Prethodni članak
Sljedeći članak

Centra za azilante u Slatini neće biti

Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun potvrdio je da je Europska komisija (EK) raskinula ugovor s MUP-om o financiranju grad


Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun potvrdio je da je Europska komisija (EK) raskinula ugovor s MUP-om o financiranju gradnje prihvatilišta za tražitelje azila zbog nepostojanja lokacije za njegovu gradnju, te da se zato neće moći iskoristiti 940.000 eura iz CARDS programa 2001., ali i istaknuo da u tome ne vidi spektakularan problem.

"Ti su novci propali utoliko što se neće moći koristiti jer je njihov rok do kraja ove godine. Europska komisija je procijenila da mi nećemo uređivati trajno prihvatilište za tražitelje azila na predviđenoj lokaciji u Stubičkoj Slatini, i neće nam odobriti ta predviđena sredstva", izjavio je Mehun Hini.

Bilo je, naime, predviđeno da Europska komisija omogući sufinanciranje gradnje prihvatilišta za tražitelje azila, ali s obzirom na otpor stanovnika Stubičke Slatine gdje se trebao graditi, procijenilo se da se ne ide u konflikt s lokalnim stanovništvom, rekao je glasnogovornik MUP-a.

Podsjetio je kako to nije ništa neobično jer je i u drugim zemljama bilo sličnih situacija prilikom odobravanja određenih CARDS projekata.

"Tu ne vidim neki spektakularno veliki problem. Hrvatska država će ta inicijalna sredstva za uređenje prihvatilišta za tražitelje azila osigurati sama i zato tražimo najpovoljniju lokaciju u državnom vlasništvu koja neće inicirati toliko velika sredstva kao lokacija u Stubičkoj Slatini", rekao je glasnogovornik Mehun.

Potvrdio je da se zasad još traži najpogodnija lokacija, dodavši kako bi se ona mogla skoro odrediti jer je to i jedna od obveza Hrvatske u ostvarivanju pristupa Europskoj uniji.

"Onog trenutka kad se moguća lokacija odredi, ići će se najprije u razgovore s lokalnim stanovništvom i ako u dogovoru s njima neće biti većih otpora prihvatilište će se uređivati", rekao je Mehun.

Naveo je da slične probleme imaju sve tranzicijske države na putu pristupu EU, kao i susjedna Slovenija.

Komentirajući tvrdnje u javnim glasilima po kojima bi Hrvatska, ako ne odluči gdje će se graditi prihvatilište za tražitelje azila, mogla izgubiti još 1,2 milijuna eura, koliko je za to rezervirano iz CARDS programa 2004., glasnogovornik MUP-a naglasio je da je "CARDS 2004. tek u početnoj fazi" te da ćemo taj "novac bez obzira na to što nismo konzumirali ovaj prethodni, moći iskoristiti onog trenutka kad odredimo trajnu lokaciju za gradnju prihvatilišta za azilante".

Opovrgnuo je i tvrdnje iz tiska da je propalo MUP-ovih nekoliko stotina tisuća kuna uloženih u izradbu pripremne dokumentacije za preuređenje bivše vojarne u Stubičkoj Slatini u prihvatilište za azilante, ističući da će se dio te dokumentacije moći iskoristiti za drugu lokaciju.

Mehun je napomenuo kako je dobra okolnost što u ovoj godini nije bilo velikog pritiska mogućih tražitelja azila na našu državu, pa postojeća lokacija privremenog prihvatilišta u Šašnoj gredi kod Siska za sada odgovara potrebama.

"Ove godine u Hrvatskoj je bilo oko 130 zahtjeva za odobrenje azila, a još niti jedan od tih zahtjeva nije odobren", rekao je Mehun.

Broj tražitelja azila koji su smješteni u Šašnoj Gredi varira. Oni dođu u Hrvatsku, zatraže azil, nakon nekoliko dana vide da im se neće odobriti pa napuste prihvatlište i odu negdje drugdje. Prihvatni centar u Šašnoj Gredi može primiti oko 50 do 80 ljudi, i ti su kapaciteti zasad zadovoljavajući, rekao je glasnogovornik MUP-a.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook