Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorski vozači sve manje piju

Smanjen je i broj nesreća s povrijeđenim osobama te sa materijalnom štetom. Značajno je da je u samo 8,0 posto nesreća n


Smanjen je i broj nesreća s povrijeđenim osobama te sa materijalnom štetom. Značajno je da je u samo 8,0 posto nesreća netko od sudionika bio pod utjecajem alkohola.Gledano samo na vozače, alkoholizirano ih je bilo 11,5 posto.

-Ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin najavio je da će nakon konzultacija s načelnicima policijskih uprava, prijedlog o zadržavanju ili eventualnom ukidanju zakona o 0,0 promila ući u proceduru- doznajemo od načelnika PU krapinsko-zagorske Željka Cujzeka, koji potpisuje i analizu prometnih nesreća u Zagorju dostavljenu Županijskom poglavarstvu, prema kojoj su zabilježeni mali, ali ipak značajni pomaci na bolje.

Prema podacima za Hrvatsku, prvih mjeseci se broj smrtno stradalih na cestama izjednačio s prošlogodišnjim brojem. Dalo je to naizgled čvrste argumente nezadovoljnicima da je vrijeme da se odredba o nula promila treba brisati iz Zakona o sigurnosti prometa, no samo koji mjesec kasnije, premijer Ivo Sanader je jasno rekao da o tome još neko vrijeme neće biti niti govora.

U Krapini primjerice, na sjednici Vlade, rekao je da će rasprava krenuti tek nakon «pristojnog roka» od barem godinu dana, nakon čega je moguće napraviti suvisle analize. «Pristojan» rok je prošao i za očekivati je raspravu o toj rigoroznoj mjeri, koja je, čini se, više ozlojedila ugostitelje, turističke djelatnike, vinare i pivare, no same vozače.

Manje poginulih


Zluradi promatrači, kako je to bilo i za očekivati s obzirom na uvriježenu sliku o Zagorcima, šokirani su međutim izvješćem o sve manjem broju alkoholiziranih vozača po našim cestama i cesticama, a čuđenje bi moglo biti još i veće podastre li načelnik policije jedini ili kao jedan od rijetkih pozitivne rezultate na najavljenim konzultacijama.

Načelnik, doduše, pojašnjava da dođe li do kakve teže nesreće s većim brojem smrtno stradalih, situacija neće biti više tako ružičasta i začas će se izjednačiti s prošlogodišnjim crnim statistikama, jer pomaci na bolje su ipak mali.

-U Zagorju je situacija zasad povoljna. Na prometnicama županije u vremenskom periodu od 1. siječnja do 30. lipnja, evidentirane su 553 prometne nesreće, što je za 319 ili 36,6 posto manje nego u istom periodu lani- kaže načelnik, koji naročito ističe da je za isti period broj poginulih manji za čak 40,0 posto.

Smanjen je i broj nesreća s povrijeđenim osobama te sa materijalnom štetom. Značajno je da je u samo 8,0 posto nesreća netko od sudionika bio pod utjecajem alkohola.Gledano samo na vozače, alkoholizirano ih je bilo 11,5 posto.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook