Prethodni članak
Sljedeći članak

'Poslovno - tehnološki inkubator je mjesto gdje se ideje pretvaraju u poduzetništvo, stvaraju novi proizvodi i vrijednosti, otvaraju nova tržišta i zapošljavanja'

Poslovno tehnološki inkubator Krapinsko-zagorske županije otvorio je danas svoja vrata svim zainteresiranima kako bi predstavio infrastrukturu, kao i usluge i resurse koje stavlja na raspolaganje poduzetnicima i obrazovnom sektoru


Poslovno tehnološki inkubator Krapinsko-zagorske županije otvorio je danas svoja vrata svim zainteresiranima kako bi predstavio infrastrukturu, kao i usluge i resurse koje stavlja na raspolaganje poduzetnicima i obrazovnom sektoru. Dani otvorenih vrata će se održati od 28. - 29.09. Također, tijekom dva dana održavat će se radionice na teme: Kako dobiti bespovratna sredstva iz EU fondova, prezentacija i obilazak Centra za robotiku i nove tehnologije uz mentorske vježbe, Poduzetnički mindset – osnovna oprema i/ili dodatna oprema poduzetništva, Što je poduzetnički inkubator i kako mi može pomoći u poduzetništvu te Što moram znati prije nego postanem poduzetnik.

Dobar interes za Poslovno - tehnološki inkubator

 

Direktorica Poduzetničkog centra KZŽ Martina Jantol Županić je kazala kako su Dani otvorenih vrata Poslovno tehnološkog inkubatora završna aktivnost projekta vrijednog 32.660 000 kuna. - Jedna od aktivnosti je izgradnja Poslovno tehnološkog inkubatora, a druge aktivnosti su vezane uz pružanje usluga našim poduzetnicima početnicima i poduzetnicima s područja KZŽ. U sklopu otvorenih dana, kroz dva dana pripremili smo nekoliko tema koje su poduzetnicima najatraktivnije, na taj način će se ih informirati što je poslovno tehnološki inkubator, kako im može pomoći u njihovom poslovanju i što mogu učiniti kako bi si osigurali sredstva za svoje investicije kroz EU fondove. Naš Poslovno tehnološki inkubator ima osam stanara, polako se puni u ovim izazovnim trenucima i veseli nas što postoji interes i za dalje – kazala je Jantol Županić i dodala je kako Poslovno tehnološki inkubator ima kapacitet za 13 stanara, centar za robotiku i nove tehnologije, inovativni laboratorij, coworking prostor i ostale usluge kao što su virtualni inkubator za poduzetnike koji nisu fizički u infrastrukturi, ali mogu koristiti virtualno usluge Poslovno tehnološkog inkubatora i Poduzetničkog centra kao poduzetničko potporne institucije koja upravlja objektom.

 

Novi val strateškog planiranja

Direktorica WBAF ureda u Hrvatskoj Helena Matuša rekla je kako je Krapinsko zagorska županija pokrenula cijeli jedan novi val strateškog planiranja za narednih sedam godina. - Mogu slobodno reći i da smo malo i unaprijed na odnosu na programske dokumente Republike Hrvatske. Radimo strategiju razvoja naše županije, izrađena je strategija razvoja ljudskih potencijala, u tijeku je i digitalizacija, odnosno strategija digitalizacije cijele Javne uprave KZŽ, a upravo sa svrhom i ciljem da ubrzamo gospodarske procese i da pružimo kvalitetniju potporu u Poduzetničkom centru, Zagorskoj razvojnoj agenciji, Regionalnoj energetskoj agenciji sjeverozapadne Hrvatske i u tijelima KZŽ. Tako stvaramo jedno drugačije okruženje za naše poduzetnike i za obrazovni sektor u cijeloj županiji. Vrlo nam je drago da smo okrenuli još jedan kotačić, a to je da stvaramo jedno centralno mjesto za alternativne izvore financiranja kao što su fondovi rizičnog kapitala ili poslovni anđeli, već je sada drugi krug edukacija za poduzetnike iz cijele Hrvatske, koju provodimo ovdje, u suradnji s estonskim fondom rizičnog kapitala tako da imamo svojevrsni prijenos dobre prakse. Zaista imamo timove iz Siska, Zagreba, javljali su se i timovi iz Slovenije, što je ustvari stvaranje jedne platforme za drugu način poslovanja i pružanja podrške u KZŽ – rekla je Matuša.

 

Nova financijska omotnica

Pročelnica Upravnog odjela za javnu nabavu i Europske fondove KZŽ Vlatka Mlakar kazala je kako Upravni odjel najveći fokus svojih aktivnosti trenutno ima na pripremi plana za gospodarski oporavak i pripremi projekata za buduću financijsku omotnicu. - Naime, nisu još došle točne upute kako će izgledati naše sljedeće financijsko razdoblje, odnosno razdoblje financiranja od 2021. – 2027. godine. Mi projekte pripremamo i pripremili smo cijeli niz strateških projekata koje želimo uključiti u financiranje u budućem razdoblju i fokus naših aktivnosti je upravo na tome – rekla je pročelnica Mlakar i dodala kako su najzahtjevniji projekti KZŽ vezani uz zdravstveni turizam i da su to financijski najveći projekti. – Takvi projekti su u najvišoj fazi pripremljenosti, imaju i građevinske dozvole i svu ostalu popratnu dokumentaciju. Oni su zapravo spremni za financiranje prije nego ostali projekti.

 

Upravni odjel za gospodarstvo, promet i komunalnu infrastrukturu na novoj lokaciji

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić rekla je kako je Upravni odjel preseljen na ovu lokaciju kako bi, kazala je, bili više na raspolaganju poduzetnicima i obrtnicima. – Od 1. siječnja u Upravnom odjelu su i bivši poslovi državne uprave koje smo koristili. Oni služe za otvaranje obrta i niz drugih aktivnosti – rekla je Mihovilić dodajući da se Upravni odjel nadopunjuje s potpornim mjerama i investicijama kojima pomaže u gospodarstvu. – Krapinsko-zagorska županija ima otvoren javni poziv za poduzetnike, mlade i žene, a Županija je izdvojila kreditni potencijala u iznosu od 30 milijuna kuna. Potpisan je ugovor s poslovnim bankama, sa Zagrebačkom bankom, ADICO bankom i PBZ-om u cilju kako bi poduzetnici jednostavnije realizirali kredit, a mi subvencioniramo kamatu. Za mlade i za žene su kreditne linije koje su s 2 posto, a jedan posto osigurava Županija. Uključilo se dvadesetak jedinica lokalnih samouprava tako da oni mogu dobiti kredit od 0 posto. Što se tiče mjera ruralnog razvoja, tu je javna potpora za projektnu dokumentaciju. Za poljoprivrednike kroz mjere imamo osigurano 1, 8 milijuna kuna. Isto tako ima većih investicija gdje se oni mogu javiti na mjere i slijedom toga mi njima sufinanciramo izradu projektne dokumentacije – rekla je Mihovilić dodajući da je završen natječaj za proizvođače mlinaca. Tu je Županija izdvojila 400 tisuća kuna, a natječaj su se javila tri proizvođača i ovih dana će biti potpisivanje ugovora.

 

Mjesto gdje se ideje pretvaraju u poduzetništvo

Župan KZŽ Željko Kolar je rekao kako je iznimno sretan što imamo svoj Poslovno - tehnološki inkubator i da imamo Dane otvorenih vrata gdje će se svim zainteresiranima prikazati mogućnosti našeg Poslovno tehnološkog inkubatora. - Sve aktivnosti Poduzetničkog centra, upravnih odjela za javnu nabavu i EU fondove, gospodarstvo, Zagorske razvojne agencije su prije svega usmjerene da pomognemo našem gospodarstvu sada u vrijeme pandemije, da sačuvamo radna mjesta i likvidnost s jedne strane, a s druge strane da se što bolje pripremimo za novu financijsku omotnicu. Što se tiče samog Poslovno - tehnološkog inkubatora, kroz centar za robotiku i nove tehnologije zapravo spajamo obrazovanje s gospodarstvom. Poslovno - tehnološki inkubator je mjesto gdje se ideje pretvaraju u poduzetništvo, stvaraju novi proizvodi, nove vrijednosti, otvaraju nova tržišta i zapošljavanja. Uz sve ove aktivnosti i znanje koje se ovdje nalazi, vjerujem da ćemo biti uspješni – rekao je.

Župan je također istaknuo kako je Upravni odjel za gospodarstvo, promet i komunalnu infrastrukturu premješten u prostore Poslovno tehnološkog inkubatora zbog COVID-a 19 i uvjeta. – S jedne strane nam je i to dobro došlo jer ćemo na taj način objediniti sve usluge koje su vezane za gospodarstvo, poljoprivredu, promet, infrastrukturu na jednom mjestu tako da naši korisnici usluga neće morati odlaziti na dvije ili tri lokacije – objasnio je Kolar.

 

Strateški projekti KZŽ

-Mi smo zapravo korak ispred u odnosu na strateške dokumente Republike Hrvatske, ali prije tjedan dana smo imali jedan dobar sastanak u Ministarstvu regionalnog razvoja gdje smo ih mi zapravo upoznali sa stanjem naših strateških dokumenata, ali ono što je još i bitnije, s dvadesetak strateških projekata za našu županiju za koje smatramo da bi neki od njih trebali biti strateški projekti i za Republiku Hrvatsku. Mi smo i u postupku da se neki projekti proglase od strateške važnosti za Republiku Hrvatsku, čeka nas jedan veliki ciklus i apeliram na Vladu Republike Hrvatske i nadležna ministarstva da nas uključe u samu pripremu nove financijske omotnice, da sudjelujemo u kreiranju s jednim jedinim ciljem, a to je da svi zajedno povučemo što više sredstava iz EU fondova – rekao je župan Kolar.

 

-Naši strateški projekti su prije svega projekti koji su vezani za specijalne bolnice, to je proširenje i dogradnja Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice i dogradnja Specijalne bolnice Stubičke Toplice. U Krapinskim Toplicama je izdana građevinska dozvola i vrijednost samog projekta je negdje oko 280 milijuna kuna, a što se tiče Stubičkih Toplica, to smo podijelili na dva dijela. Prvi dio obuhvaća izgradnju vanjskih bazena, to je već u izradi, vrijednost je negdje oko 23 milijuna kuna, očekujem za će to biti završeno za sljedeću sezonu. Drugi dio obuhvaća natkrivanje tog bazena, dogradnje novih smještajnih kapaciteta sa svim sadržajima kao što će i biti u Krapinskim Toplicama. Mi smo u pripremi dokumentacije i dobivanja građevinske dozvole za Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Zaboku, to je projekt u vrijednosti oko 110 milijuna kuna. Očekujemo početak radova na ljeto sljedeće godine. Tu je i projekt Znanstveno edukacijskog - zabavnog centra na prostoru dvorca Stubički Golubovec. Smatram da bi trebao to biti strateški projekt i za Vladu Republike Hrvatske, kao i ova tri projekta koja sam spomenuo. Dobili smo lokacijsku dozvolu, imamo konzervacijsku studiju samog dvorca, hortikulturnu studiju perivoja, vjerujem da ćemo dobiti i građevinsku dozvolu do kraja godine ili najkasnije početkom sljedeće. Nadam se da ćemo i Hrvatsku staviti na kartu zemalja koje imaju Znanstveno edukacijski – zabavni centar jer mi smo jedina zemlja u EU koja ga nema - istaknuo je župan.

 

 

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Na većini cesta promet teče bez posebnih ograničenja, osim na dionicama gdje traju radovi. U Gorskom kotaru ponegdje ima magle. Od 23. listopada do 23. prosinca 2020. god. između 09:00 i 11:00 sati te 17:00 i 19:00 sati u trajanju do 30 min...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program