Prethodni članak
Sljedeći članak

Prognostičar Božarov otkriva što nam nosi jesen i zima


Topli dio godine polako privodimo kraju pa smo pitali našeg prognostičara Kostrijana Božarova što smo sve imali, od proljeća do sada.

Prvi klimatološki mjesec proljeća, ožujak, bio je u Zagorju otprilike stupanj topliji od prosjeka, a po analizi DHMZ-a kiše je palo nešto iznad normale. Uslijedio je dosta prohladan i promjenjiv travanj uz čestu pojavu kiše pa nam taj mjesec baš i nije donio odveć proljetni ugođaj. - Mnogi su s nestrpljenjem čekali svibanj, mjesec ruža, ali ni s njim nije bilo puno sreće. Naime, nastavilo se relativno svježe razdoblje uz povećanu količinu oborina pa je peti mjesec u Hrvatskom zagorju bio u kategoriji vrlo kišno.Količina sunčanih sati bila je znatno manja od prosjeka, imali smo puno oblaka i kiše – kaže Božarov.

Klimatološko ljeto je počelo s prvim danom lipnja, a taj mjesec donio nam je i prve dane s temperaturom preko 30 stupnjeva, doduše tek prema kraju mjeseca. Lokalno je bilo i jačih grmljavinskih oluja kojima je osobito obilovao srpanj.

- Nekoliko jakih fronti tijekom sedmog mjeseca donijelo je i jače oluje, najjaču onu 19. srpnja koja je najjače zahvatila južnio dio Zagorja, Medvednicu i grad Zagreb. Unatoč čestim kišama, srpanj je ipak bio topliji od normale. Prvo ljeto nismo imali ni u prvoj polovici kolovoza koju su obilježile relativno niske temperature i povremeni naleti kiša. Tek od sredine mjeseca došlo je ljepše, stabilnije i toplije razdoblje koje se onda nastavilo i u prvoj polovici devetog mjeseca – podsjeća Božarov.

Pitali smo ga i što nam nosi jesen i zima. -Teško je reći što nas čeka dalje, ali projekcije za nastavak devetog mjeseca su dosta blage. Sredinom rujna mogla bi doći jedna promjena vremena pa će se malo narušiti ovo lijepo razdoblje. Ali i drugi dio mjeseca bi trebao biti relativno ugodan. Dugoročne prognoze pokazuju da će jesen i zima biti topliji od prosjeka, ali to ne znači da se neće događati i neka kraća hladnija razdoblja – najavio je Božarov.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook