Prethodni članak
Sljedeći članak

Prvog dana 2023. rodile se dvije male Zagorke

Statistike za 2022. nisu dobre – Zagorci potrudite se


Župan KZŽ Željko Kolar danas je posjetio u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana prvorođene bebe i njihove majke u 2023. godini, te ih i prigodno darivao. 

A do sada prvoga dana Nove godine rodile su se dvije djevojčice, Tara i Viktorija. Taru je rodila Petra Jakuš iz Brestovca Orehovičkog, a Viktoriju Petra Šalković iz Poljanice Bistričke.

''Prvi dan 2023. godine imalo smo sreću da su nam se rodile dvije prekrasne djevojčice, Tara i Viktorija. Obje majke se zovu Petre, pa im čestitam na prekrasnim curicama. To je jedna prekrasna tradicija, ali time ne samo da poželimo dobrodošlicu novim Zagorkama ili Zagorcima i čestitamo njihovim roditeljima, nego na ovaj način odajemo i priznanje našoj bolnici i ovom odjelu, jer radi sjajan posao. Ovdje je rodilište – prijatelj djece, jedno od rijetkih u RH. Jedino što smo u 2022. godini zabilježili 88 poroda manje u odnosu na 2021., što sigurno nije podatak koji nas veseli. Ali iz podataka koje imamo, jedan dio majki se odlučuje na porod u zagrebačkim bolnicama. Svatko ima pravo izbora, no naša je nova bolnica sa sjajnim liječnicima, sjajnim uvjetima i ja vjerujem da ne samo da ćemo opet doći do 900 ili 950 poroda godišnje, nego da ćemo prijeći i za nas magičnu brojku od 1000 poroda na godišnjoj razini, a to je ono što bez problema može raditi naša bolnica.'' – rekao je Kolar.

''Svake godine kontinuirano ulažemo i u našu Opću bolnicu Zabok, ali isto tako i u naše rodilište. Sa prim. Rajkom Furešom svaki puta napravimo jednu kratku analizu onoga što je potrebno za sam odjel, te smo dogovorili načelno investiciju do visine od pola milijuna kuna, a do kraja slijedećeg tjedna će nam dostaviti specifikaciju svojih potreba, pa ćemo na sastanku odlučiti koji su to prioriteti, a prema razgovoru izgleda da je rodilištu trenutno najpotrebniji jedan moderan ultrazvučni aparat i tu je negdje investicija oko 400 tisuća kuna, a ima i još nekih sitnih stvari koje su potrebne rodilištu, a svaka od njih u jednom malom detalju povećava i udobnost žena koje ovdje dođu na porod ili čuvaju trudnoću i vjerujem i da sa takvim manjim stvarima pridonosimo boljoj kvaliteti ali i atmosferi u bolnici, jer imamo sjajan medicinski kadar .'' – zaključio je župan Kolar.

doc. dr. sc. Rajko Fureš voditelj Odjela ginekologije i porodništva Zabok i bolnice hrvatskih veterana osvrnuo se na Novogodišnju noć na odjelu. ''Veseli smo da su se rodile dvije djevojčice. Nadam se da je to pokazatelj da će i ova godina biti dobra i plodonosna i da će se dječji plač razlijevati diljem Hrvatske i KZŽ. Jedna je majka iz Brestovca Orehovičkog, druga iz Marije Bistrice, majke su dobro i nadamo se da će što kraće biti u rodilištu i što prije se vratiti u svoje obitelji.''

Dr. Fureš je napomenuo da je statistika za 2022.godinu lošija nego godinu dana ranije. ''Imali smo 814 poroda, a godinu dana ranije 902. Na nivou RH opet su najgori demografski podatci do sada, pa apeliramo na sve da je budućnost ne samo KZŽ nego i RH samo u djeci, jer bez djece nema budućnosti i nadam se da će ova godina biti godina preokreta.'' – rekao je Fureš i zahvalio svim ljudima dobre volje, KZŽ, brojnim gradovima i općina u županiji, brojnim donatorima koji su nam pomogli da se sve sobe opreme sa TV prijemnicima i obnove i da smo uspjeli sve rađaonice zaokružiti sa novim stolovima za porode, s čime smo stvarno našim rodiljama donijeli novi standard.'' – zaključio je Fureš.

Dodajmo da je u 814 poroda lani rođeno 819 djece, jer se u pet slučajeva radilo o blizancima, a ukupno je rođeno 425 djevojčica i 394 dječaka.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook