Prethodni članak
Sljedeći članak

"Moj budo" Rajka Bartolina


Dana 24.svibnja 2023g u Gradskoj knjižnici Ksavera Šandora Gjalskog je  predstavljena  knjiga "Moj budo" Rajka Bartolina. Knjigu su predstavili autor koji je ispričao o sadržaju knjige, načinu prikupljanja građe i namjeni ove monografije.  Naglasio je da je bila potrebna opsežna priprema za knjigu te da se je vodio načelom „Quod scriptum manet -  Ono što je zapisano, ostaje.“  U knjizi je mnoštvo dokumentarističkog materijala iz osobne pismohrane autora.  Za njega je životni put borba i u doslovnom i prenesenom značenju. Knjiga se sastoji od tri dijela :  najopsežniji – sportski put koji se dijeli na natjecateljsku i trenersku fazu, put kao sudionika Domovinskog rata i manji dio koji autora profilira kao aktivnog člana dragovoljačkih udruga.

 Gospodin Topić obratio se predstavljajući brojne autore predgovora ove knjige. Istaknuo je da je to autobiografska knjiga bazirana na živom sjećanju doživljenog i proživljenog, a zahvaljujući autorovoj sklonosti da sve pomno bilježi i dokumentira, obiluje brojnim fotografijama mnogih, novinskim člancima i zapisima kojima argumentira autentičnost događaja i aktivnosti o kojima svjedoči i piše.U svom životnom putu 50.g borilačkog umijeća i sportova autor je puno toga ostvario; od vježbača početnika preko bogate domaće i međunarodne natjecateljske karijere i brojnih šampionskih titula u nekoliko borilačkih sportova do uspješnog licenciranog trenera  i voditelja koji i danas aktivno djeluje. Pod njegovim vodstvom stasali su brojni uspješni natjecatelji , ostvareni su značajni pojedinačni i klubsko ekipni, osvojene brojne titule, a tisuće mladih, manje poznatih koji su kraće ili duže razdoblje svog života proveli vježbajući borilačke sportove, stekli sigurnost, samopouzdanje i sve ostale pozitivne vrijednosti koje koje sportski . donosi pojedincu i zajednici u cjelini, o čemu i svjedoći ova monografija. Stoga iskrene čestitke i priznanje autoru Rajku Bartolinu na svim postignućima na njegovom impresivnom životnom putu.

Gospodin Ivica Balagović, autor pogovora, esejistički se osvrnuo na značaj ove monografije ističući da je bitno da se ovakvi veliki sportski uspjesi dokumentiraju i zabilježe. Ističe da je velika stvar da mala sredina ima ovako velike uspjehe iz borilačkih sportova zahvaljujući zalaganju autora. Pohvaljuje i autorov stil koji je činjenični i dokumentaristički, ali je obojen i osobnom notom što pridonosi zanimljivosti ovog djela. Športska je osnova Rajku Bartolinu  osobito koristila u Domovinskom ratu gdje je bio organizator, borac i vođa.

.Branka Tuđa Kanceljak osvrnula se na prikaz knjige kao publikacije koja će svakako naći mjesto u zavičajnoj zbirki Gradske knjižnice. Ovo djelo je dokaz mapiranja Zaboka kao svjetskog centra za borilačke vještine u nekom prošlom i sadašnjem vremenu.  Ovim događanjem završava se ciklus predstavljanja Zabočana u svibnju - mjesecu Grada. Gradska knjižnica Ksaver Šandor Gjalski predstavila je publici nekoliko značajnih ljudi sa zabočkom adresom iz područja kulture, znanosti, umjetnosti i sporta.  Publika je svaki događaj nagradila dolaskom u popriličnom broju.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook