Prethodni članak
Sljedeći članak

ZAPOČELA GRADNJA JEDINSTVENE STAZE U HRVATSKOJ: Turisti će već od kolovoza moći uživati u šetnji kroz krošnje u Zelenjaku

Staza će biti duga 125 metara, najviše visine 5 m, s glazbalom u obliku trube, promjera 2 metra uz kojeg će se moći zapjevati ili pustiti melodiju, njihaljkama i promatračnicom u obliku gnijezda


Kod spomenika Lijepoj našoj u Zelenjaku održana je konferencija za medije povodom početka radova na izgradnji staze kroz krošnje, projekta vrijednog 1,65 milijuna kuna s PDV-om, koji se realizira u sklopu projekta Zagorje ABECEDA prirode kojem je cilj proširenje sadržaja na odredištima prirodne baštine u svrhu povećanja atraktivnosti lokacija i kvalitete edukativnih programa te osiguravanje dostupnosti uz očuvanje prirode i održivi razvoj. Staza će biti ukupne dužine 125 m. Na početku će se dizati na odgovarajuću razinu pomoću stepenica, a potom će prolaziti među krošnjama na visini od 0,5 do 5,0 m iznad terena, da bi završila s pogledom prema spomeniku Lijepoj našoj. Na kraju staze posjetitelji mogu sići po stepenicama i po rampi te nastaviti putem preko mosta do spomenika.

 

Ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko -zagorske županije Dijana Hršak rekla je kako je priprema za realizaciju ove aktivnosti trajala gotovu cijelu prošlu godinu te da je taman kad je trebalo početi s radovima desila situacija s koronavirusom. Radovi su krenuli čim su se granice otvorile budući da je izvođač radova iz Slovenije. Planiran završetak radova je u kolovozu ove godine. - Projekt je podijeljen u pet grupa aktivnosti, od kojih je jedna izgradnja posjetiteljske infrastrukture u sklopu koje se izgrađuje i sama staza – istaknula je Hršak dodajući kako odabir lokacije u biseru Zagorja, krajobrazu Zelenjak-Risvička-Cesarska gora, nije slučajan. – Riječ je o području koje je savršeno uklopilo prirodne, kulturne i povijesne vrijednosti ovog područja te je sama izgradnja staze tj. njezino planiranje i projektiranje išlo u smjeru da se objedine sve te tri vrijednosti. Staza kroz krošnje jedinstvena je u Hrvatskoj, a sama ideja u Ustanovi nastala je prije više godina te je kroz program Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije koji se financira kroz program Konkurentnosti i kohezija 2014.- 2020. ukazala se prilika da se ta ideja i realizira – naglasila je Hršak. Staza će imati prilaznu platformu za osobe s invaliditetom, a najviša visina bit će 5 metara.

– U krošnjama ćemo uživati u prekrasnom zelenilu i zvuku ptica, a tome će pomoći i promatračnica uz samu stazu koja je samostalni objekt. Na njoj će se posjetitelji dizati na ljestve, a ona će biti u obliku gnijezda. Ona će nas sakriti da ptice mogu prići blizu – objasnila je. Sama staza sadržavat će i interpretacijske ploče o prirodnim, kulturnim i povijesnim vrijednostima, na njih će biti vezani stihovi himne Lijepa naša. – Istaknut će se najvrednije i najvažnije prirodne vrijednosti ovog područja. – Završetak staze bit će na njezinoj najvećoj visini gdje će biti postavljeno glazbalo u obliku trube, promjera 2 metra uz kojeg će se moći zapjevati ili pustiti melodiju. Na stazi će biti njihaljke za aktivnije boravljenje u prirodi te će i ona biti prilagođena osobama s invaliditetom – rekla je Hršak te naglasila da je većina projektnih aktivnosti koje su bile planirane kroz projekt Zagorje-ABECEDA prirode realizirane, a je ovo samo ‘finish’. – Tu je staza, uređenje multimedijalnog centra za prirodu u Radoboju te zelene učionice u Zelenjaku. – Na Risvici, na početku staze postavljeni su elementi Zelene učionice, jedne od tri za koje su izrađeni popratni radni listići koji će se moći riješiti samostalno, školu u prirodi, terensku nastavu – rekla je.

 

Župan Željko Kolar istaknuo je da je u Zelenjaku proveo puno vremena, prvo u svojem djetinjstvu, a onda kao prvi predsjednik Javne ustanove. – Lokalitet je bio zapušten, krenuli smo ga ciljano uređivati, prvo s regulacijom korita rijeke Sutle, nakon toga s uređenjem icestovne nfrastrukture i parkirališta, klupa za odmor i ostale infrastrukture potrebne da bi putnik namjernik stao i mogao uživati u obilasku. Nakon toga smo to dogradili edukativnim stazama, sa stazom prema crkvi u Risvici, pa su slijedile glazbene orgulje i sada smo došli u ovu završnu fazu, a to je staza kroz krošnje koja će dati jednu dodatnu atraktivnost samom lokalitetu, a bit će pristupna i interesantna za sve generacije - naglasio je župan. Kolar je dodao da će ova staza, osim poboljšanja infrastrukture i davanja atraktivnosti samom lokalitetu, povećati gospodarsku aktivnost u okolici i potaknuti lokalnu zajednicu da aktivnije sudjeluje u uvođenju zaštićenih krajolika u turističku ponudu. - To je zapravo uz zdravsteni turizam najbrže rastuća grada turizma u svijetu. Koronavirus neće trajati vječno, a mi se moramo pripremiti da idemo prema specifičnim grupama posjetitelja koji cijene lokalitete u kojima se vodi briga o zaštiti okoliša i prirode, pogotovo ako imate zaštićeno područje – istaknuo je.

 

Ciljano se, rekao je župan, gledalo prema nastavi u prirodi. - S obzirom na važnost lokaliteta Lijepe naše, našu zelenu učionicu i sve mogućnosti koje će pružati ova staza u krošnjama, očekujemo da škole diljem Hrvatske, u sklopu škole u prirodi, dio iskoriste za ovaj lokalitet i posjete Zelenjak i spomenik Lijepe naše i kroz edukativne table koje će biti postavljene nauče i o himni i o tekstu himne, ali i zaštićenom krajoliku, biljnom i životinjskom svijetu koji se nalazi u okolici, s time da moramo znati da se područje Sutle ulazi u Natura 2000. Uz sve ove atrakcije, tu će biti i vrt perunika, jer je ona interesantna i specifična za zagorsko područje. U siječnju smo potpisivali ugovor, procijenjena vrijednost investicije je bila 1,1 milijun kuna. Na natječaju je najpovoljnija ponuda bila 1,3 milijuna kuna što je s PDV – om 1,6 milijuna kuna, s time da je dio sredstava koje je trebala osigurati Ustanova i ovu razliku u cijeni osigurala KZŽ u svojem proračunu. Izuzetno je bitno da smo, bez obzira na koronu, unutar roka provedbe projekta. Hala izvođaču radova koji ima svjetske reference i radio je na svim kontinentima, bez konkurencije su u ovom dijelu svijeta za izvedbu ovakvih projekta. U jednom trenu su morali birati da li će raditi u Australiji ili Hrvatskom zagorju i i izabrali su Hrvatsko zagorje. Posebna zahvala na tome što ste nam omogućili da možemo provesti ovu našu ideju i europski projekt kako bi mogli ponuditi nešto sasvim novo ne samo na području KZŽ nego i na području Hrvatske – zaključio je župan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Zbog prometne nesreće na autocesti A3 Bregana-Lipovac na 238.km između čvorova SLAVONSKI BROD ISTOK i SREDANCI u smjeru Lipovca vozi se jednim prometnim trakom, kroz odmorište Sredanci. Pojačan je promet na važnijim cestama osobito na autocesta...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program