Prethodni članak
Sljedeći članak

Plodna suradnja muzeja i škole: 'Želimo učenicima približiti umjetnost i poticati ih na kreativnost'

Ponovljena suradnja između Galerije Augustinčić i Srednje škole Bedekovčina


Dobar primjer suradnje škole i muzeja nastavlja se i drugu godinu za redom kao edukativni program za pomoćne proizvođače keramike, učenike dvogodišnjeg programa Srednje škole Bedekovčina.

Učenici su posjetili muzej i upoznali sa skulpturama zagorskog kipara Augustinčića. Program se sastojao od posebno prilagođenih interaktivnih izlaganja pa se učilo od antičkog Egipta pa do modernog kiparstva. A pošto se radi i o budućim keramičarima uključeno i izlaganje o zanimljivoj povijesti hrvatske keramike 20. stoljeća, od Hinka Juhna do Jugokeramike iz Zaprešića ili kasnije Inkera.

Cijeli program posebno je osmišljen i prilagođen za učenike dvogodišnjeg smjera pomoćni proizvođač keramike iz Srednje škole Bedekovčina. Učenici su u glavnom zadatku na malim kiparskim konstrukcijama izrađivali žičani kostur kao osnovu za kasnije modeliranje. Zadatak svakog učenika bio je da izradi figuru po uzoru na samoga sebe.

– Posjetila sam više puta školsku radionicu učenika pa sam imala priliku upoznati ih i vidjeti njihove kreativne radove, što mi je bio i poticaj da ih pozovem u muzej i osmislim ovaj program. Želja je da im se približi povijest umjetnosti, objasni kontrapost u skulpturi i da sami isprobaju izmodelirati vlastitu figuru u glini. Smatram da je to znanje koje će im biti od koristi u budućnosti – komentirala je voditeljica edukativnog programa Petra Šoltić.

Učenici su sa svojim asistentima sudjelovali i na popularnoj taktilnoj radionici gdje zatvorenih očiju dodirom pogađaju tko je na portretima skulptura Antuna Augustinčića.

– Ovakvi programi imaju zadatak ispuniti potencijalne praznine u školskom programu. Struka djece zahtjeva kreativnost, pa znanje o povijesti umjetnosti i kiparskih tehnikama modeliranja svakako pomažu i pridonose – rekla je muzejska pedagoginja Petra Šoltić.

– Učenici su puno toga naučili na radionicama, na neke su radionice ostavile veliki dojam –dodaje nastavnik praktične nastave Mladen Gorički.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook