Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] U tijeku je Pajdaško sprehajanje u Zlataru na kojem se ekipe 'bore' za vrijedne nagrade


U tijeku je Pajdaško sprehajanje, najpopularnija priredba na otvorenom u sklopu manifestacije Dani kajkavske riječi, koje se ove godine u Zlataru održavaju po 53. puta. Na sprehajanju sudjeluje 11 skupina iz čitavog Zagorja, dvije grupe pješaka i devet kola, koji se natječu u prikazu tradicijskih zagorskih običaja.

 

Pravila natjecanja točno su određena. Ako sudionici dolaze s kolima ili prikolicom koje vuče traktor ili drugo vozilo, na kolima mora biti najmanje dvoje ljudi, dok skupinu pješaka mora činiti najmanje petero ljudi. Svi sudionici moraju prikazivati neki od tradicijskih običaja i biti odjeveni u narodne nošnje ili odjeću koja odgovara prikazu, a skupina mora imati svoje ime i prije manifestacije objasniti što će prikazati te se toga pridržavati na priredbi.

 

Sve skupine okupile su se na Sajmištu u Zlataru u 18.15 sati, odakle je povorka pajdaša krenula Sajmišnom i Zagrebačkom do Ulice Vladimira Nazora, gdje će od 19 sati ocjenjivački sud pregledati i vrednovati sve prikaze, a nakon toga će se skupine predstaviti na pozornici u Parku hrvatske mladeži. 

Svaka skupina dobit će 1.000 kuna za sudjelovanje u kategoriji kola i 500 u kategoriji pješaka. Sve skupine ravnopravno se natječu za jednu od tri nagrade o kojima odlučuje ocjenjivački sud, prvenstveno vrednujući originalnost i izvornost prikazanog. Prva nagrada je 5.000 kuna i Zlatni lampaš, druga 4.000 i treća nagrada 3.000 kuna. 

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook