Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO & FOTO] Evakuacija nakon potresa u Oroslavju: Učenici, učitelji i službe pokazali spremnost


Potres, evakuacija učenika, spašavanje i zbrinjavanje unesrećenih bio je scenarij koji se odigrao danas u Osnovnoj školi Oroslavje, a sve u svrhu vježbe sustava civilne zaštite.

Oroslavski vatrogasci, pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja, Gradskog društva Crvenog križa Donja Stubica i Hitne medicinske službe izvježbali su svoju spremnost u slučaju da se zaista desi potres s unesrećenima, a učenike i djelatnike škole podučili su kako se u toj situaciji ponašati.

-Kad smo 'osjetili' potres, sagnuli smo se svi ispod stola i čekali dok ne stane, a onda smo u koloni krenuli van škole, ne trčeći, nego smireno i brzim korakom. Šest učenika i jedna profesorica bila je povrijeđena i njih je trebalo spašavati i pomagati im – ispričao nam je Mihael, učenik 6. razreda, dodavši kako se vrlo živo sjeća petrinjskog potresa, kada je bio doma s bratom.

– Preplašio sam se jako, nije mi bilo svejedno, no legao sam brzo na njega da ga zaštitim da ga ne bi što ozlijedilo – ispričao nam je još, dodavši kako je ova vježba bila itekako poučna za sve učenike.

Koordinator ove cijele akcije, zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Oroslavja Miljenko Mrzljak rekao je kako je akcija protekla u najboljem redu.

– Imali smo spašavanje šestero ozlijeđenih učenika, koji su predani na zbrinjavanje djelatnicima Crvenog križa te je HGSS spašavao jednu djelatnicu, koja je potom preko Tima Hitne medicinske pomoći prebačena u OB Zabok. Vatrogasci su gasili požar u kotlovnici i kuhinji te radili izvide na urušavanju krovišta škole – ispričao je Mrzljak.

Zapovjednik oroslavskih vatrogasaca istaknuo je kako je ova vježba pokazala da su sve službe spremne u slučaju ovakve ili slične situacije, ali i mnogo gore, a zadovoljstvo provedenom akcijom izrazila je i ravnateljica osnovne škole Sanja Šakoronja.

– Zadovoljna sam reakcijama učenika i djelatnika. Mi i inače provodimo redovito vježbe evakuacije, tako da su svi već poprilično uvježbani, no ova velika akcija sa svim službama pokazala je spremnost za slučaj potrebe – rekla je ravnateljica.

Izvješće o provedenoj akciji vatrogasni zapovjednik i koordinator akcije predao je gradonačelniku Oroslavja Viktoru Šimuniću. – Hvalevrijedna i pozitivna akcija sustava civilne zaštite. U ova izazovna vremena važno je da se sve službe međusobno poznaju, da se zna tko što radi, ali i da djeca znaju kako se snaći u takvim situacijama – rekao je Šimunić.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook