Prethodni članak
Sljedeći članak

Policija savjetuje kako spriječiti provale u domove

  • Provala

    Foto: Ilustracija


Policijska uprava krapinsko-zagorska u sklopu preventivne aktivnosti "Za sigurnost vaše imovine", provodi mnogobrojne aktivnosti na prevenciji imovinskih kaznenih djela samostalno i u suradnji s lokalnom zajednicom. U sklopu prevencije provala u domove ostvarena je suradnja s lokalnom zajednicom, te je izrađen letak i plakat "Zajedno za sigurnost vaše imovine - Spriječimo provale u domove", koji je tiskan u suradnji sa Vijećem za prevenciju Grada Krapine i Gradom Oroslavje. Na letcima se nalaze savjeti građanima što mogu sami poduzeti kako bi se zaštitili da ne bi postali žrtve provala.

Kako bi se sa savjetima upoznao što veći broj građana od strane Grada Krapine i Grada Oroslavje krenula je distribucija letaka svim domaćinstvima na kućne adrese, dok će plakati biti vidljivi na oglasnim tablama i prigodnim mjestima na području Grada Oroslavja. U sklopu preventivne aktivnosti "Za sigurnost vaše imovine", Policijska uprava krapinska-zagorska nastavlja suradnju i sa drugim gradovima i općinama na području Krapinsko-zagorske županije.  

 
Provalnici vrlo dobro znaju kada u vašem domu nema nikoga. Dok se vi nalazite na radnom mjestu, obavljate druge poslove, nalazite se u kupovini, provalnici se mogu nalaziti u vašem domu.  Kako ne bi postali žrtve ovih kaznenih djela građanima savjetujemo uvijek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni, ne zaboravite na balkonska i stražnja vrata, vodite računa da ste zatvorili i sve prozore,budite dodatno oprezni ako stvarate buku koja onemogućava da čujete posjetitelje (uključen usisavač, mikser, sušilo za kosu, glasno slušanje glazbe …) ili ste u udaljenim dijelovima kuće ili dvorišta (tavan, podrum vrt …),neposredno uz kuću ne ostavljate predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka,vanjski dio kuće, prilaz kući osvijetlite senzorskim svjetiljkama što će zlonamjernika omesti u nakani, ključ kuće, stana, vikend kuće ne ostavljate ispod otirača, u posudama za cvijeće ili na drugom lako dostupnom mjestu. Na obiteljskim kućama česte su mete lopova prozori, velike staklene površine na vratima i sl., pa ugradite dodatnu zaštitu poglavito na stražnjim stranama objekta koji su manje vidljivi.

Ne držite novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem i sl. lopovi - znaju da ondje treba tražiti - ne držite veće svote novaca u kućama, zapišite serijske brojeve vrijednih predmeta ili ih fotografirajte. Na ulazna vrata ugradite cilindrične brave čiji je uložak brave u ravnini vanjske plohe vrata te ako ste u mogućnosti ugradite sigurnosno-tehničku zaštitu doma, ako niste možete instalirati neku od naprava koje svijetle i sliče na alarm ili jednostavno stavite naljepnicu da je objekt pod nadzorom, savjetuju iz policije.  Policiji možete pomoći u hvatanju provalnika: ako zapamtite osobni opis: spol, starost, visinu,  odjeću, neki posebni znak (brada, brkovi, madež,...),zabilježite registarski broj, marku, boju vozila; pravac u kojem se udaljio,...

U slučaju da ste oštećeni kaznenim djelom, (provalom, krađom,...) odmah pozovite policiju na 192 - u svom domu ništa ne dirajte i ne spremajte kako ne biste uništili korisne tragove koji mogu pomoći u otkrivanju provalnika.


 
 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook