Prethodni članak
Sljedeći članak

Kolar: ''Vaša avantura započinje''

Upisi u srednje škole


Učenici se u 1. razred srednje škole upisuju u skladu s Odlukom o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2023./2024., objavljenom u Narodnim novinama broj 55/2023. te odredbama Pravilnika o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole ("Narodne novine", broj 49/15, 109/16, 47/17 i 39/22). Željene programe obrazovanja kandidati (učenici) prijavljuju elektronički putem preko mrežne stranice Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole https://srednje.e-upisi.hr , a na temelju natječaja za upis koji se objavljuje na mrežnim stranicama i oglasnim pločama srednje škole i osnivača.

Sukladno točci XV. Odluke o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2023./2024. (dalje: Odluka), Krapinsko-zagorska županija na svojoj oglasnoj ploči i  mrežnim stranicama objavljuje pojedinačne natječaje srednjih škola sa svog područja za upis učenika u I. razred u školskoj godini 2023./2024. te objedinjeni popis poveznica na mrežne stranice srednjih škola gdje se nalaze sve potrebne informacije o upisima.

Prema Strukturi razrednih odjela i broju učenika I. razreda srednjih škola u školskoj godini 2023./2024., I. dio – srednje škole kojima je osnivač Republika Hrvatska, jedinice lokalne samouprave te jedinice područne (regionalne) samouprave, za Krapinsko – zagorsku županiju utvrđeno je 1368  upisnih mjesta u 60 razrednih odjela, odnosno 1428 upisnih mjesta u 65 razrednih odjela uključujući Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda i Glazbenu školu Pregrada.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s CARNET-om na već spomenutoj mrežnoj stranici https://srednje.e-upisi.hr/  objavljuje sve informacije i potrebne dokumente vezane za cjelokupni postupak upisa. Stoga je iznimno važno kontinuirano pratiti dostupne informacije na toj mrežnoj stranici, budući da će ondje biti objavljeni i kriteriji vrednovanja upisa u programe obrazovanja, svi postupci vezani za prijave te ostali ažurirani podaci, važne obavijesti i detaljne upute za rad sa sustavom.

Deficitarni srednjoškolski obrazovni programi za školsku godinu 2023./2024. su: zidar/zidarica, instalater/instalaterka grijanja i klimatizacije, vodoinstalater/vodoinstalaterka, strojobravar/ strojobravarica, bravar/bravarica, keramičar/keramičarka, stolar/stolarica, konobar/konobarica, kuhar/kuharica, tesar/tesarica, soboslikar/soboslikarica, elektroinstalater/elektroinstalaterka, vozač motornog vozila/vozačica motornog vozila.

U skladu s važećim Pravilnikom o dodjeli stipendija učenicima srednjih škola i studentima Krapinsko-zagorske županije (Službeni glasnik KZŽ, broj 42/21.), pravo na stipendiju u kategoriji deficitarnih zanimanja (kategorija C) ostvaruju svi podnositelji zahtjeva, odnosno učenici i studenti koji su u tekućoj godini upisali prvi razred srednje škole odnosno prvu godinu studija u neko od deficitarnih zanimanja. Vrstu deficitarnih zanimanja kao i mjesečnu visinu stipendija za kategoriju C (deficitarna zanimanja) za svaku školsku/akademsku godinu određuje Župan, ovisno o iznosu koji je osiguran za tu namjenu u Proračunu Županije, a na prijedlog Povjerenstva za stipendije.

„Drage učenice i učenici!

S velikim zadovoljstvom želim vam dobrodošlicu u svijet srednjoškolskog obrazovanja! Uskoro počinje novo poglavlje u vašim životima koje donosi puno izazova, ali i izvanrednih prilika za osobni rast i razvoj. Srednja škola je mjesto gdje ćete stjecati nova znanja, upoznati nove ljude, otkriti svoje talente i pronaći svoje strasti. Na tom putu bit će pregršt prekrasnih trenutaka ispunjenih veseljem i uzbuđenjima. Bit će tu i situacija u kojima ćete se morati suočiti s teškoćama, no  važno je zapamtiti da su i te situacije sastavni dio vašeg putovanja i da će vas i one obogatiti i pomoći da rastete kao osobe.

Dajte sve od sebe da postignete uspjeh, ali ne zaboravite uživati u svakom trenutku. Iskoristite prilike koje vam se pružaju, bilo da se radi o akademskim natjecanjima, umjetničkim aktivnostima, sportskim događajima ili volonterskom radu. Budite otvoreni za nova iskustva i spremni prihvatiti izazove koji će vam pomoći da rastete i razvijate se kao cjelovite osobe.

Također, nemojte zaboraviti na važnost prijateljstva. Srednja škola je mjesto gdje ćete upoznati ljude koji će postati vaši najbliži prijatelji. Podržavajte jedni druge, budite otvoreni i suosjećajni. Ponekad će vam biti potrebna podrška i pomoć, a isto tako ćete imati priliku biti podrška drugima. Izgradite snažne veze koje će vas pratiti kroz sve godine vašeg srednjoškolskog iskustva.

Buduće srednjoškolke i srednjoškolci, vaša avantura započinje! Želimo vam puno uspjeha pri upisu u željene programe i srednje škole te otvaranju novog, uzbudljivog poglavlja u životu!“, rekao je župan Željko Kolar.

Još članaka iz "Županija"

Facebook