Prethodni članak
Sljedeći članak

Sveučilište Sjever pokreće specijalističko usavršavanje prvostupnika i magistara sestrinstva iz hitne medicine


Sveučilište Sjever, najveće integirano sveučilište u Hrvatskoj i peto po broju studenata u ponedjeljak 19. lipnja 2023. godine kreće s provedbom specijalističkog usavršavanja prvostupnika i magistara sestrinstva iz hitne medicine, jedinstvenim projektom na razini cijele države.


U njega će u prvom ciklusu biti uključeno 24 polaznika koji će imati priliku stjecati napredna znanja i vještine specifične za hitnu medicinu, a pružit će im se sveobuhvatno obrazovanje u skladu s najnovijim smjernicama, protokolima i najboljom praksom u području hitne skrbi. 

Program koji će se provoditi u novouređenim laboratorijima i predavaonicama u Sveučilišnom centru Varaždin usmjeren je k zbrinjavanju akutnih medicinskih stanja, dijagnostičkim postupcima, upravljanju hitnim situacijama, farmakoterapiji i hitnim intervencijama.


Polaznici specijalizacije na Odjelu za sestrinstvo Sveučilišta Sjever su prvostupnici i magistri sestrinstva iz četiri Zavoda za hitnu medicinu susjednih županija odnosno iz Nastavnog Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije, Zavod za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije i Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije.

U Sveučilišnom centru Varaždin prije početka provedbe ovog jedinstvenog projekta održan je završni koordinacijski sastanak kojem su nazočili čelni ljudi zavoda koja sudjeluju u projektu, polaznici, te predstavnici Sveučilišta Sjever, a pridružio im se i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.
„U proteklih godinu dana u Varaždinskoj županiji proglasili smo četiri elementarne nepogode, što je i dokaz kako živimo u vremenu s dosta ugroza, pa je stoga vrlo važno da vodimo brigu o sigurnosti svih građana, a da bi to mogli moramo imati obučene, educirane ljude, koji su najbitniji faktor. Pohvaljujem ovu incijativu Sveučilišta Sjever i objedinjavanje zavoda sa hitnu medicinu s hrvatskog sjevera i ovo je uistinu jedan iskorak u dodatnoj edukaciji u hitnoj medicini. Prošle se godine dogodila najveća prometna nesreća na području Varaždinske županije kada je 12 hodočasnika poginulo na licu mjesta na autocesti Goričan-Zagreb, a drugi su spašeni zahvaljujući požrtvovnosti naših žurnih službi-hitne i vatrogasaca, što je i dokaz koliko su dobri u svom radu i educirani, a ovo je nadogradnja u ovom smjeru“,  istaknuo je župan Stričak.


Specijalističko usavršavanje sigurno će utjecati na zadržavanje medicinskih sestara i tehničara u našoj zemlji, ali utjecati na podizanje kvalitete i standarda zdravstvene zaštite građana Republike Hrvatske. Sveučilište Sjever na ovaj način potvrđuje status vodećeg edukacijskog središta iz područja sestrinstva u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske.

Još članaka iz "Županija"

Facebook