Prethodni članak
Sljedeći članak

Radek Brodarec - od Kanade do Australije

Radek Brodarec najpoznatiji je zagorski glazbenik na svijetu, kojeg je prošao, kako kaže, uzduž i poprijeko, nastupajući


Radek Brodarec najpoznatiji je zagorski glazbenik na svijetu, kojeg je prošao, kako kaže, uzduž i poprijeko, nastupajući u mnogim zemljama od Kanade do Australije. Rođen je u Maču gdje i danas živi. Oženjen je i ima dvije odrasle kćeri te šestogodišnju unuku Magdalenu.

-Ja sam najponosniji deda na svijetu –kaže Radek Brodarec te dodaje da je on zapravo obiteljski čovjek.

Glazbenu karijeru započeo je u Crikvenici 1964. godine na tamošnjem festivalu, gdje je, naravno, pobijedio.

-Na tom festivalu izveo sam pjesmu «Snovi Crikvenice» uz pratnju tada najpopularnijeg tamburaškog orkestra «Tamburica zagrebačke pivovare» pod ravnanjem dirigenta Teodora Bocha. Zanimljivo je da sam pobijedio sa 122 glasa prednosti ispred svih ostalih izvođača iz čitave Jugoslavije. Zbog toga sam dobio i titulu počasnog građanina Crikvenice –sjećao se Brodarec svojih početaka.

Na Sljeme, na Sljeme, na Sljeme…

Nakon toga uslijedio je nastup na prvom Krapinskom festivalu.

-Otvorio sam Krapinski festival pjesmom «Na Sljeme, na Sljeme», za koju je tekst napisao pokojni Rudolf Mahalup, a glazbu i aranžman Teodor Boch. Za taj moj nastup najviše su zaslužni Miško Pavić iz Krapine, Stjepan Mihaljinec i Viktor Crnek, s kojim mimo Krapinskog festivala, već dugi niz godina uspješno surađujem diljem Hrvatske i Europe. Od tada sam nastupio na svakom Krapinskom festivalu pa tako i na ovom retrospektivnom koji se, povodom 40. obljetnice festivala, održao u Dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, gdje će se i ponoviti 08. prosinca. Čudno mi je to što nitko iz Krapinsko-zagorske županije nije našao shodnim da mi simbolično zahvali za tih 40 godina, barem da kažu hvala, jer ja sam jedini izvođač iz županije koji promovira kajkavsku popevku od Austrije do Novog Zelanda. Ja sa jedini koji je prošao svijet uzduž i poprijeko –kaže Brodarec.

Sa tih 40 nastupa na Krapinskom festivalu Radek je lansirao 40 lijepih popevki od kojih su neke postale velikim hitovima, kao što su «Na Sljeme», «Sve počinje v Zagorju», «Rodnom Zagorju» i druge.

Pjevaj malo, pjevaj dobro

Iako je u glazbi već 40 godina, iza Radeka Brodarca je tek deset samostalnih albuma. Neki će reći, «Malo je to», no Radek ne misli tako.
-Uvijek sam držao do kvalitete. Bolje je raditi manje pa kvalitetno, nego snimiti puno nekakvog šunda –kaže Brodarec koji je, što malo tko zna, snimio i petnaestak spotova, koji su se prikazivali na inozemnim televizijskim postajama, gdje su i snimljeni.

Sada pripremam jedan novi album sa najljepšim hrvatskim šlagerima, nešto novih, autorskih, a nešto će biti i prepjeva. Album bi trebao izaći do kraja ove godine. Isto tako, planirali smo organizirati veliki koncert povodom 40. godišnjice mojeg glazbenog rada, no odgodili smo ga za rano proljeće. Za sada mogu najaviti samo da će se održati u zagrebačkoj dvorani Doma sportova, pod pokroviteljstvom Udruge Eurokaj te da će, uz mene, nastupiti i brojni gosti –rekao je Brodarec.

No, Radek svoj veliki koncert ne čeka mirujući. Vodi obiteljski restoran u Maču star 80 godina, a uz to stalno negdje nastupa.
-Stalno negdje nastupam i puno sam u autu. Godišnje radim sa svojim automobilom oko 80 do 100 tisuća kilometara, tako da sam u svom autu, kojeg sam novog kupio 2001. godine, sada morao promijeniti motor –kaže vrlo aktivni Radek, koji je obećao na svoj veliki koncert u Domu sportova pozvati i Zagorski list, zbog čega se u našoj redakciji počelo raspravljati i postavljati pitanja hoćemo li morati pjevati i mi.

Ipak je zaključeno da ćemo dati svoj doprinos zagorskoj glazbi najbolje dati na način da ne pjevamo. Pametnije je to prepustiti velemajstoru Radeku Brodarcu.


Još članaka iz "Vijesti"

Facebook