Prethodni članak
Sljedeći članak

RAZVOJ SPORTA U ZAGORJU: KZŽ u ovoj godini financira mlade sportaše sa 243.090 eura!


Foto: Rikard Jadan

Krapinsko – zagorska županija potpisala je ugovor sa Sportskom zajednicom KZŽ i Županijskim školskim sportskim savezom za izravnu dodjelu financijskih sredstava za ostvarivanje javnih potreba u sportu za 2024. godinu u iznosu od 243.090 eura što predstavlja važan korak u podršci razvoju sportskih aktivnosti na području Zagorja. Ovaj potez omogućuje transparentno i ciljano korištenje sredstava za potrebe sportskih programa, infrastrukture, obrazovanja te podrške mladim sportašima i njihovom razvoju, a ovo partnerstvo pruža osnovu za daljnji razvoj sportske infrastrukture, poticanje sportskih aktivnosti među mladima te promicanje zdravog načina života kroz sport. Kroz takve inicijative, zajednica pokazuje svoju predanost podršci sportu kao važnom segmentu društva, a sigurno je kako će one rezultirati dugoročnim benefitima za lokalnu zajednicu i sportaše.

Uspjesi i uvjeti

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar ovom je prilikom istaknuo kako će se u naredne dvije, tri godine izgraditi minimalno devet sportskih dvorana kako bi se zagorskim sportašima i sportašima pružili uvjeti kakve i zaslužuju. To sada, još uvijek, nije slučaj, ali mlade sportaše vode entuzijazam i ozbiljno shvaćanje sporta zbog čega se plasiraju na tronove najvećih natjecanja i u Zagorje donose fantastične rezultate.

- Danas, kada nema djeteta koje nema mobitel, kompjuter ili tablet, kada ne razgovaraju već se dopisuju, izrazito su važni sportski programi koji ih izvlače iz tog svijeta, uče disciplini i timskom radu. To je nenadoknadivo. To što Županijski školski sportski savez radi je jedna izuzetno bitna stvar koja je iznad samog sporta. Široka lepeza kojom se bave Zagorke i Zagorci je nevjerojatan, kao i rezultati koje postižu. Sjediti uz europske, svjetske prvake, uz prvake Hrvatske na dodjelu najboljih sportaša u županiji čini vas izuzetno ponosnim. Neki sportovi nemaju idealne uvjete, ali tu je entuzijazam i ozbiljnost koji nadmašuje neke velike centre u Hrvatskoj. Mi smo u mnogim sportovima superiorniji i to je velika stvar – zaključio je župan Kolar, dok je njegova zamjenica Jasna Petek program javnih potreba u sportu sažela u poticanje i promicanje sporta, osobito djece i mladeži, provođenje tjelesne i zdravstvene kulture djece i djelovanje sportskih udruga i zajednica sportskih udruga.

- Programe su nam predložile Sportska zajednica i Županijski školski sportski savez i tim programima mi osiguravamo financijska sredstva u našem proračunu u iznosu od 243.090 eura. Programom je, uglavnom, obuhvaćeno financiranje osnovnih uvjeta za sport i rekreaciju, aktivnosti članica, sportske manifestacije, troškovi rada zajednice te potpora naše Županije za postignute značajne rezultate, ali i nabava i organizacija prijevoza – objasnila je dožupanica Petek dodavši kako jedna i druga asocijacija vrlo aktivno rade cijele godine na čemu im je čestitala, a poticajne riječi nisu izostale ni za odlične rezultate koje postižu.

Uloga Županije

Predsjednik Sportske zajednice KZŽ Tihomir Vančina, u kojoj djeluje 151 udruga u okviru koje djeluje nešto manje od 5000 sportaša i nešto manje od 2000 rekreativaca, je ispred svih sportašica i sportaša Krapinsko – zagorske županije uputio riječi zahvale na dodjeli sredstava koje iznose ukupno 194.000 eura

- Ono što je najbitnije je da naši sportaši promoviraju nas, zdravi život, sport, Krapinsko – zagorsku županiju i njene općine i gradove u Hrvatskoj i šire. Od kada sam predsjednik Sportske zajednice, dakle unatrag pet, šest godina budžet raste za 40 posto. U 2023. godini javili smo se na natječaj Ministarstva sporta i turizma za dodjelu sredstva za financiranje mladih do 18 godina. Financiranje iznosi do 85 posto, 15 posto je osigurala KZŽ tako da udruge i sportski klubovi ne moraju financirati natječaj. Na taj je način budžet za 2024. godinu naše Sportske zajednice narastao na 350.000 eura. Nadam se da će iz godine u godinu sredstva rasti – poručio je Vančina i dodao kako se sport ne može sigurno razvijati bez infrastrukture i djece koja su budućnost pa je zato zahvalio Županiji što osigurava normalne uvjete.

Predsjednik Županijskog školskog sportskog saveza, Siniša Kuhta, istaknuo je veliku lepezu različitih aktivnosti koje savez provodi. A posebno je naglasio županijsku potporu od 53.090 eura za tekuću godinu koja će uvelike olakšati njihov rad.

- Kroz školski sport trudimo se djecu usmjeravati da sport žive i razvijaju zdrave navike kako bi danas-sutra bili uspješniji i zdraviji, ali i kako bi ostvarivali svoje snove. Broj djece koje okupljamo kroz projekt školskih natjecanja iznosi 35000 učenika u županiji, kroz Univerzalnu sportsku školu okupljamo 330 učenika, kroz vježbaonice 350 učenika, projekt Vrtim zdravi film u kojem djecu osvješćujemo o zdravoj prehrani i važnosti zdrave prehrane provodi 16 škola i ukupno 500 učenika, zatim je tu projekt Obuka ne plivača koji okuplja 700 djece, a u projektu Fotograf, novinar i volontiranje sudjeluje 400 učenika. Sve zajedno, to iznosi 7000 učenika. Smatram da radimo dobre stvari – poručio je Kuhta koji je ovom prilikom zahvalio Županiji koja je osigurala opremu i sredstva za sudjelovanje na futsal svjetskom prvenstvu u Beogradu. Na tom je prvenstvu lani, u listopadu, sudjelovala i Gimnazija A. G. Matoš koja je dostojno predstavila RH i KZŽ.

Još članaka iz "Županija"

Facebook