Prethodni članak
Sljedeći članak

Hoće li Hrvati u Zambiji danas na slobodu?


Danas će se u Ndoli održati još jedno ročište za osmero Hrvata koji su već šest mjeseci zatočeni u Zambiji zbog optužbi za trgovanje djecom. Prošlotjedna ročišta prebačena su na ovaj tjedan, a nakon što je propalo ročište održano u srijedu, postoji mogućnost da osmero optuženih Hrvata danas bude oslobođeno, piše Index.

Naime, prema dostupnim informacijama, sutkinja Visokog suda u Ndoli rekla je da više neće tolerirati to što tužiteljstvo ne može osigurati dolazak svojih svjedoka, već bi se trebali izdati uhidbeni nalozi, a, prema riječima sutkinje, daljnjih odgoda nakon petka neće biti.

Ako tužiteljstvo ne uspije dokazati optužbe, sud ih može odmah odbaciti a da se obrana uopće ne prezentira, što bi značilo da su parovi iz Hrvatske u tom su slučaju automatski slobodni.

Ipak, hrvatski odvjetnici upozoravaju da je kazneni zakon u Zambiji u potpunosti drugačiji u odnosu na hrvatski ili bilo koji europski pa je stoga potrebno biti vrlo oprezan pri donošenju bilo kakvih zaključaka prije današnjeg okončanja ročišta.

Optužnica protiv osmero Hrvata je poprilično klimava, Pernar otpao s liste svjedoka, ne znaju se detalji

Podsjetimo, osmero Hrvata zambijski je sud već jednom oslobodio u veljači, ali ih je policija ponovno uhitila u zračnoj luci i vratila u pritvor te je sud ponovno podigao optužnicu protiv njih. Razlog tomu bila je anonimna prijava koja je došla iz Hrvatske.  

Nedugo nakon toga na društvenim se mrežama javnosti obratio Ivan Pernar koji je sam zatražio da bude svjedok protiv osmero Hrvata u Zambiji. U međuvremenu je i on otišao u Zambiju te je nakon nekoliko tjedana objavio dokument u kojem piše da će svjedočiti protiv Hrvata zatvorenih u Zambiji pod optužbom za krijumčarenje djece iz Konga.

Iako je svakodnevno svoje pratitelje izvještavao o situaciji u Zambiji, govorio da ima dokaze protiv osmero optuženih Hrvata te da ih jedva čeka pokazati zambijskim sucima, Pernar se zadnjih dana povukao s tom temom iz javnosti pa je postalo izvjesno da na koncu neće biti svjedok na sudu.

U srijedu je na Telegramu objavio dokument s popisom svjedoka na čijem je posljednjem mjestu bilo i njegovo ime. U međuvremenu je objavio tekst da u kojem je tvrdio da je obrisan s popisa svjedoka, a na koncu je te objave obrisao, prenijeli su mediji.

Nakon ročišta prošli tjedan pokazalo se da je optužnica protiv Hrvata zapravo dosta klimava, a svjedoci koji su se pojavili svjedočili su u njihovu korist, pa se tako od imigracijske službenice doznalo da su djeca iz Konga u Zambiju ušla s hrvatskim dokumentima i u pratnji diplomata DR Konga. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook