Prethodni članak
Sljedeći članak

Svetokriška djeca imaju razloga za veselje: grade im i oplemenjuju igrališta i potiču obrazovanje

U Općini Sveti Križ Začretje ozbiljno su se primili posla kako bi djeca imala sigurno i zdravo djetinjstvo na otvorenom. Gradi se dječji park Brezova, već je otkupljeno zemljište i počinje gradnja dječjeg igrališta u Dukovcu, urediti će se i igralište uz vrtić za vrtićku djecu, a bit će i park s igralištem na Banovini, za sportaše će biti mjesta i u projektu Sportski centar Jedinstvo, a sva ostala bit će oplemenjena


Najkasnije 30. travnja, a vrlo vjerojatno i prije, djeca Mirkovca, Brezove i okolice igrat će se u Dječjem parku Brezova. Neće to biti tek puko dječje igralište već prostor sa spravama, ali i višenamjenski prostor za dječju igru. Njih će pak povezivati, zanimljivo i za djecu i za odrasle, tzv. Urbani betonski element, ali to nije ništa drugo već lijepo izgrađen prostor odnosno armirano – betonske klupe na kojima se može sjediti i stepenicama prelaziti s dječjeg igrališta na višenamjenski prostor i obrnuto. Naravno, unutrašnjost će biti oplemenjena i prikladnim stablima. Nesumnjivo je da će provedbom ovog projekta Općina Sveti Križ Začretje poboljšati kvalitetu života tamošnjeg stanovništva, posebice djece, budući da će uređeno igralište predstavljati novi, kvalitetan prostor na kojem će se djeca moći svakodnevno igrati i provoditi vrijeme na otvorenom te razvijati fizičku koordinaciju kroz rekreaciju i zabavu. Prostor će biti siguran za sve.

 

Konture su već vidljive

Osnovne konture već su dobro vidljive, a sprave na dječjem igralištu kao što su tobogan, klackalica, vrtuljak, ljuljačka s košarom, bit će smještene na antistresnoj podlozi. - U vrijeme kad nije bilo velikog nogometa planiralo se da projekt postane multifunkcionalan. Razmišljalo se na način da se uredi postojeći prostor za razvoj više sportova i disciplina pogodan za curice i za dečke. U prvoj fazi bi se uredio temeljni donji dio koji bi bio svojevrsna drenaža i svojevrsna potpora za gornje veliko igralište. Tada se potporni zid na gornjem dijelu, prva faza koja je obuhvaćena u projektu, zvala mini tribine. Planirana je i izrada jednog asfaltiranog igrališta u donjem dijelu, a u gornjem dijelu je bilo predviđeno još pet različitih borilišta s atletskom stazom i mogućnošću održavanja različitih sportova od natjecanja vatrogastva s obzirom da smo na Brezovi imali ekipu koja je bila na Olimpijadi, pa do nogometa, rukometa, košarke, tenisa, odbojke i naravno svih sportova koji se danas prakticiraju. U tom je smislu izrađen idejni projekt, no zbog ponovne pojave nogometa u ovom dijelu općine praktično se stalo samo na prvoj fazi. No, vrijednost projekta prve faze ostala je ista i to je jedan od rijetkih projekata u Hrvatskoj koji je potpomognut novcem Europske unije. No, treba reći da je to samo jedan početak za ono što namjeravamo napraviti za djecu i sumještane jer je poznato da je Općina Sveti Križ Začretje Općina prijatelj djece. Sam naziv ne znači ništa ako se tome uistinu i ne posvetimo. Do jučer, naglasak je bio samo na razvoju gospodarstva jer to je osnova svega. Danas stabilne financije dozvoljavaju i razvoj projekata s ciljem zadovoljenja potreba današnje mladeži. U sklopu toga odradilo se niz aktivnosti te u tom smjeru nastavljamo dalje. Cilj nam je da kada svugdje budu riješeni imovinsko-pravni odnosi i dalje odrađivati projekte uređenja dječjih igrališta. Tako će se ove godine raditi na unaprjeđenju postojećih igrališta, a izgradit će se još jedno veće, primjerice u naselju Dukovec - ispričao nam je načelnik Svetog Križa Začretja Marko Kos.

 

Sav novac ostao za djecu

EU projekt izgradnje i opremanja Dječjeg parka Brezova podupire s 266.850 kuna. Naravno da je uslijed promjene namjene moralo doći i do promjene projekta odnosno građevinske dozvole, no kako smo već spomenuli, nije se mijenjao iznos projekta već samo količine unutar planiranih vrijednosti. Zaključujemo, iznos prve faze je ostao isti, ali umjesto svih onih borilišta nogometno igralište ostaje i unutar postojeće lige moći će se odrađivati nogometna natjecanja. Prvotni cilj je bio produžiti i konačno riješiti u dužini cijeli prostor ali kako to već biva uvijek zapne na financijama tj. nerealno velikim očekivanjima privatnih vlasnika vezano uz cijenu otkupa zemljišta.

Priča s dječjim igralištima ide dalje

Kad smo kod dječjih igrališta ne možemo ne spomenuti novac osiguran u proračunu općine za dječje igralište u naselju Dukovec. Djeca i roditelji naselja Dukovec ne trebaju biti ljubomorni jer je krajem 2019. kupljeno zemljište za njihovo dječje igralište, a uskoro kreću i radovi na njegovom uređenju. Novac za ovo igralište osiguran je u općinskom proračunu budući će ga Općina financirati sama. Uostalom, već je poznata izreka načelnika Marka Kosa koju, što je važnije, provodi u djelu, a kaže: ‘Budimo realni i iskreni, novac u najvećoj mjeri dolaze upravo od naših mještana i nastojimo im vratiti uplaćeno kroz osiguravanje boljih uvjeta za život u našoj sredini’. Tako načelnik Kos dodaje i sljedeće: ‘Razvojem mjesta i doseljavanjem stanovnika mlađe životne dobi sve više se ukazuje potreba za uređenjem prostora za rekreaciju i boravak na otvorenome. S ciljem zadovoljenja ove potrebe u 2021. godini planira se nastavak uređenja rekreacijskih staza i odmorišta u što se planira utrošiti 350.000 kuna, Isto tako, uvažavajući želje naših najmlađih nastavlja se s uređenjem dječjih igrališta. Poštujemo želje dječjeg vijeća, kao i dječje načelnice i njezinog zamjenika. Tako će se na zahtjev mještana Dukovca urediti igralište za djecu te odgovarajući prostor za rekreaciju. Svako mjesto zaslužuje razvoj svih sportskih disciplina. Novi izazov s kojim smo se odlučili uhvatiti u koštac je uređenje Sportskog parka Jedinstvo u samom središtu Svetog Križa Začretja – ističe načelnik Kos. Nadamo se da ovdje problem neće predstavljati imovinski odnosi. Mišljenja smo da bi vlasnici zemljišta poput države i privatni posjednici trebali razumjeti potrebe sporta u odnosu na privatni kapital.

 

A u središtu mjesta prirodni materijali

Uz sve rečeno ne smijemo nikako izostaviti ni projekt nazvan ‘Banovina 0-99’. - Svi ti projekti nisu nastali u jednom danu, ali im je isti cilj – briga za mlade, poticanje druženja, zdrav život, aktivnost, boravak na zraku i naravno - igra koja uvijek podrazumijeva učenje nečega, ako ničeg drugog onda iskustva. Kad je o Banovini riječ, poznato je da će se nekadašnje stare staje pretvoriti u prostor za provođenje vremena u prirodi, unutar starih građevina i uz nove gospodarske, turističke, kulturne i umjetničke sadržaje. No, ne zaboravimo najvažnije. U okruženju novog vrtića, škole, ambulante, novog parkirališta i svega što projekt Banovina predviđa, upravo se na tom prostoru planira uređenje još jednog igrališta za djecu. To je igralište koje probuđuje maštu i znatiželju svakog djeteta. Nije se razmišljalo o najsuvremenijim spravama. - Ne želimo natrpati plastiku već želimo korištenje novog vida razonode s prirodnim materijalima i elementima kojima se probuđuje dječja mašta, a da se opet mogu bezbrižno igrati i družiti u tom kompleksu - rekao nam je načelnik Kos. Sve u svemu, zaokružena priča za lijepo i zdravo djetinjstvo najmlađih u Svetom Križu Začretju.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Prometna nesreća na čvoru KUTINA u smjeru Lipovca promet se vodi po dvije prometne trake.Vozi se uz ograničenje brzine 80 km/h. Vozila se nalaze na zaustavnom traku. Molimo korisnike za strpljenje.   Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistr...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program