Prethodni članak
Sljedeći članak

Proizvođači poznatih lijekova: 'Naši lijekovi mogu izazvati karcinome i smrt'


Farmaceutske tvrtke AbbVie Deutschland, Galapagos NV, Eli Lilly Nederland i Pfizer Europe, u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Europskom agencijom za lijekove (EMA), uputili su pismo zdravstvenim radnicima o ažuriranim preporukama za minimizaciju rizika prilikom primjene poznatih lijekova koje proizvode.

Riječ je o inhibitorima Janus kinaze (JAK Inhibitori), koji su odobreni su za liječenje nekoliko kroničnih upalnih poremećaja (reumatoidnog artritisa, psorijatičnog artritisa, juvenilnog idiopatskog artritisa, ankilozantnog spondilitisa, aksijalnog spondiloartritisa bez radioloških dokaza, ulceroznog kolitisa, atopijskog dermatitisa i alopecije areate). Odobrena primjena razlikuje se za pojedine lijekove, kako je navedeno u odgovarajućim informacijama o lijeku, priopćio je HALMED.

Naime, kako navode, postoje rizici od malignih bolesti, velikih kardiovaskularnih štetnih događaja, ozbiljnih infekcija, venske tromboembolije i fatalnih ishoda povezanih s primjenom inhibitora Janus kinaze u lijekovima Cibinqo, Jyseleca, Olumiant, Rinvoq i Xeljanz.

„Kod primjene inhibitora Janus kinaze (JAK inhibitori) u bolesnika s reumatoidnim artritisom (RA) i određenim čimbenicima rizika opažena je povećana incidencija malignih bolesti, velikih kardiovaskularnih štetnih događaja (engl. major adverse cardiovascular events, MACE), ozbiljnih infekcija, venske tromboembolije (VTE) i fatalnih ishoda, u usporedbi s primjenom inhibitora faktora tumorske nekroze alfa (engl. tumor necrosis factor - alpha, TNF-alfa).

Navedeni rizici smatraju se učincima skupine lijekova i značajni su za sve odobrene indikacije JAK inhibitora kod upalnih i dermatoloških bolesti.

Navedene JAK inhibitore treba koristiti samo ako nisu dostupne prikladne terapijske alternative u bolesnika:

u dobi od 65 godina i više,

koji su trenutačni ili bivši dugotrajni pušači,

koji imaju druge čimbenike rizika za kardiovaskularne ili maligne bolesti.

JAK inhibitore treba primjenjivati s oprezom u bolesnika koji, osim ranije navedenih, imaju i čimbenike rizika za pojavu venske tromboembolije.

Izmijenjene su preporuke za doziranje u nekih skupina bolesnika s čimbenicima rizika.

Preporučuje se redovan pregled kože za sve bolesnike.

Liječnici koji propisuju JAK inhibitore trebaju razgovarati s bolesnicima o rizicima povezanim s primjenom navedenih lijekova.“, sažetak je pisma kojeg su uputili zdravstvenim radnicima.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook