Prethodni članak
Sljedeći članak

Županija izdvaja novih 2,7 mil. kuna za timove hitne u Klanjcu i Konjščini, a Zavod dobio i novo vozilo vrijedno 900 tisuća kuna

Sve županije u Hrvatskoj za dodatne timove izdvajaju 10 milijuna kuna, a od toga 2,7 milijuna izdvaja KZŽ, dakle jednu četvrtinu. Apeliram da se taj problem mreže hitne medicine konačno riješi, rekao je župan


Župan Željko Kolar i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Krešimir Božić danas su u Budinščini potpisali 2,7 milijuna kuna vrijedan ugovor o sufinanciranju rada Zavoda, a ujedno je predstavljeno i novo vozilo hitne medicinske službe Zavoda za hitnu medicinu KZŽ.

 

Kako je istaknuo ravnatelj Božić, vrijednost vozila je gotovo 900 tisuća kuna, odnosno samo vozilo je koštalo 650, a uz njega su nabavljeni i novi defibrilator u iznosu od 170 tisuća kuna i novi respirator te još neka oprema. Ravnatelj Božić ukratko se osvrnuo na prošlu godinu, istaknuvši da je prijavno – dojavna jedinica Zavoda primila 32.500 poziva, 26 posto ili 7.000 poziva više u odnosu na 2019. godinu.

 

- Imali smo 22 tisuće obrađenih pacijenata, od čega 14.000 na terenu, 8.000 u našim prostorima za reanimaciju. Bilježi se oko 500 pacijenata više putem intervencija. Što se tiče vremena odaziva, prosjek je bio 17 minuta za cijelu županiju, za oko 1 minutu više nego 2019., to pripisujemo oblačenju djelatnika prije izlaska na intervencije. Imali smo2100 intervencija vezanih za koronavirus, odnosno 15 posto od ukupnih intervencija – rekao je Božić, dodavši da je novo vozilo 18. u voznom parku Zavoda. – U prošloj godini su naša vozila napravila gotovo 600 tisuća km i prosječna starost voznog parka je 4,5 godina – dodao je Božić, koji je izrazio ponos djelatnicima Zavoda koji su bili na prvoj crti obrane vezano uz koronavirus i potres. – Hvala Županiji što vodi dobru brigu o svim dijelovima županije jer financiranjem ovih timova u Konjščini i Klanjcu, stanovnici tih područja dobivaju jednaku mogućnost preživljavanja i jednaku dostupnost hitne medicinske pomoći. Mi smo u pandemiji kroz prosinac i siječanj uveli uz timove T2 koji su inače preko dana u Konjščini i Klanjcu dodatnog liječnika, kako bi te intervencije skratili i pravodobno mogli pružiti zdarvstenu skrb – napomenuo je Božić.

 

Načelnik Budinščine Radovan Hercigonja zahvalio je županu te istaknuo da i Općina Budinščina ulaže u Dom zdravlja, zajedno sa Županijom.

 

Župan Željko Kolar napomenuo je da je, kada je bila rađena nova Mreža hitne, osnovni cilj bio da se svim stanovnicima Krapinsko – zagorske županije omoguće iste mogućnosti preživljavanja ako se dogodi kakva nesreća. - Zbog toga smo odlučili da timove T2 u Klanjcu koji pokrivaju grad Klanjec i općine Kraljevec na Sutli, Zagorska Sela, Tuhelj i Kumrovec i te u Konjščini koji pokriva Konjčšinu, Hrašćinu i Budinščinu, financiramo i tako smo stvorili najbolju mrežu hitne u Hrvatskoj. Sve županije u Hrvatskoj za te dodatne timove izdvajaju 10 milijuna kuna, na nacionalnoj razini, a od toga je 2,7 milijuna izdvaja KZŽ. Dakle, jednu četvrtinu od ukupnog iznosa koji županije izdvajaju izdvaja KZŽ – naglasio je župan, dodavši da se nada da taj podatak neće dugo stajati.

 

– Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji je stupio na snagu 1.1.2019., nakon toga je trebao napraviti novu mrežu, ne samo hitne, nego i novu mrežu primarne zdravstvene zaštite i ostalih dijelova zdravstva, što na žalost mi do danas nismo dočekali. Ako izračunate 2019., 2020., sada 2021., to je preko 7,5 milijuna kuna koje je Županija uložila u timove T1 u ova dva punkta, da bismo im stvorili iste uvjete kao što imaju i ostali dijelovi županije. Smatram da je to dobar potez i da su to ljudi koji žive na ovim područjima zaslužili, no nije logički da mi izdvajamo jednu četvrtinu od ukupnih sredstava koja se izdvajaju u RH. Pozivam, apleiram, molim, tražim da se konačno riješi taj problem, s velikom željom i nadom da ove godine zadnji puta ta 2,7 milijuna kuna moramo izdvajati za punktove u Konjščini i Klanjcu i da će oni od sljedeće godine biti punktovi T1 u mreži. Mi ćemo tih 2,7 milijuna kuna i dalje ulagati u zdravstveni sustav, nećemo te novce preusmjeriti u nešto drugo – napomenuo je župan.

 

Što se tiče ambulante u Budinščini, u drugom mandatu Županija je uložila 245 tisuća kuna u uređenje ambulante. - Jedan dio je bio za izmjene vanjske stolarije, 75.000 kuna, zatim novi uređaj za dentalnu medicinu te uređenje sanitrarnih čvorova. Slijedi nam energetska obnova zgrade, s obzirom da su se stekli uvjeti da krenemo u taj projekt, vjerujem da ako će se natječaji odvijati tempom kako smo dobili tu indikativnu listu, moglo bi se realizirati već ove godine – rekao je Kolar, uputivši na kraju zahvalu svim djelatnicima Hitne medicinske pomoći na sjajno odrađenom poslu u 2020. godini.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook