Prethodni članak
Sljedeći članak

Vozači saniteta najavili štrajk: 'Premalo smo plaćeni i uz to radimo posao koji nije naš'

Spremni su ići u štrajk 15. veljače, ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispune

  • foto: ilustracija

    foto: ilustracija


Hrvatski vozači sanitetskog prijevoza na rubu su štrajka jer, kako govore, plaća im je niža za 1.500 kuna od vozača Hitnog prijevoza, a često obavljaju isti ili sličan posao.

Plaća vozača saniteta kreće od između 4.500 kuna do 5.000 kuna. - Ja bih samo poručio ministru da mi vozimo hitne prijevoze i moj jedan hitni prijevoz od Bjelovara do Zagreba pod rotacijom ja prođem više crvenih svjetala nego moj kolega u hitnoj u dva tri mjeseca, kazao je Dragan Đurković, vozač iz Bjelovarsko-bilogorske županije.

- Nismo dobro plaćeni ni za naš, a mi još pored toga radimo i posao koji nije naš, rekao je za  RTL Ivica Laća, vozač iz Šibenika koji je jedan od 700 vozača koji su spremni ići u štrajk 15. veljače, ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispune. 

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je znatno povećanje koeficijenta, no još nije siguran kada, a Tomislav Cerovac iz Sindikata 'Medicinske sestre i tehničari zajedno' na to je odgovorio da ''dok te odluke ne bude u papirnatom obliku, vozači saniteta se drže svojeg''. Što se tiče pacijenata u slučaju štrajka, oni bi prijevoz do 150 kilometara trebali naručiti 24 sata ranije, a više od 150 kilometara 48 sati ranije. Paljenje rotirki i kršenje prometnih propisa, to prestaje, govori Cerovac.

Cijeli problem leži u tome da ih država malo tretira kao “hitnu pomoć”, a malo ne. U slučaju posebnih situacija, nepogoda, ili epidemija  i oni postaju “hitna pomoć”, ali inače su djelatnici nižeg ranga, rekao je.

I Udruga pacijenata poziva ministra da što prije riješi ovaj problem jer nezadovoljstvo radnika dovodi do većih problema za pacijente.

- Može izazvati teške posljedice i to moramo apsolutno spriječiti pod svaku cijenu, naglasila je Jasna Karačić, predsjednica je Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook