Prethodni članak
Sljedeći članak

Podjelom narcisa u borbu protiv raka dojke


Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković u subotu su zajedno sa direktorima gradskih tvrtki Varkom i Čistoća, Brunom Isterom i Zoranom Svetecom dali podršku akciji Dan narcisa. Uz brojne građane koji su se okupili unatoč kiši, akciji su se odazvali i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak te saborski zastupnici Damir Habijan, Nadica Dreven Budinski i Siniša Jenkač.

Mammae klub Varaždin – Udruga žena oboljelih na dojku ovu akciju provodi već 24. godinu zaredom s ciljem senzibiliziranja javnosti za probleme vezane uz karcinom dojke, ali i osvješćivanja žena o važnosti preventivnih pregleda.

Gradonačelnik Bosilj naglasio je kako se uvijek rado uključuje u akciju Dana narcisa: „Uistinu podržavam rad udruge Mammae kluba Varaždin i njihove predsjednice Marije Hraščanec čiji je velik doprinos u osvješćivanju javnosti i poticanju žena na redovne preventivne preglede, ali i brizi o tome kako poboljšati kvalitetu života oboljelih. Nažalost, današnji užurbani životni tempo prečesto nas toliko ponese da jednostavno zaboravimo uopće pomisliti o pregledima i prevenciji nekakvih bolesti, pogotovo ako se osjećamo dobro i nemamo nikakvih simptoma. No, ovakve zloćudne bolesti poput karcinoma dojke, koje dolaze potiho i podmuklo, najvažnije je upravo detektirati i otkriti na vrijeme. Zato danas svi zajedno podjelom narcisa koje su simbol nade za oboljele od raka, pozivamo žene između 50 i 69 godina da se odazovu na besplatne mamografske preglede. Svaki život je neprocjenjiv.“ – rekao je gradonačelnik.  

Predsjednica Udruge Mame klub Varaždin Marija Hrašćanec je istaknula kako je Udruga prepoznatljiva među građanima po njihovom preventivnom programu budući da je članica Europa Donne koalicije zemalja za borbu protiv smrtnosti od raka dojke: „Preuzeli smo njihove ciljeve, a osnovni je cilj smanjiti smrtnost od rake dojke. Zato danas dajemo upozorenje svim mladima od 18. godine nadalje da vrše samopregled dojke. Članovi naše udruge obilaze treće razrede srednjih škola i educiraju kako se vrši samopregled dojki te ukazuju na važnost preventivnih pregleda. Stoga upućujemo apel ženama između 50 i 69 godine života da se odazovu na Nacionalni program Ministarstva zdravstva na mamografski pregled. Nema nikakvih izgovora da se ne ode na pregled. Nakon dobivanja termina, ode se na pregled koji može u konačnici nekome spasiti život.“ – rekla je Marija Hraščanec.

Župan Anđelko Stričak podsjetio je kako i Županijski Savjet za zdravlje održava već niz sličnih akcija kojima je cilj potaknuti građane da se odazovu na preventivne preglede. „Kad govorimo o raku dojke, održane su tribine u Lepoglavi, Varaždinskim Toplicama i Visokom. Naravno, gdje god postoji potreba da se održi još koje predavanje i tribina, mi ćemo to organizirati.“ – rekao je župan te uputio apel svim ženama da se odazovu pregledima i potaknu i svoje bližnje da vode brigu o svom zdravlju.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook