Prethodni članak
Sljedeći članak

Premijer Plenković: Ako se nastavi ovaj trend moći ćemo promišljati o popuštanju mjera

  • Marin Tironi/PIXSELL - Plenković

    Marin Tironi/PIXSELL


Premijer Andrej Plenković je na početku sjednice Vlade komentirao stanje s koronavirusom u Hrvatskoj. Rekao je kako imamo ohrabrujući silazni trend, a ako se on nastavi, to daje nadu da će se, sukladno procjeni situacije i razgovoru sa stručnjacima, moći promišljati i o eventualnom postupnom popuštanju mjera.

- Imamo ohrabrujući silazni trend, tjedni prosjek nam je pao na razinu od listopada. Trenutno imamo treći najveći dvotjedni pad unutar EU. U padu je broj preminulih, broj osoba na respiratoru i broj hospitaliziranih prepolovljen je u odnosu na vrhunac dosegnut prije mjesec dana te je sada pao na razinu od prije dva mjeseca, u prvoj polovici studenog. Imamo dvaput manje hospitaliziranih nego prije mjesec dana - rekao je premijer.

- To znači da su mjere dovele do toga da smo preokrenuli trendove. Sada njih trebamo nastaviti. Tu je odgovornost svih nas jako važna. A to smo uspjeli bez policijskog sata i strogog zatvaranja, u odnosu na druge europske zemlje. Ako nastavimo s ovakvim trendom, to nam daje nadu da ćemo moći razmatrati postepeno popuštanje mjera - dodao je.

Početak drugog polugodišta

Jedan od prvih signala je, kaže, početak ovog polugodišta u sklopu kojeg su se u klupe vratili maturanti i učenici od prvog do četvrtog razreda. - Za ostale ćemo još pričekati, a nadam se da će se i oni vratiti u klupe ako će situacija ići tim smjerom - dodao je premijer.

Cijepljeno 46.000 ljudi

Izvijestio je i da je dosad cijepljeno 46.000 ljudi. Danas su stigle nove doze Pfizerovog cjepiva, a čeka se odluka EMA-e o odobrenju Oxfordovog/AstraZenecinog cjepiva, čime će se broj doza naglo povećati. - To bi nam omogućilo da tijekom proljeća procijepimo najugroženije i najizloženije te ih zaštitimo uoči turističke sezone - rekao je Plenković.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook