Prethodni članak
Sljedeći članak

'Revitalizacija Sutlanskog jezera doprinijela bi razvoju turizma, a vraćanje pruge također je izuzetno važno'

Na sam blagdan Svete Katarine, Zagorska Sela proslavila su Dan općine i blagdan svoje zaštitnice


Općina Zagorska Sela u nedjelju je u prostorijama zgrade Kulturnog centra - proslavila 25. Dan općine i Blagdan "Svete Katarine". Nakon Svete mise, koju je u župnoj crkvi predvodio monsinjor Zlatko Koren, održana je svečana sjednica općinskog vijeća, koju je otvorila predsjednica Danijela Maček te pozdravila uzvanike - župana KZŽ Željka Kolara, predsjednicu županijske skupštine, Vlastu Hubicku, saborskog zastupnika-gradonačelnika Pregrade Marka Vešligaja, župana slovenske općine Podčetrtek Petra Misju, gradonačelnika Krapine Zorana Gregurovića, te okolne gradonačelnike, načelnike i druge goste. Prezentacijskim filmom je zorno predstavljena općina Zagorska Sela, nakon čega je načelnica općine Ksenija Krivec Jurak, istaknula je da se na području njihove općine u proteklih godinu dana radilo i gradilo za dobrobit predškolske i školske djece kao i studenata, vezano uz prijevoze, nabavke školskih udžbenika, smještaj u vrtiću i sl. Uz to, povećana je novčana pomoć za novorođenu djecu. Radilo se na rekonstrukciji javne rasvjete, održavanju nerazvrstanih cesta, sanacija klizišta,  pri čemu su sufinanciranjem pomogli Ministarstvo regionalnog razvoja i Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. Saniranje zgrade prve pučke škole "Pločko" pomažu i sredstava EU kao i naše Županije. - U smjernicama za slijedeću godinu planira se sanacija i uređenje "Pločkog", čime bi se uredila cijela stara jezgra Zagorskih Sela. - Za naše građane je bitno da se konačno pokrene uređenje i rekonstrukcija državne ceste na dionici Zagorska Sela - Razvor (Kumrovec) - rekla je načelnica Krivec Jurak dodajući kako će općina  pojačano održavati dionice Harina Zlaka - Luka Poljanska - Bratkovec, koje su u iznimno lošem stanju, što je uvršteno u plan nabave "Hrvatskih cesta za slijedeću godinu. 

Pronatalitetna politika

- Pronatalitetne mjere kako bi što više mladih obitelji zadržalo na području općine. Aktivno ćemo surađivati u razvoju projekta "Sutalnskog jezera“ koji je krenuo u međudržavnoj suradnji Hrvatske i Slovenije. Radi se i na proširenju vodoopskrbne mreže prema visokoj zoni, a proširenje mreže je planirano za naselje Pušća i Luka Poljanska. Nestrpljivo čekamo plan za revitalizaciju željezničke pruge prema Kumrovcu i dalje prema Zagorskim Selima te prema Republici Sloveniji. I tu se očekuju pomaci - zaključila je načelnica Ksenija Krivec Jurak. U svom obraćanju župan Željko Kolar je pohvalio rad načelnice i njenih suradnika. - Zagorska Sela su ostala bez ikakvog javnog prijevoza. Pokrenuta je ponovno inicijativa da se revitalizira pruga od Savskog Marofa, preko Kumrovca i Podčetrtka do Celja. Nadam se da će ti apeli konačno pasti na plodno tlo. Dvije godine kasnimo i sa nastavkom izgradnje državne ceste od Zagorskih Sela do Kumrovca. To sigurno ne doprinosi razvoju.  Sljedeće godine idemo u izmjenu prostornog plana, zbog projekta FRISCO, u kojem ćemo predvidjeti turističku zonu sa manjim turističkim naseljem - kućicama na drvetu, glampingom i šatorima. Rogaška Slatina će na drugoj strani obale imati nove hotele i smještajne kapacitete te vjerujem da je to nešto za što su Zagorska Sela idealna. To su ključne stvari koje moramo napraviti da bi Općina Zagorska Sela dalje nastavila egzistirati – istaknuo je župan.

Pohvale gostiju

Petar Misja, župan Občine Podčetrtek, je u svom obraćanju istaknuo dobru i uspješnu suradnju dviju općina, dodajući da takvi prijateljski odnosi donose uspjeh. Osobito je naglasio sudjelovanje u zajedničkom projektu vezanom za Vonarsko jezero kao novu turističku destinaciju. Saborski zastupnik Marko Vešligaj je čestitao Dan općine domaćinima, pohvalio rad lokalne samouprave i istaknuo da se u Saboru zauzima za općinu Zagorska Sela, osobito za vraćanje vlaka u prometovanje. U kulturnom programu nastupio je dječji zbor "Sveta Katarina". Dirigirala im je Sandra, uz pratnju brata Luku Halužana.

Javna priznanja 2018. godine, za poseban doprinos općini Zagorska Sela dodijeljena su bivšim načelnicima općine i predsjednicima općinskog vijeća Nevenki Štvanek, Željku Kodrnj i Josipu Kodrnji, Mladenu Hohnjecu, Ivanu Šumaku, Kristijanu Bezjaku i Mirku Mačeku. Priznanje za aktivnost i predan rad s djecom i mladima u udrugama uručena su Maji Preglej, Društvo Naša djeca, Martinu Staroveškom, DVD – u "Sloga" Plavić te iznimno uspješnom studentu Agronomije Juraju Horvatu te uspješnom časniku OS-a Damiru Aržeku.

 

Još članaka iz "Zagorska sela"

Facebook

Vremenski uvjeti povoljni su za vožnju. Vozi se po suhim kolnicima, bez posebnih ograničenja, osim na dionicama gdje traju radovi i gdje su mogući povremeni zastoji. Pojačan je promet na gradskim prometnicama i obilaznicama. Vozače upozoravamo da ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program