Prethodni članak
Sljedeći članak

Plaće u OB Zabok šokirale javnost. Jedan liječnik u prosincu zaradio čak 9100 eura


Da pojedinih liječnika specijalista u Općoj bolnici Zabok kronično nedostaje, već godinama je poznata stvar. Mnogi od njih zbog toga su „prisiljeni” raditi velik broj prekovremenih sati, pa iako im osnovna plaća i nije baš primjerena specijalističkom i odgovornom poslu kojeg obavljaju, budući da iznosi u prosjeku negdje između 2300 i 2400 eura, nemali je broj onih koji mjesečno zarade daleko veće iznose.

Plaće liječnika posljednjih su tjedana posebno aktualne, s obzirom na to da se čeka konačan prijedlog Uredbe o koeficijentima, a istovremeno, Hrvatski liječnički sindikat je već najavio i štrajk. Osnovni problem je baš u toj osnovnoj plaći i koeficijentu, jer nemaju svi liječnici, pogotovo ne u svim hrvatskim bolnicama, prilike zaraditi značajnije iznose dodataka na plaću.

Zanimljivo, novinarka Večernjeg lista, Romana Kovačević Barišić, istražila je koliko mjesečno zarade liječnici u Općoj bolnici Zabok, te je objavila iznose deset najvećih bolničkih plaća za mjesec prosinac isplaćenih u bolnici na Bračku.

Iznos najveće plaće za prosinac u OB Zabok pomalo je šokirao hrvatsku javnost, budući da je jednom zabočkom liječniku za prosinac 2023. godine isplaćeno 9.112,05 eura ukupnog primanja, na temelju osnovne plaće od 2388,11 uz koeficijent 2,449.

Kako je objavio Večernji list, drugom liječniku iz Opće bolnice Zabok se uz koeficijent 2,367 i osnovnu plaću 2302,71 euro ukupno primanje za prosinac popelo na 6.864,95 eura.

Kad je u pitanju deset najvećih plaća s dodacima u toj bolnici isplaćenih za prosinac, ostale u TOP 10 se kreću između 4500 i 4900 eura neto, a temelje se na osnovnim plaćama u rasponu od 2300 do 2400 eura i koeficijentima od 2,367 do 2,493.

U Općoj bolnici Zabok su za Večernji list potvrdili točnost ovih iznosa, ističući da proizlaze iz svih prava temeljenih kolektivnim ugovorom.

– Osoba koja ima najviša primanja je liječnik specijalist, primarijus, voditelj odjela ustrojstvene jedinice s 42 godine radnog staža. U prosincu je odradio 360 sati, od kojih je 168 mjesečni fond, a 192 sata su prekovremeni sati. Zaposlenik je svoj liječnički posao obavljao subotom, nedjeljom, noću i blagdanom, obavio je veći broj sistematskih pregleda te provodio postupke u vezi s Nacionalnim programima ranog otkrivanja malignih bolesti – rekao je za Večernji list Tihomir Vančina, ravnatelj OB-a Zabok.

Novinarka Večernjeg lista razgovarala je i s nekoliko liječnika iz drugih bolnica, koji su joj ispričali kao većina liječnika ne može doći ni blizu takvim iznosima, kakvi su ovi najviši u OB Zabok. Čak štoviše, kažu, ne mogu niti odraditi toliko prekovremenih sati.

- Uobičajeno je između 16 i 40, najviše 50 prekovremenih mjesečno, i s tim, plus rad u Nacionalnom programu, osnovna plaća od 2300-2400 eura poveća se do 3400 eura. Ali liječnik treba imati normalnu plaću umjesto da mora nenormalno puno prekovremeno raditi da bi imao pristojnija primanja – ispričao je za Večernji list radiolog iz Inicijative mladih liječnika dr. Marin Smilović, dodavši kako je spomenuti broj prekovremenih sati u OB Zabok ekstreman te da je do njega došlo vjerojatno zbog pomanjkanja liječnika.

Još članaka iz "Županija"

Facebook