Prethodni članak
Sljedeći članak

Novooboljela osoba iz Velikog Trgovišća zarazila se u Zagrebu

Danas je održana sjednica Stožera KZŽ


Nakon što je prošlo 28 dana otkad je Krapinsko-zagorska županija proglašena ‘korona free’ danas je na presici Županijskog stožera objavljeno kako je 1 novozaražena osoba. Kako je izvijestio načelnik Stožera Anđelko Ferek – Jambrek riječ je o osobi iz Velikog Trgovišća koja se zarazila u Zagrebu. Ferek-Jambrek je naglasio kako virus nije nestao te da smo se prerano opustili.

Također, uputio je kritiku uputama i preporukama koje je donio Nacionalni stožer. Tu je bila riječ o tome da se lokalni odnosno regionalni Stožeri moraju pobrinuti za osobe koje bi ako postoji sumnja na COVID 19. Oni bi trebali ići u samoizolaciju i lokalni odnosno regionalni Stožeri trebali bi osigurati mobilazaciju tih objekata. Načelnik Stožera rekao je kako to nema smisla jer jedini tko može mobilizirati su država odnosno Nacionalni stožer. Naglasio je to da je to pravno ispravno.

Također je rekao da prema preprukama Nacionalnog stožera, osoba za koju se sumnja da je pozitivna, a nalazi se u drugom mjestu, može napustiti to mjesto i vratiti se u mjesto prebivališta. U tom slučaju, županijski i lokalni stožeri moraju osigurati pratnju te osobe do tog mjesta. Ferek-Jambrek je rekao je preporuka da ta osoba putuje osobnim automobilom, a ako ne da ga može odvesti sanitet. No, problem je kod te pratnje, što ako osoba mora stati negdje na putu ili ići na WC. Stoga, rekao je načelnik Stožera, Stožer KZŽ će poslati upit Ravnateljstvu policije da to čini policija.

Rekao je da je Stožer KZŽ ustvrdio što s turistima odnosno osobama koji se nađu u smještajnim kapacitetima u Zagorju i ako se ustvrdi sumnja da su pozitivne. Hoteli i ostali objekti, naglasio je moraju osigurati samoizolacijsku sobu, treba se pridržavati epidemiloških mjera, odnosno da im se hrana ostavlja ispred vrata. Mogu napustiti to mjesto, ali osobnim automobilom.

Zabranjeni su bolnički posjeti, a Ferek-Jambrek je rekao da je zdravstvenim djelatnicima preporučeno da ne napuštaju županiju.

Još članaka iz "Županija"

Facebook