Prethodni članak
Sljedeći članak

Pripreme za krapinski Tjedan kajkavske kulture: Raspisani natječaji za dostavu radova


Premda do krapinskoga Tjedna kajkavske kulture u rujnu ima još pola godine, Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo raspisalo je natječaje za pojedine priredbe i odredilo rokove. Osim za nove skladbe, raspisani su natječaji i za dječje priredbe.

 

Za dječju likovnu izložbu određene su tri teme: pejzaž kajkavskih krajeva, licitari i tradicijske dječje igračke, a rok za dostavu radova je 30. travnja. Do toga roka trebaju prispjeti i kajkavski stihovi najmlađih, pisani na svim mjesnim govorima, izričajima i narječjima hrvatskoga kajkavskoga jezika. Bit će izvedeni na Dječjem recitalu kajkavske poezije. „Mali kaj“ odnosno „Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu“ održat će se 9. rujna, a koordinator ove priredbe, dr. Nenad Kukovačec, piše u pismu ravnateljima osnovnih škola „da odaberu kvalitetne pjevače koji će prezentirati svoju školu jednom odabranom skladbom s dosadašnjih festivala kajkavskih popevki, kao i naziv skladbe koju bi željeli izvoditi“. Rok za prijavu nešto je kraći, do 15. ožujka.

Raspisan je natječaj i za Recital (revijalni) kajkavske poezije, s rokom prijave do 30. travnja. Mogu sudjelovati autori s dosad neobjavljenim pjesmama napisanim na svim mjesnim govorima, izričajima, dijalektima i narječjima hrvatskoga kajkavskoga jezika. Svaki autor s najviše pet pjesama. -Iz nekih županije, primjerice Međimurske, Koprivničko-križevačke i Primorsko-goranske već pristižu radovi, ali iz osnovnih škola Krapinsko-zagorske županije još nijedan – upozorava Radovan Novina, tajnik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook