Prethodni članak
Sljedeći članak

U Mihaljekovom Jarku 55 - godišnjak spaljivao otpadno granje, došlo do požara


U Mihaljekovom Jarku jučer je došlo do požara bez štete na otvorenom, odnosno požara suhe trave i niskog raslinja. Kako navode iz policije, 55-godišnji hrvatski državljanin spaljivao je otpadno granje prilikom čega je uslijed jakog vjetra došlo do nekontroliranog širenja vatre na suhu travu i nisko raslinje. Nema ozlijeđenih osoba, a požar su ugasili pripadnici JVP Krapina. Protiv 55-godišnjaka podnijet će se prijava zbog počinjenog prekršaja iz čl. 8 st. 3., Zakona o zaštiti od požara.

Dolaskom povoljnijih vremenskih uvjeta započela je sezona radova na poljoprivrednim površinama, a samim tim i radovi na čišćenju poljoprivrednih i drugih površina, često spaljivanjem korova, suhe trave i ostalog niskog raslinja.
Upozoravaju se stoga građani da prilikom spaljivanja biljnog otpada na otvorenim prostorima, prvenstveno šumama i poljoprivrednim površinama, posebnu pozornost obrate pri rukovanju vatrom ili lakozapaljivim predmetima koji bi mogli izazvati požare.

Ministarstvo unutarnjih poslova, pa tako i Policijska uprava krapinsko-zagorska, apelira na građane da posebnu pozornost obrate na moguću pojavu izbijanja otvorene vatre u njihovoj okolini te na osobe koje bi se s tim mogle dovesti u vezu, kao i da saznanja odmah dojave policiji na broj 192 ili Službi za hitne slučajeve na broj 112.

Posebno građane podsjećamo na slijedeće:
• mjesto na kojem se pali vatra ili se spaljuju grane i ostali biljni otpad mora biti dovoljno udaljeno od objekata, voćnjaka, vinograda, željezničkih pruga, plinovoda, vodova električne energije da ih plamen ili prelijetanje iskri ne mogu zahvatiti;
• oko mjesta paljenja očistiti sigurnosni pojas u krugu od najmanje tri metra;
• spaljivanju granja, trave i otpadaka moraju biti nazočne punoljetne osobe koje su zapalile vatru, a uz sebe trebaju imati sredstva i opremu za početno gašenje požara (lopata, grablje, voda i dr.) Osoba koja je naložila vatru dužna ju je ugasiti i tek kada je vatra potpuno ugašena, a to se utvrđuje prebacivanjem pepela i polijevanjem vodom, smije napustiti to mjesto;

• zabranjeno je u šumi i na udaljenosti 200 metara od šume spaljivati suhu travu, korov i druge tvari, kao i ložiti otvorenu vatru bez odobrenja pravne osobe koja gospodari šumom i šumskim zemljištem;
• ako osoba koja spaljuje korov i loži vatru na otvorenom prostoru ne može donijeti sigurnosnu procjenu može li tom vatrom ugroziti druge površine i objekte, dužna je obavijestiti najbližu vatrogasnu udrugu (Dobrovoljno vatrogasno društvo) ili javnu vatrogasnu postrojbu , neposredno ili putem telefona, najmanje tri sata prije spaljivanja.
Napominjemo:
Zakonom o zaštiti od požara (NN broj 92/10) iz 2010. godine propisano je da je svaka fizička i pravna osoba, tijelo državne vlasti te jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave dužna djelovati na način kojim se ne može izazvati požar.
Prema istom Zakonu svaka fizička i pravna osoba odgovorna je za neprovođenje mjera zaštite od požara, izazivanje požara kao i za posljedice koje iz toga nastanu sukladno odredbama tog Zakona i odlukama jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Novčane kazne

Za ne pridržavanje gore navedenog propisana je novčana kazna za fizičku osobu u iznosu od 15.000,00 do 150.000,00 kuna ili kazna zatvora do 60 dana ako se radi o namjernom izazivanju požara, odnosno novčana kazna od 2.000,00 do 15.000,00 kuna ako se radi o nehajnom izazivanju požara.

Za pravnu osobu koja propustom izazove požar predviđena je kazna u iznosu od 15.000,00 do 150.000,00 kn te novčana kazna u iznosu od 2.000,00 do 15.000,00 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi.
Isto tako, odlukom jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave mogu biti propisane novčane kazne za pravne osobe u iznosu do 10.000,00 kn, za obrtnike do 5.000,00 kn, a za fizičke osobe do 2.000,00 kn.
Nemojte paliti vatru na nedozvoljenim mjestima, noću, za vrijeme jakog vjetra, ne ostavljajte vatru bez nadzora, ne uništavajte okoliš jer mala nepažnja može uzrokovati štetne posljedice.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook