Prethodni članak
Sljedeći članak

Pružna rampa se pokvarila više od 20 puta u danu?!

Vozači koji kroz Štrucljevo odlaze na posao, prošlog su tjedna doživjeli iznenađenje u vremenskom razdoblju od pet do šest sati ujutro. Naime, rampa je na pružnom prijelazu u Štrucljevu bila spuštena više od sat vremena. I kako doznajemo, događalo se to više puta kroz dan.


Vozači koji kroz Štrucljevo odlaze na posao, prošlog su tjedna doživjeli iznenađenje u vremenskom razdoblju od pet do šest sati ujutro. Naime, rampa je na pružnom prijelazu u Štrucljevu bila spuštena više od sat vremena. I kako doznajemo, događalo se to više puta kroz dan.

Zbunjeni vozači, dežurnog djelatnika niotkud

Vozačima nije bilo jasno što se događa, a kolone su se stvorile već za nekoliko minuta. Da nije bilo rano jutro, možda bi nervoza kod vozača bila i veća, no nekoliko su minuta strpljivo čekali da vide hoće li se štogod dogoditi tj. hoće li se rampa dići. Kako ni nakon desetak minuta pomaka nije bilo, vozači su počeli zaobilaziti rampu ne bi li prešli preko prijelaza i na vrijeme stigli na posao. Iako možemo ovakav čin osuditi i reći da su vozači ugrožavali svoju sigurnost, nekolicina njih svjedoči da se rampa kvari vrlo često pa im je to već poznata situacija.

Isto tako se pitaju što bi trebali napraviti ako je rampa spuštena više od sat vremena, a oni moraju stići na posao. Vozači također negoduju jer im nije jasno zašto je dežurnom djelatniku Hrvatskih željeznica trebalo više od sat vremena da se pojavi na mjestu kvara i riješi problem. Mnogi se pitaju što bi bilo da je vozilo hitne pomoći ili vatrogasno vozilo trebalo proći preko pruge pri odlasku na neku hitnu intervenciju? I zašto se ne reagira na učestale kvarove na rampi kad vozači svjedoče da se rampa često kvari?

Rampu pokvarila hladnoća

Za odgovore smo odlučili kontaktirati Hrvatske željeznice. Iz odjela korporativnih komunikacija Hrvatskih željeznica stigao nam je odgovor da je 31.siječnja 2012. u 5 sati i 9 minuta daljinska kontrola u kolodvoru Zabok registrirala da je rampa na željezničko-cestovnom prijelazu Štrucljevo na pruzi Zabok-Đurmanec-državna granica neispravna. 

Već  minutu nakon što je kvar registriran o tome su obaviješteni zaposlenici Dionice signalno-sigurnosnih i telekomunikacijskih uređaja Zabok. Budući da od 23 do 6 sati zaposlenici spomenute dionice nisu na radnom mjestu u kolodvoru Zabok, nego u pripravnosti kod kuće, potrebno je određeno vrijeme da zaposlenici od kuće stignu do mjesta intervencije  - stoji u odgovoru HŽ-a.

U odgovoru stoji da je kvar otklonjen u 6 sati i 10 minuta, a da je istog dana registriran još jedan kvar u 8 sati i 30 minuta koji je otklonjen u 9 sati i 20 minuta, a uočeno je još 26 smetnji. Iz odgovora je jasno da je službenicima trebalo podosta vremena da stignu na mjesto kvara i riješe konfuziju koja je nastala. A zašto je uopće kvar nastao? Prema izjavi šefa Dionice signalno-sigurnosnih i telekomunikacijskih uređaja Zabok, uzrok kvarova i smetnja na rampi su niske temperature i neispravan senzor, a prema njegovim riječima, poduzete su sve mjere da se neispravni senzor što prije zamjeni ispravnim.

Nadamo se da će zaista problem sa senzorom biti riješen jer pred nama su, prema najavama meteorologa, vrlo hladni dani koji bi, ako je zaista probleme u radu rampe uzrokovala hladnoća, mogli stvoriti zamjetne probleme na pružnom prijelazu u Štrucljevu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook