Prethodni članak
Sljedeći članak

Po ovome je KZŽ prva u Hrvatskoj

Na pressici predstavljen novi Javni poziv KZŽ


Krapinsko–zagorska županija i ove je godine objavila Javni poziv za prijavu prijedloga za Participativni proračun za mlade. Cilj je podizanje kvalitete života mladih i poticanja mladih za preuzimanje i prakticiranje uloge aktivnog građanina u različitim dijelovima društvenog života i rješavanju pojedinih društvenih problema. Sve skupa predstavljeno je na današnjoj press konferenciji.

Županijska pročelnica za zdravstvo, mlade i socijalnu skrb Martina Gregurović Šanjug kazala je kako i ove godine iznos za participativni proračun za mlade iznosi nešto malo više od 27 tisuća eura, a istaknula je kako se pojedinačne prijave mogu prijaviti za 300 do 2700 eura. ''Ono što se želi postići ovim Proračunom je potaknuti mlade da jačaju i vježbaju ulogu aktivnih građana, da sami prepoznaju ono što nedostaje u sredini u kojoj žive, da predlažu način da se odgovori na njihovu potrebu i preuzmu odgovornost za provođenje te aktivnosti'' – rekla je Gregurović Šanjug. Pročelnica je napomenula da je javni poziv raspisan do 6. srpnja, pa se svi zainteresirani još mogu prijaviti.

Sandra Plečko, zamjenica predsjednika Savjeta mladih Krapinsko zagorske županije, rekla je kako je zadaća Savjeta mladih poticati mlade da se aktivno uključe u svoje lokalne zajednice. ''Mladi najbolje znaju što žele i bitno je da imaju mogućnost to realizirati. Isto tako, zadaća Savjeta je da potiče drugu stranu da sluša – naše donositelje odluka da slušaju potrebe mladih i da im pomognu ostvariti njihove ideje. Javni poziv za participativni proračun za mlade je upravo to i stoga pozivamo mlade da razmisle što je potrebno u njihovoj zajednici, što bi bilo atraktivno i zanimljivo. Nadamo se da će pristići veliki broj prijava koji će biti financirani.'' – rekla je Plečko.

Zamjenica župana KZŽ Jasna Petek rekla kako Krapinsko-zagorska županija svojim svakodnevnim radom dokazuje da je uključiva zajednica, a kao dokaz tome prilaže upravo ovaj Javni poziv. ''U ovom slučaju to su mladi Krapinsko-zagorske županije. U Županiji od 2010. godine djeluje savjetodavno tijelo Savjet mladih koji vrlo aktivno predlažu i zajedno s nama kreiraju politike koje Županija provodi za mlade. Moram napomenuti da Krapinsko-zagorska županija ima dugu tradiciju suradnje rada za mlade i s mladima'' – rekla je Petek i dodala kako je Krapinsko-zagorska županija prva županija u Hrvatskoj koja je uvela participativni proračun za djecu i nošeni iskustvima i dobrim povratnim informacijama Županija je donijela odluku i za participativni proračun za mlade. ''Samim time šaljemo vrlo jasnu poruku mladima naše županije da nam je važno što misle, kako razmišljaju, što trebaju, kuda žele da idu politike koje se odnose na mlade na području naše županije i da mi, kao donosioci odluka, imamo putokaz i da sve ono što radimo za mlade, radimo zajedno s njima'' – zaključila je Petek. 

Detalji i javni poziv dostupni su na stranici županije. Sustav podnošenja prijava je elektronički.

Još članaka iz "Županija"

Facebook