Prethodni članak
Sljedeći članak

Šleperi tjednima voze tekstilni otpad u napuštene hale. Mještani zabrinuti, Općina upit poslala i Državnom inspektoratu

Općina Lobor došla je do informacija kako je tek osnovana tvrtka Komfot Urban j.d.o.o. unajmile hale i da je registrirano za obavljanje skupljanje neopasnog otpada, ali ne i za preradu odnosno uporabu tog istog otpada


'Što se to događa na lokaciji bivše Ciglane u loborskom naselju Markušbrijeg kod Vinipotoka? U krug velikog objekta koji je zatvoren i u kojem se trenutno ništa ne proizvodi dolaze šleperi stranih registarskih oznaka, većinom rumunjskih i talijanskih te istovaruju nešto. Sve to se intenzivno događa unatrag dva do tri tjedna.'

Veliki broj šlepera
'U ponedjeljak je bio jedan šleper, u petak njih 6. 'Informacije su to koje su nam dojavili mještani. Kaže nam jedan sumještanin da navodno istovaruju u hale tekstilni otpad. Naime, vidjeli su neke tekstilne trakice razbacane po cesti. 
Mještani su u strahu da se ne ovdje ne počinje gomilati otpad. Tim više jer je prije nekoliko godina, također tad napuštena tvornica, postala odlagalište za auto gume.

Komunalni redar na terenu
Pitali smo Općinu Lobor jesu li upoznati sa slučajem. Potvrdili su nam kako su dojavu također dobili od zabrinutih sumještana koji tamo žive i krenuli s istragom.  - Mještani su dojavili da se u krugu tvornice nešto pali. Poslala sam komunalnog redara koji kad je izašao na lokaciju i utvrdio da je nešto bilo paljeno, ali nije mogao utvrditi što. Rečeno mu je da su palili papir i da to više neće raditi.  Tamo je zatekao čovjeka koje mu je rekao da su oni hale dobili na upravljanje od stečajnog upravitelja Qdoma. Qdom je bila tvrtka koje je na toj lokaciji do nedavno izrađivala mobilne kućice, no završila je u stečaju. Također da se bave djelatnošću sakupljanja neopasnog otpada u vidu tekstila kojeg će ovdje prerađivati u građevinski materijal, pokazavši mu izvadak iz sudskog registra - ispričala je načelnica Lobora Ljubica  Jembrih.

Pravna pomoć odvjetnika
Načelnica  je za zagorje.com je rekla da su pravnu pomoć oko rasvjetljavanja slučaja potražili kod jednog odvjetničkog ureda. Dobili su informacije da je tvrtka KOMFOT URBAN j.d.o.o. registrirana u prosincu prošle godine sa sjedištem u Vukovaru i da je registrirano za obavljanje samo jedne djelatnosti, a to je skupljanje neopasnog otpada, ali ne i za preradu odnosno uporabu tog istog otpada i korištenje za drugu svrhu.

Zahtjev prema Županiji nije predan
'Osim što tvrtka nije registrirana za preradu neopasnog otpada, nije registrirana niti za djelatnost građevine, rekli su, kako će prerađeni otpad koristiti upravo za djelatnost građevine. Naravno, moguće je da tvrtka naknadno upiše promjenu/dopunu djelatnosti, ali sve dok takva promjena nije izvršena, tvrtka se navedenim djelatnostima ne smije baviti – stoji u odgovoru Odvjetničkog društva općini Lobor, objašnjava načelnica. Rekla je da su nakon toga upit poslali i Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Krapinsko-zagorske županije gdje im je odgovoreno da do sredine veljače spomenuta tvrtka nije predala zahtjev za izdavanje dozvole za gospodarenje otpadom.

Inspekcijski postupak u tijeku

Općina Lobor upit je poslala i Državnom inspektorat koji je odgovorio da je inspekcijski postupak u tijeku te da će ih po okončanju istog izvijestiti o utvrđenim činjenicama. Do tada šleperi i dalje istovaruju robu. Znaju biti parkirani i na cesti, pa smetaju u prometu mještanima, a bilo i gotovo pa fizičkih okršaja.

'Jesmo za proizvodnju, ali sa svim dozvolama i studijom utjecaja na okoliš'

– Mi jesmo za proizvodnju i otvaranje radnih mjesta, ali ako je sve u skladu sa zakonom i uz sve ishođene potrebne dozvole, ako treba i studije utjecaja na okoliš jer brinemo za zdravlje naših ljudi - kaže načelnica Jembrih.

Upit smo planirali poslati i tvrtki Komfot Urban j.d.o.o da nam pojasne svoje planove i namjere, no nismo pronašli nikakav kontakt ni mail na koji bi upit mogli poslati.

Vidjet ćemo što će utvrditi inspekcija Državnog inspektorata.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook