Prethodni članak
Sljedeći članak

[ZA OPG-OVE NOVIH MILIJUN KUNA] 'OPG Vinceljak sjajan je primjer kako se širenjem korak po korak može uspjeti i biti konkurentan'

Najavljena je nova županijska mjera bespovratnih sredstava za zagorske poljoprivredne proizvođače


Na OPG – u Ankice Vinceljak u Bregima Radobojskim održana je konferencija za novinare na temu natječaja Krapinsko – zagorske županije za dodjelu potpora poljoprivrednicima za modernizaciju proizvodnje.

 

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić najavila je da se natječaj za modernizaciju i konkurentnost poljoprivrednih proizvoda otvara danas, 1. lipnja, a traje do 1. srpnja. – Osigurano je 1.036.500 kuna, a na natječaj se mogu prijaviti OPG – ovi s područja KZŽ, posebno koji će ulagati u opremu za preradu mlijeka, doradu i modernizaciju u povrćarstvu, voćarstvu, koji će se odlučiti za kupnju aparata, mljekomata, siromata, jajomata i sl. Nastavljamo i s mjerom za naše zagorske purane. Natječaj je namijenjen za određene projekte, može se dobiti 60 posto vrijednosti iznosa projekta ili maksimalno 50 tisuća kuna. Polovica dobivenog iznosa dobit će se po potpisivanju ugovora, a polovica po završetku projekta, nakon podnošenja izvješća o utrošenim sredstvima – rekla je pročelnica Mihovilić, dodajući da su otvoreni i natječaji za promociju te pozvala OPG – ove da se prijave na natječaje.

 

Vlasnica OPG – a Ankica Vinceljak ukratko je predstavila svoje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koje djeluje već 10 godina. – Sredstva za prve sadnice dobili smo od KZŽ i Općine Radoboj i tako je krenula naša priča bavljenja voćarstvom. 2010. godine krenuli smo sa sadnjom 1170 sadnica kruške viljemovke – rekla je Ankica Vinceljak. OPG se razvijao te danas ima 6850 stabala krušaka, 550 stabala jabuka, 2000 komada sadnica malina, a planiraju uzgoj bobičastog voća. – Nije bilo lako sve te godine, no uz poticajna sredstva i natječaje Županije, došli smo do ovoga što imamo – rekla je Vinceljak, dodajući da su preko natječaja došli do hladnjače za skladištenje voća, destilerije, dokupili zemljište, a osim županijskih natječaja, sredstva su ostvarili i preko IPARD – a, i Ministarstva poljoprivrede i EU. – Fali nam još linija za sok, tako da u ovih mjesec dana moramo dobro razmisliti za što ćemo se prijaviti na danas najavljen natječaj – zaključila je Ankica Vinceljak.

 

Načelnik Općine Radoboj Anđelko Topolovec naglasio je da se pionirski projekt koji je započeo na području općine Radoboj prije 12 – ak godina razvija veoma uspješno. - U početku je tu bila Općina sa svojim poticajnim sredstvima, a onda su ti vrijedni ljudi, naši OPG – ovci, kada su prerasli naše mogućnosti financiranja se okrenuli županijskim, nacionalnim i EU sredstvima. Općina Radoboj tu je ostala kao tehnička podrška i pripomoć za naše OPG – ovce kojima redovno pomažemo u pisanju projekata za mjere na koje se javljaju. Zadnji naš primjer bilo je da smo uspjeli prijaviti oko 36 projekata na mjeru 6.3.1., od toga je do sada realizirano 18 – rekao je Topolovec, uz čestitke OPG – u Vinceljak.

 

Župan Željko Kolar istaknuo je zadovoljstvo što na jednom sjajnom OPG-u obitelji Vinceljak može najaviti novu mjeru bespovratnih sredstava za zagorske poljoprivredne proizvođače kako bi mogli modernizirati svoju proizvodnju i biti konkurentni na hrvatskom i tržištu EU. Pohvalio je Općinu Radoboj koja je bila vizionar u onome što bi željela da se našim zagorskim bregima proizvodi i za što postoji tržište, dok je Županija, rekao je, imala jasan cilj i kriterij na koji način bi se trebali razvijati OPG-ovi. – Ovakvih OPG-ova kao što je OPG Vinceljak koji svake godine rade korak po korak i svake godine s određenim mjerama povećava i modernizira proizvodnju i konkurentan je sa svojim proizvodima, trebali bi imati stotinjak u Zagorju, onda bi i nove naše druge mjere koje imamo, a Sanja je rekla da su dvije u samoj provedbi po 100.000 kuna, onda bi bez problema nekoliko OPG-ova s 4, 5 štandova na zagrebačkim placevima mogli biti konkurentni na zagrebačkom tržištu.

 

- Ako da sada nismo znali, a trebali smo odavno, ova epidemija je pokazala koliko je poljoprivreda važna. Sve oči bile su uprte da li će se preko granice osigurati prijevoz poljoprivrednih proizvoda u Hrvatsku, umjesto da su nam pogledi bili usmjereni prema OPG-ovima i prema dijelova Hrvatske koji mogu proizvoditi poljoprivredne proizvode. Zadnji je trenutak da to promijenimo – istaknuo je župan. Pohvalio je Općinu Radoboj koja je bila vizionar u onome što bi željela da se našim zagorskim bregima proizvodi, dok je Županija, rekao je, imala jasan cilj i kriterij na koji način bi se trebali razvijati OPG-ovi. – Ovakvih OPG-ova kao što je OPG Vinceljak koji svake godine step by step s određenim mjerama povećava i modernizira proizvodnju i konkurentan je na tržištu, trebali bi imati stotinjak u Zagorju, onda bi mogli biti konkurentni na zagrebačkom tržištu. Uz to župan je najavio da će Županija kroz razgovore s općinama i gradovima postrožiti mjere za neobrađena zemljišta kako bi se ta zemljišta održavala barem toliko da ne rade štetu onim ljudima koji rade i od toga žive.

Rekao je kako i Županija prati potrebe zagorskih poljoprivrednih gospodarstava i prema njima slaže mjere i svake godine kada mjera završiti rade analizu, komuniciraju s njima i u suradnji s njima pripremaju nove mjere. Mjere koje su povezane za modernizaciju i konkurentnost ili povećanje poljoprivredne proizvodnje nikad se ne rade na godinu dana. Ova će mjera trajati tri godine što će biti ukupno 3 milijuna kuna za naše OPG-ove, najavio je župan.

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Prometna nesreća na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče između čvora VRPOLJE i čvora PRGOMET (na 343. km ) u smjeru Dubrovnika. Vozi se uz ograničenje brzine 60 km/h. Molimo korisnike za strpljenje. Vremenski uvjeti povoljni su za vožnju. Pojačan...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program