vremena s obitelji ili prijateljima. ''Naši su sudionici kao glavne razloge odnosno uzroke nezaposlenosti naveli brigu za djecu, nedostatak vozačke dozvole, manjak radnog iskustva kao i manjak željenih radnih mjesta te želja za daljnjim obrazovanjem i manjak interesa za poslom'' – pojasnila je Pohižek dodavši kako je kroz projekt pruženo 1011 usluga socijalnog mentorstva.

Kao partner na projektu sudjelovao je i Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Krapina, a kako je istaknuo predstojnik ureda Goran Vukmanić ovakvi su projekti “produžena ruka” HZZ-a. ''Riječ je o izuzetno važnom projektu, posebice danas kada imamo rekordno visoku nezaposlenost odnosno rekordno visoku zaposlenost te velike potrebe za radnicima pa je stoga svaka ta osoba koja se identificira na neki način, bez obzira radi li se o NEET osobi ili osobi starije životne dobi, vrijedna za tržište rada Krapinsko – zagorske županije'' kazao je Vukmanić.

Završnoj konferenciji projekta prisustvovala je i pročelnica za zdravstvo, mlade i socijalnu skrb KZŽ Martina Gregurović Šanjug, koja je uputila čestitke. ''Kada smo prije dvije godine prvi puta razgovarali o načinu identifikacije potencijalnih korisnika već se tada pokazalo da će biti izuzetno teško naći korisnike koji nisu evidentirani u nijednom sustavu. Trebalo je uistinu jako puno truda i zalaganja te suradnje da se uspiju ti ljudi identificirati, motivirati i da ih se uspije održati do kraja zainteresiranima da dođu do ovih rezultata'' – pojasnila je.

Još članaka iz "Županija"

Facebook