Prethodni članak
Sljedeći članak

ZAGORSKE TOPLICE Kako su prošlu godinu preživjele toplice, biseri zagorskog turizma?

Prihodi prepolovljeni, broj gostiju također, no nadaju se da je najgore prošlo i u budućnost gledaju s optimizmom


Teška 2020. godina unazadila je sve aspekte društva, ekonomiju, turizam. Početak godine uvijek je vrijeme za pogled unatrag, zbrajanje rezultata, pravljenje planova. A kako su katastrofalnu prošlu godinu preživjele naše toplice, biseri zagorskog turizma?

Hotel Matija Gubec u Stubičkim Toplicama

- Nikome 2020. nije bila laka godina, ali turizam spada sasvim sigurno u jedan od najpogođenijih sektora. U odnosu na 2019. godinu kada smo ostvarili rekordnih 47.372 noćenja, pad u 2020. iznosi čak 56%. Pad koji bilježimo je velik, a isti je vidljiv i kod gostiju hotela kao i kod posjetitelja kupališta. Osim onih očitih gubitaka, na žalost je situacija oko pandemije također rezultirala neostvarivanjem određenih investiticija koje smo planirali, a uzimajući sve to u obzir, dosta je neizvjesno koliko će dugo potrajati da sektor turizma po rezultatima dostigne 2019. godinu – ističe Filip Poštek, direktor marketinga Hotela Matija Gubec u Stubičkim Toplicama. Ističe da, unatoč svemu navedenome, kod njih nije bilo otpuštanja te su uspjeli sačuvati sva radna mjesta djelatnika. - Naglasak je bio na brzoj i kvalitenoj prilagodbi novonastalim okolonostima. Svaka kriza može biti i prilika. Stoga u ovu poslovnu godinu ulazimo s novostečenim znanjem i iskustvom te s dozom optimizma – ističe Poštek.

Terme Jezerčica

Elvis Pavleković, direktor Hotela i Kampa Terme Jezerčica, kaže – moglo je biti i gore. – Mi smo cjelogodišnji hotel i kamp tako da nismo ovisni isključivo o sezoni, iako se van sezone ni u proljetnom ni u jesensko - zimskom dijelu godine nije moglo raditi ni približno normalno zbog zatvaranja i epidemioloških mjera. Godinu smo završili na 60% prihoda u odnosu na lani. Ovako dobar rezultat, uvjetno rečeno dobar, možemo zahvaliti izuzetno visokoj popunjenosti početka godine prije zatvaranja te dobroj ljetnoj sezoni i popunjenosti u mjesecu rujnu, prije porasta broja zaraženih – ističe. Broj hotelskih noćenja kao i dolazaka više je nego upola manji nego odlične 2019. godine, kada je ostvareno 34.500 noćenja plus 6.500 noćenja u kampu. 2020. godine imali su 16.013 noćenja, a kamp je pod mobilizacijom za stradalnike potresa na području općine Gornja Stubica. - Uz smanjen broj noćenja morali smo otkazati i većinu evenata i svadbenih svečanosti što je dodatno utjecalo na pad prihoda. Kraj godine je bio posebno stresan. Nama je u razdoblju zimskih praznika hotel i kamp na 100% popunjenosti i uvijek se traži soba više dok smo ove godine radi epidemioloških mjera i uvođenja propusnica samo u prosincu imali 384 otkazane rezervacije. Srećom, novogodišnji praznici i početak 1. mjeseca popunio se last minute aranžmanima, a prosinac je završio na svega 38% prihoda u odnosu na 2019. – kaže. Kupališna sezona odnosno broj kupača isto je prepolovljen. - Iako nismo zatvoreni od strane Stožera, dnevnih gostiju također je puno manje nego u „normalnim“ godinama. Ove godine imali smo oko 85.000 kupača dok je ta brojka prošle godine bila preko 160.000, ne računajući hotelske i goste kampa. Planova za dalje nema, nadamo se normalizaciji uvjeta za rad, novom zapošljavanju te radu kojim se možemo pokriti već od sljedećeg mjeseca. Znam, jako smo optimistični, ali da nismo, prema razini prihoda i najavama epidemiološke slike, mogli smo zatvoriti još u 3. mjesecu. Ovako smo sačuvali radna mjesta, odradili pregovore i moratorije s kreditorima, prilagodili se novom normalnom i kao uvijek, sa smiješkom dočekujemo nove goste i poslovne prilike – rekao je Elvis Pavleković.

Terme Tuhelj

- Uz mnogo neizvjesnosti na nas su utjecale brojne promjene zbog zatvaranja te ponovna kratkotrajna otvaranja pojedinih tržišta. Pored toga, dva i pol mjeseca bili smo u potpunom lockdownu kada ništa nije radilo, dok su u ostalim mjesecima na snazi bile različite zabrane koje su potpuno spriječile ili drastično umanjile dolazak turista sa stranih tržišta. U tako teškim uvjetima koji su se doslovce mijenjali iz dana u dan, bilo je zaista teško planirati promocijske aktivnosti kao i organizaciju samog posla, stoga je postizanje dobrih 50% od planiranih prihoda do neke mjere i uspjeh, uzevši u obzir sve okolnosti – smatra Vasja Čretnik, direktor Termi Tuhelj. Pad broja noćenja u usporedbi s 2019. godinom na pojedinim tržištima bio je i preko 80 %, dok su na domaćem tržištu uspjeli realizirati dobrih 75 % prošlogodišnjeg broja noćenja. Na drugom mjestu s 55 % prošlogodišnje realizacije bilo je slovensko tržište. - Ukupno smo u 2020. godini ostvarili oko 72.000 noćenja što pokazuje pad od 45 % u usporedi s 2019. godinom. Zbog cjelokupne situacije i neizvjesnosti na tržištu te mjera koje su sprečavale pružanje pojedinih usluga, nešto je niža bila i prosječna ostvarena cijena. U takvom raspoloženju dočekali smo i Novu godinu, gdje smo u hotelu Well imali nešto manje od 300 gostiju, no bez svečane večere, plesa i dočeka. Gostima smo samo omogućili noćno kupanje što je većina njih i iskoristila te tako 2021. dočekala na bazenima – kaže. Dodaje da u budućnost gledaju s optimizmom i nadom da se takva godina neće ponoviti. - Snagu za taj optimizam daju nam i brojni gosti koji trenutno za vrijeme dječjih praznika pune hotel i bazene, tako da u određenim danima već postižemo brojke iz prijašnjih godina – dodaje. Treba spomenuti da su Terme unatoč pandemiji krajem lipnja 2020. godine otvorile luksuzni Glamping Village Terme Tuhelj***** koji gostima pruža smještajne jedinice u kojima su izdvojeni i imaju svoju privatnost, a uz to se ne trebaju odreći luksuza. - Zbog kasnog otvaranja i utjecaja krize, u ovoj sezoni Glamping nažalost nije postigao rezultate koje smo očekivali no uvjereni smo da će već iduće godine sigurno privući potpuno novu strukturu gostiju – zaključuje Čretnik.

Aquae Vivae

Prošla godina za Aquae Vivae bila je nalošija godina od otvorenja. Ostvareno je svega 70.000 posjeta, a pad prihoda veći je od 50 %. - Teško je godinu u kojoj je svjetska epidemija uspoređivati s godinom poslovanja u uvjetima koji su bili normalni u smislu opasnosti za zdravlje, tako da su i rezultati ostvareni u 2020. zadovoljavajući, posebice uz činjenicu da smo ostvarili pravo na potporu za očuvanje radnih mjesta u vrijeme kada je rad bio onemogućen ili ograničen odlukama Stožera civilne zaštite. Potpore su pomogle u očuvanju radnih mjesta tako da smo svi spremni za nove izazove čim se situacija s epidemijom stabilizira. Doček Nove godine nismo organizirali, tako da je prihod od tog događanja potpuno izostao, a posljedično su i pružatelji usluga u privatnom smještaju na našem području imali izrazito mali broj ostvarenih dolazaka – kaže Martina Crljen, direktorica Aquae Vivae d.d. Dodaje kako je broj posjetitelja radi epidemioloških mjera ograničen na 40 % njihovih redovnih kapaciteta. – Unatoč tome, broj posjetitelja zbog školskih praznika daje nadu da se situacija poboljšava i vjerujemo da je najgore iza nas – ističe Martina Crljen.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook