Prethodni članak
Sljedeći članak

Županija ne da OB Zabok državi: Zatražila ocjenu ustavnosti zakona o zdravstvenoj zaštiti


Župan KZŽ Željko Kolar i predsjednik Županijske skupštine Zlatko Šorša potpisali su Prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti odredbi Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti (NN 32/23) s Ustavom Republike Hrvatske. Prijedlog je podnijet Ustavnom sudu Republike Hrvatske.

Ocjena ustavnosti traži se u odnosu na ovlast osnivanja općih bolnica, odnosno prijenos osnivačkih prava nad Općom bolnicom Zabok i bolnicom hrvatskih veterana s Krapinsko-zagorske županije na Republiku Hrvatsku.

„Smatramo da je članak 86. Izmjene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti suprotan s člankom Ustava Republike Hrvatske 129. a, koji kaže da županije obavljaju poslove od regionalnog značaja na svojem području, a pogotovo u obrazovanju, zdravstvu, prostornom planiranju i uređenju. Još jednom ponavljam da se za bolje funkcioniranje zdravstvenog sustava mora se promijeniti sustav funkcioniranja, a ne osnivačka prava” – istaknuo je župan Kolar i ponovno naglasio kako smatra da se u Zagorju dobro upravlja sa zdravstvenim sustavom te  da ovdje ima dovoljno i stručnih i kvalitetnih i pametnih i dokazanih ljudi koji mogu voditi taj sustav.

Još članaka iz "Županija"

Facebook