Prethodni članak
Sljedeći članak

'Budućnost općine počivat će na djeci koji će nas naslijediti'

Razgovor s načenicom Ksenijom Krivec Jurak, povodom proslave Dana općine Zagorska Sela i blagdana Sv. Katarine


Ksenija Krivec Jurak na dužnosti je načelnice godinu i pol dana. To vrijeme, rekla je, prošlo joj je brzo uz puno aktivnosti. Zadovoljna je funkcioniranjem općinske uprave jer samo timskim radom mogu se uspješno realizirati projekti i raditi za dobrobit svojih mještana. Povodom blagdana Svete Katarine kada ova općina slavi svoj dan, razgovarali smo s načelnicom o budućim planovima i onome što je ostvareno.

ZL: Kada je u pitanju demografija, kakva je situacija u općini?

Krivec Jurak: Demografska slika općine nije idealna. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, po zadnjem popisu stanovništva iz 2011. godine imali smo 996 stanovnika, što predstavlja smanjenje od 16,8 % u odnosu na 2001. god. kad je na području općine živjelo 1.197 stanovnika. Takav trend smanjenja broja stanovnika istovjetan je kretanjima na nacionalnoj i županijskoj razini. Veseli nas činjenica da posljednjih godina ipak ima nešto više novorođenih, pa ih je u ovoj godini do sada bilo 8, a proteklih godina i više. Praktički je polovica djece u osnovnoj školi u Kumrovcu iz općine Zagorska Sela, a značajan broj djece imamo i u vrtiću u Kumrovcu.

ZL: Već na početku svog mandata istaknuli ste važnost za brigu o mladima i društveni život. Što je sve urađeno i što se planira u budućih godinu dana?

Krivec Jurak: Od stupanja na dužnost općinske načelnice predložila sam, a Općinsko vijeće je usvojilo povećanje naknada za novorođenu djecu na 1.500 kuna za prvo dijete, 2.000 kuna za drugo dijete i 2.500 kuna za treće i svako sljedeće dijete. Zajedno sa Općinom Kumrovec sufinancirali smo adaptaciju Dječjeg vrtića „Jaglac“ u Kumrovcu čime smo omogućili boravak u vrtiću svoj zainteresiranoj djeci s područja općine Zagorska Sela. Sufinanciramo školske knjige osnovnoškolcima, te prijevoz srednjoškolcima, a onima smještenim u domu dajemo pomoć za školovanje. Stipendiramo naše studente mjesečnom stipendijom u iznosu od 400 kuna.

Osnovali smo Društvo Naša djeca, koje kroz svoje aktivnosti potiče strukturirano provođenje slobodnog vremena naših najmlađih. Planiramo u budućnosti i mjeru financijske pomoći za obitelji koje ulaze u gradnju, rekonstrukciju ili kupnju svoje prve nekretnine, gdje bi se općina uključila s određenim sredstvima kao mjerom za pomoć mještanima koji će ostati živjeti na području naše općine.

ZL: Radilo se i na infrastrukturi. Što biste izdvojili kao najvažnije projekte u proteklih godinu dana?

Krivec Jurak: Kapitalni projekti u cestovnoj infrastrukturi su nam rekonstrukcija državne ceste od Zagorskih Sela do Razvora u dužini od 3,8 km za koju očekujemo da uđe u planove „Hrvatskih cesta“ za 2019. godinu kao i pojačano održavanje dionice Harina Zlaka – Luka Poljanska – Bratkovec. Ove godine smo uz sufinanciranje Ministarstva graditeljstva od 60% ukupne investicije izvršili rekonstrukciju javne rasvjete i kompletnu izmjenu rasvjetnih tijela energetski učinkovitom LED rasvjetom. Isto tako su nam sufinancirali i sanaciju dva klizišta na nerazvrstanim cestama na području općine, u naselju Pušća – odvojak Kralj i Zagorska sela – Biruš. Ministarstvo regionalnog razvoja nas prati sufinanciranjem u sanaciji zgrade prve pučke škole u Zagorskim Selima. Trenutno smo u provedbi postupka javne nabave za rekonstrukciju zgrade za društvene potrebe iz mjere 7.4.1. Programa ruralnog razvoja čija je ukupna vrijednost 1.650.000 kuna. Krapinsko-zagorska županija podupire sve naše aktivnosti u okviru svojih mogućnosti, te imamo dobru suradnju. Sljedeće godine se nadamo da će nam biti odobreno sufinanciranje završne faze radova na uređenju objekta prve pučke škole u Zagorskim Selima za što smo aplicirali na javni poziv Ministarstva kulture, a svakako nam je najbitnije da se pokrenu radovi na uređenju državne ceste D 229 koje sam već prije spomenula, jer nam je ta cesta u katastrofalno lošem stanju na dionicama koje sam navela. I dalje očekujemo da nas nadležna ministarstva prepoznaju u svojim javnim pozivima i natječajima, jer bez pomoći s nacionalne i županijske razine vrlo teško možemo provodi neke značajnije projekte.

ZL: Kako surađujete s okolnim načelnicima i gradonačelnicima?

Krivec Jurak: S okolnim načelnicima i gradonačelnicima surađujem korektno i poticajno. Zadovoljna sam komunikacijom i potporom koja mi je u početku bila neophodna.

ZL: U kojem smjeru razvijate kontinentalni turizam? Kakva je suradnja s prekosutlanskim općinom Podčetrtek?

Krivec Jurak: Baziramo se na razvoju seoskog turizma i manifestacija povezanih sa tradicijom ovoga kraja. Suradnja s općinom Podčetrtek i načelnikom Peterom Misjom je izuzetno dobra. Osim što činimo zajedničku Turističku zonu „Sutla – dolina izvora zdravlja“ imamo i zajedničke manifestacije – Susret na mostu Plavić – Sedlarjevo i Festival vokalnih skupna „A Sutla si teče“. Veliki turistički potencijal svakako je Sutlansko jezero koje kreće u revitalizaciju,a 2020. godine se očekuje završetak radova. Osim toga surađujemo i na svim drugim područjima, oko EU projekata do udruga civilnog društva

ZL: Za kraj, ima li općina Zagorska Sela budućnost i kako ju vidite?

Krivec Jurak: Naravno da ima, vidim lijepu budućnost za općinu Zagorska Sela, dok god ima ljudi koji će se boriti za razvoj i djece koja će naš posao nastaviti.

Još članaka iz "Zagorska sela"

Facebook

Prometna nesreća na autocesti A7 između odmorišta VRATA JADRANA i čvora MATULJI u smjeru GP Rupa promet se vodi jednom prometnom trakom.Vozi se uz ograničenje brzine 60 km/h. . Molimo korisnike za strpljenje.  Zbog pojačanog, povremeno gusto...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program