Prethodni članak
Sljedeći članak

Nakon obnove i uređenja donjostubička crkva bit će jedna od najmodernijih u Zagorju!

Završeni su radovi na obnovi, sada još slijedi dio unutarnjeg opremanja


Nakon konstrukcijske obnove, ali i unutarnjim uređenjem te opremanjem novim instalacijama i modernom tehnologijom, donjostubička Crkva Presvetog Trojstva bit će jedna od najmodernijih u Zagorju. Radovi na konstrukcijskoj obnovi nakon potresa trajali su 16 mjeseci te su se vjernici, konačno, mogli u crkvu vratiti pred sam prošli Božić.

Zahvat od velikog značaja

Radove na konstrukcijskoj obnovi izvodila je Niskogradnja Hren. Bio je to, kaže velečasni Ivan Brlečić, velik zahvat koji se nažalost ne vidi, no od itekakvog je značaja. – Konstrukcijski je crkva obnovljena izvana i iznutra, radilo se na učvršćivanju i protupotresnim osiguranjima, koja su napravljena u zidovima i potkrovlju – kaže vlč. Brlečić.

Radovi su to vrijedni milijun i 604 tisuće eura, a financirani su iz Fonda. Građevinski radovi sada su završeni, a potrebno je još urediti okoliš i dvorište. – Sada smo na redu mi kao župa, potrebno je opremiti crkvu. Imamo grijanje, koje nam je postavio Bubanko i bila je to njegova donacija. Imamo riješeno i sviranje, a i pozlatu kugle i uređenje toranjskog sata napravili smo o svom trošku, kao i neke prozore na pročeljima. Dosada smo potrošili oko pedesetak tisuća eura, a još četrdesetak će nam biti potrebno. Fali nam elektrifikacija, novo ozvučenje i video, kako bismo mogli putem interneta prenositi misu, obzirom da je crkva tako napravljena da se s lijeve i desne lađe ne vidi na oltar. Fale i rasvjetna tijela, u izradi su novi mesing lusteri za crkvu. Želja nam je sve to napraviti do Uskrsa – kaže donjostubički župnik. Ističe kako su župljani prošle i ove godine bili itekako velikodušni te da vjeruje da će sve to uspjeti isfinancirati dijelom i tim sredstvima.

Unutarnja uređenja

Osim ovog opremanja koje financira i organizira župa, potrebna su još neka unutarnja uređenja. – Treba vratiti pokrajni oltar sv. Josipa i sv. Mihaela i ukrase na glavnom oltaru, kao i slike na zidove, koje su bile na platnu, a nalijepljene pod svodovima. To trebaju konzervatori, a financirat će Ministarstvo kulture i medija, nadamo se da će se i to dovršiti tijekom ove godine. Na njima je i da, ukoliko budu željeli i mogli, naprave i obnovu oltara, slika i slično, što bi također bilo potrebno – kaže župnik i dodaje kako su veliki zahvati i radovi na crkvi započeli još 2017. godine. – Još od tada traje obnova naše crkve, kada je tijekom dvije godine vršena hidroizolacija zidova modernim tehnologijama. Taman kad je to završilo, nastao je potres i krenulo smo s konstrukcijskom obnovom, od temelja do vrha tornja – priča vlč. Brlečić, dodavši kako su ti radovi na hidroizolaciji stajali oko milijun i pol kuna, a bili su financirani od strane Ministarstva kulture i medija te potpomognuti Ministarstvom regionalnom razvoja i EU fondova.

Noviteti koji krase crkvu

Pokazao nam je župnik i neke od većih noviteta koji sada krase crkvu. Radi se o četiri nova vitraja. - Oni su dar Mladena Šobaka i najveća su novost u crkvi. Tematika vitraja su četiri sakramenta katoličke crkve: krštenje, euharistija, sveta potvrda i ženidba. Umjetnički ih je osmislila Jana Đurđević, a izradio i izveo umjetnik iz Rijeke – pojašnjava župnik.

Za vrijeme trajanja radova misna slavlja su se 16 mjeseci održavala izvan crkve. U početku vani u šatoru, a kad je došlo hladnije vrijeme u vatrogasnom domu. – DVD nam je ustupio dvoranu vatrogasnog doma te im zahvaljujem na velikodušnosti tijekom tih više od godinu dana, uspjeli smo održati zajedništvo župne zajednice – zahvalan je vlč. Brlečić, dodavši kako će ova, sada u potpunosti iznutra i izvana obnovljena crkva, biti jedna od najmodernijih zagorskih crkvi te će kao takva moći služiti mnogim budućim generacijama.

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook