Prethodni članak
Sljedeći članak

Izvori tople vode u Krapinskim Toplicama koristit će se za grijanje


U Zaboku su danas predstavljeni dosadašnji rezultati projekta HyPoKraT, koji se provodi s ciljem iskorištavanja hidrotermalnih potencijala Krapinskih Toplicama, odnosno iskorištavanja bušotine hidrotermalnog  izvora za sustav grijanja u Specijalnoj bolnici Krapinske toplice, ali i na okolnim javnim zgradama.

Zamjenik ravnatelja Regionalne energetsko klimatske agencije sjeverozapadne Hrvatske Velimir Šegon istaknuo je kako je projekt usmjeren na iskorištavanje geotermalne energije na području Krapinskih Toplica. Trenutno je u izradi projektno – tehnička dokumentacije koja bi trebala biti gotova s krajem godine, a sve kako bi se mogla pokrenuti investicija koja bi omogućila radove na postojećoj bušotini u Krapinskim Toplicama. – Osnovni korisnik takve geotermalne energije bit će Specijalna bolnica, ali i zgrade javne namjene. Do kraja godine, bit ćemo spremni za prijavu ovog projekta na pozive za bespovratna sredstva, ukoliko i kada budu otvoreni – rekao je Šegon.

Voditelj projekta, Alen Požgaj iz varaždinske tvrtke AP consulting naglasio je kako se radi o uštedama od 500 – 600 tisuća eura godišnje na grijanju. – Investicija za ovakav toplinski projekt s ugradnjom toplovoda i toplinske stanice je oko 3 do 3.5 milijuna eura, a rok povrata investicije je kratak, obzirom na uštede – rekao je Požgaj.

Nakon realizacije ove investicije, upravo bi Specijalna bolnica Krapinske toplice iz ovakvog izvora energije zadovoljavala oko 70 posto svojih potreba za toplinskom energijom. – Ovime se otvara ogroman potencijal za cijelo mjesto, naročito za bolnicu. To bi olakšalo buduće poslovanje bolnice, jer znamo kakvi su režijski troškovi u funkcioniranju zdravstvenih ustanova, a osobito ovakvih kao što je bolnica, koja ima više zgrada, a neke od njih starije izgradnje – rekao je ravnatelj bolnice Danijel Javorić Barić.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar istaknuo je kako se dosada nije posvećivalo dovoljno pažnje kapacitetima geotermalnih izvora za samu energiju, već su se oni uglavnom koristili samo za toplice i turizam.

– Kapaciteti nisu dovoljno veliki da bi se iz ove bušotine radila proizvodnja električne energije, ali su dovoljni da pokrijemo kapacitete grijanja kompletne bolnice, a dijelom i drugih objekata. Također, ta bi se energija mogla koristiti i u poljoprivrednoj proizvodnji, gdje bi OPG – ovi bliži toj bušotini mogli koristiti njene geotermalne izvore za proizvodnju povrća – rekao je Kolar, istaknuvši kako će se raditi i dalje na tome da se vidi kako se maksimalno geotermalni izvor na području naše županije mogu koristiti upravo za proizvodnju grijanja.

Konferenciji za medije, uz već spomenute, prisustvovali su i predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova te Općine Krapinske Toplice.

 

 

 

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook