Prethodni članak
Sljedeći članak

SVJETSKA, A NAŠA: U OB Zabok počeli liječiti pacijente najmodernijom metodom


Od nedavno u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana aktivno se primjenjuje terapija "autologne plazme bogate trombocitima", jednog od oblika liječenja regenerativne medicine koja učinak ostvaruje korištenjem različitih faktora, hormona i stanica dobivenih iz vlastite krvi pacijenta. U posljednjem desetljeću metoda se etablirala u razvijenim zemljama, ali Hrvatska taj trend sustiže, te se metoda sve više primjenjuje, iako još u manjem dijelu hrvatskih bolnica.

Od prošloga tjedna pacijenti s područja Krapinsko-zagorske županije mogu, po indikaciji nadležnog specijalista, s uputnicom svojega obiteljskog liječnika, koristiti spomenuti nezaobilazan alat u modernom pristupu liječenja raznih bolesti i stanja. Bit je terapije što se pacijentovom vlastitom plazmom bogatom trombocitima, hormonima i faktorima omogućuje minimalno invazivno liječenje brojnih sindroma i stanja. Primjerice, obnavljaju se hrskavice, zglobovi, oštećena tkiva u pojedinim stanjima kao što su degenerativne promjene na zglobovima (bolni kukovi, koljena i dr), različite sportske ozljede, pa i kronične rane, a sve to može smanjiti potrebu za agresivnim kirurškim zahvatima ili ih značajno odgoditi.

Djelovanjem različitih aktivnih tvari iz autologne plazme postižu se višestruki učinci. Dokazano smanjuje bolnost i upalu, poboljšava funkciju i opću kvalitetu života bolesnika sa različitim bolnim sindromima lokomotornog, ali i drugih organskih sustava. - Ovakva primjena auologne plazme samo je jedan od modaliteta primjene vlastitog tkiva u regenerativne svrhe, a liječnici Opće bolnice Zabok planiraju skoro uvođenje i ostalih modaliteta regenerativne medicine dostupne kroz sustav HZZO-a, kao što su primjena "matičnih stanica" iz masnog tkiva, i drugo, ovisno o medicinskoj indikaciji. Iako su iskustva primjene ovih metoda najbogatije u ortopediji i traumatologiji, sve više se primjenjuju i u liječenju kroničnih rana, opeklina, perianalnih fistula i fisura, te drugih kroničnih bolnih sindroma - kaže dr. Ana Dimova, koja je od 1. listopada voditeljica Odjela na kojem se provode ovi zahvati, jednom od tri odjela Službe za kirurgiju, na čijem je čelu dr. Zdravko Zelić, specijalist opće kirurgije i uži specijalist digestivne kirurgije.

Krenula prva serija pacijenata

O mladoj i ambicioznoj dr. Dimovoj pisali smo nedavno kada je javnosti predstavljen timski uspjeh Specijalne bolnice Sv. Katarina odnosno rezultati liječenja rektovaginalne fistule (RVF) primjenom inovativnog terapijskog pristupa kombinacijom kirurškog popravka i aplikacije mikrofragmentiranog masnog tkiva s autolognim matičnim stanicama. Za primjenu ove terapije, zabočka bolnica nabavila je potrebnu centrifugu, a spomenute aplikacije rade se kroz tzv. "Dnevnu bolnicu", jer je riječ o minimalno invazivnim postupcima, nakon kojih bolesnici odlaze odmah kući. Spomenute prve dvije aplikacije u traumatološko-ortopedskoj kazuistici napravio je dr. Marko Rukavina, subspecijalist traumatologije i ortopedije, a u petak je krenula prva serija pacijenata dr. Slavena Simona, inače voditelja Odjela za traumatologiju i ortopediju, također subspecijalista traumatologije i ortopedije.

Moguće aplikacije

Doktorica Dimova pojasnila je i postupak. - Nakon vađenja krvi iz vene pacijenta, dobivena krv se obrađuje u posebnim špricama centrifugacijom, te se iz pune krvi "odvajaju" slojevi koji su iskoristivi u regenerativnoj terapiji. Potom se pod kontrolom ultrazvuka dobiveni "vlastiti lijek" aplicira, u ovom slučaju unutar šupljine bolnoga zgloba, ili na drugo oboljelo mjesto, ovisno o vrsti stanja ili bolesti kojoj se pristupa.

Razumljivo je da sam sretna što smo kroz našu dnevnu bolnicu krenuli s aplikacijama autologne kondicionirane plazme bogate trombocitima, te time učinili primjenu dijela regenerativne medicine dostupnom i pacijentima naše bolnice. Vjerujem da ćemo sve frekventnije raditi ovakve zahvate, a veseli i proširenje izvan područja ortopedije, u smislu aplikacije ove vrste terapije na moguće indikacije iz područja opće, plastične i abdominalne kirurgije, ne samo kroz dnevnu bolnicu, nego i u hospitaliziranih bolesnika koji su kandidati za ovakvu vrstu liječenja. Posljednjih mjeseci smo intenzivirali napore u smislu modernizacije pristupa liječenju.

Sve više pokušavamo implementirati protokole brzog oporavka nakon kirurškog zahvata u suradnji s našim anesteziolozima (tzv. ERAS - enhanced recovery after surgery), uvodimo ponovno minimalno invazivne laparoskopske operacije karcinoma debelog crijeva koje su nakon prvih izvedenih prije nekoliko godina stagnirale, ciljamo sve češće manje zahtjevne operacije raditi kroz okvire tzv. jednodnevne kirurgije, smanjujući duljine hospitalizacije, izloženost bolničkim infekcijama i opterećenje sustava.

Također, okrećemo se sve više nutritivnoj pripremi bolesnika i evaluiramo njihovo stanje "pametnim vagama" prije i nakon operacije, i najvažnije – usmjeravamo naše specijalizante učenju novih metoda liječenja, ali i novim postavkama mjerila uspješnosti terapije, a to je svakako kvaliteta života bolesnika. Ako njih ne naučimo da vide ispravan krajnji smisao svakog liječenja, nismo učinili ništa.

Spomenuta primjena autologne plazme za liječenje bolnih kroničnih stanja odobren je postupak pred HZZO-om, te nam je velika želja bila pružiti isto i pacijentima naše županije – naglašava ravnatelj OB Zabok, Tihomir Vančina.

Još članaka iz "Županija"

Facebook