Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] Zvonko Očić postigao ono što u Hrvatskoj još nitko nije - najbolji je sudac na svijetu u hrvanju

Iz Osla se vratio sa Zlatnom zviždaljkom, nagradom svjetske krovne organizacije za najboljeg suca u svijetu 2021. godini koju je posvetio svojoj obitelji


Iz Osla jučer se vratio naš zagorski sudac u hrvanju Zvonko Očić iz Krapinskih Toplica koji se tim poslom ili hobijem bavi već 30 godina. No, nije se vratio bilo kako već sa Zlatnom zviždaljkom, nagradom svjetske krovne organizacije za najboljeg suca u svijetu 2021. godini. To je veliko priznanje, priznali to mi ili ne, za Krapinsko – zagorsku županiju i cijelu Hrvatsku jer se ne možemo sjetiti ni jednog hrvatskog suca u bilo kojem sportu, a da je proglašen najboljim sucem na svijetu. Ovo priznanje tim je veće što u Hrvatskoj hrvanje nije masovni ili pretjerano zastupljen sport, kao što je to primjerice u puno zemalja svijeta.

'Iznimno sam ponosan što sam, nakon više od 30 godina sudačke karijere, na Svjetskom prvenstvu u Oslu dobio Zlatnu zviždaljku - nagradu za najboljeg suca u 2021. godini!
Oni koji su sa mnom u ovom sportu znaju koliko aktivno suđenje zahtijeva odricanja, ali i koliko mi sreće donosi, rekao je Zvonko Očić. Objasnio nam je da je ove godine sudio na Svjetskom prvenstvu u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji, Europskom juniorskom i seniorskom prvenstvu te, kvalifikacijama, a svi se sjećamo, na kraju i na Olimpijskim igrama u Tokiju!

'Sve ukupno ove godine sam proveo 90 dana na suđenima izvan zemlje odnosno na natjecanjima. Inače, na svakom natjecanju čelnici Svjetske sudačke organizacije boduju suce, no mi te bodove ne znamo. Nisam ni znao da ću biti na svečanosti dodjele, no pola sata prije početka po mene su došli iz protokola i tad mi je bilo jasnije. Znao sam da sam dobro sudio, jer se sudac, koji dobro ne sudi, ne poziva na sljedeće natjecanje. Mene su pozivali, znao sam da sam dobro ocijenjen, ali ovome se dosita nisam nadao, ispričao nam je Zvonko Očić još pod dojmom ovog najvećeg priznanja koje je u životu za svoje suđenje mogao dobiti.


Zahvalio se i svim ostalim sucima i sutkinjama, Hrvatskom hrvačkom savezu, UWW-u, a ponajviše svojoj obitelji koja mu je uvijek bila najveća podrška i kojoj je upravo zato i posvetio ovu nagradu.
'Mi koji smo u tome znamo koliko to vrijedi, to ne može dobiti baš svatko. A posvetio sam Zlatnu zviždaljku obitelji, posebno supruzi Draženki koja je u 30 godina doista imala i razumijevanja i strpljenja. Stalno pakiranje kofera, pa vožnja na aerodrom, ponovni dolazak po mene, trebalo je to izdržati 30 godina, rekao nam je Zvonko Očić i dodao: 'A sada u nove pobjede!'


U Hrvatskoj je, ispričao nam je, hrvanje manji sport, za razliku od zemalja gdje je prvi na ljestvici, a takvih zemalja i to velikih ima puno. 'Hrvanje je gladijatorski sport, ali izuzetno zdrav. Za sve koji se bave ovim sportom ili se namjeravaju baviti možete biti sigurni da će izrasti u psihički i fizički čvrste osobe koje neće nikada krenuti krivim putem, zaključio je Zvonko Očić kojem svi čestitamo!

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook