Prethodni članak
Sljedeći članak

MEĐU PRVE 3 ŽUPANIJE U HRVATSKOJ: Krapinsko – zagorska županija za obrazovanje izdvaja pola svog proračuna

U idućem periodu u pripremi je gradnja 9 novih sportskih dvorana, a d 2017. do 2020. u Upravni odjel za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku uloženo je 364 milijuna kuna.


U Krapini je danas održana konferencija za medije na kojoj su prezentirane aktivnosti i planovi za 2021. godinu vezano za resor obrazovanja. Pročelnica Upravni odjel za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec istaknula je da iznos realiziran u njihovom odjelu iznosi 122, 6 milijuna kuna, što je 51 posto od ukupnog proračuna Županije. Zakonski standard u obrazovanju definiran je kroz materijalne financijske rashode za osnovne škole, prijevoz učenika, materijalno financijske rashode za srednje škole, učeničke domove i kapitalna ulaganja u dugotrajnu imovinu, ukupno 42,1 milijun kuna.

Navela je da Krapinsko – zagorska županija ulaže i vlastita sredstva za nadstandard koji se odnose na poboljšane uvjeta i kvalitete rada učenika i djelatnika za što bolji odgojni rada. Također da se stipendira 200 studenata za što se izdvaja 1,3 milijuna kuna.. U sanaciju područnih škola u Zagoru uloženo je 851.800 kuna, a tehničko održavanje škola 4 milijuna kuna. U sportske dvorane uloženo je 35, 7 milijuna kuna. Sanirale su se i škole nakon potresa u ožujku prošle godine, gdje je uloženo oko 2 milijuna kuna. Energetski je u prošloj godini obnovljeno 6 škola: OŠ Matije Gupca u Gornjoj Stubici, OŠ Josipa Broza Kumrovec, OŠ Đurmenec, OŠ Konjščina te SŠ Konjšščina i Bedekovčina, ukupne vrijednosti 42,4 milijuna kuna.

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je da je Centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Zaboku, projekt vrijedan 110 milijuna kuna, u kojem je znatan dio, nešto manje od 70 milijuna kuna namijenjen tzv. soft aktivnostima i novim kurikulumima, a ostali dio infrastrukturi. Projekt je započeo prošle godine, a završit će 2023. godine.
Višegodišnji projekti u provedbi su projekt Baltazar, koji osiguravanje pomoćnika u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju. Ove godine radi se o 121 pomoćniku za 134 učenika i učenica osnovnih i srednjih škola. Tu je i Zalogajček, projekt vrijedan 1,1 milijun kuna, odnosno osiguravanje školskog obroka za djecu koja su u riziku od siromaštva za 985 učenika u 31 OŠ, a Shema školskog voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda je projekt kroz koji u 26 OŠ i SŠ dolazi svaki tjedan jedna dio tih proizvoda.

-U području kulture, naš najveći projekt, vezan i za obrazovanje, je Znanstveno – edukativno – zabavni centar. Projekt je u provedbi, u završnoj je fazi projektiranja, sama izgradnja i opremanje i vrijednost tog projekta je 126 milijuna kuna – rekla je Petek. Što se tiče kulture, 2020. godine bilo je osigurano 5,7 milijuna kuna za područje kulture, sporta i tehničke kulture. - Imali smo 2 javna poziva u području kulture. Jedan se ticao hitne sanacije štete prouzročene potresom na nepokretnim kulturnim dobrima, a drugi na program javnih potreba u kulturi vezano za manifestacije i izdavaštvo, svaki u iznosu 300 tisuća kuna. Naravno da mi iz proračuna svake godine direktno financiramo određene udruge. To su Zajednica amaterskih kulturno umjetničkih društava, povijesna postrojba KZŽ I Kajkavijana. Iz proračuna KZŽ u suradnji s JLS financirale su se određene institucije, ustanove i projekti – Hiža zagorskih štrukli, izgradnja Spomen kuće Rudolfa Perešina, otkup kuće književnika Janka Leskovara u Pregradi, manifestacija Susreti za Rudija, a sudjelujmo svake godine u izgradnji sakralnih objekata. Osigurali smo sredstva za Sportsku zajednicu KZŽ , županijski Školski sportski savezi Zajednicu tehničke kulture KZŽ 80 tisuća kuna.

Naglasila je da je naša županija tradicionalno među prve tri županije po izdvajanju za obrazovanje, koje se uvijek kreće oko 50 posto proračuna. – Za 2021. decentralizirana sredstva otprilike su na razini prošle godine, vlastita sredstva su povećana, ona su 18,4 milijuna kuna, iz ostalih izvora su sredstva isto nešto povećana sredstva. Predviđamo i 2 energetske obnove škola. Sve skupa, za obrazovanje u ovoj godini izdvojit će se nešto malo manje od 114 milijuna kuna. – rekla je zamjenica župana. Planira se završiti dvorana kod OŠ Zlatar Bistrica, počet će s izgradnja sporstke dvorane kod OŠ Petrovsko, te dvije energetske obnove – Centar za odgoj i obrazovanje Krapinske toplice i OŠ Marija Bistrica u iznosu nešto malo većem od 20 milijuna kuna obje škole. Tu je i izgradnja PŠ Laz Bistrički, koja je u potresu jako stradala i treba je rušiti.

Od 2017. do 2020. u ovaj odjel Krapinsko – zagorska županija je uložila 364 milijuna kuna. Župan Željko Kolar ističe da je i prioritet u drugom mandatu bio obrazovanje i zdravstvo i da ga vesele pomaci od prije 4 i 8 godina, što mu potvrđuju i građani. Rekao je da je u 2 natječajna ciklusa obnovljeno 9 škola i napravljena znatna energetska ušteda do 70 posto. Župan je istaknuo da se PŠ u Martinišu gradila iz početka, kroz projekt modularne gradnje, vrijednosti 7,2 milijuna kuna. - Tu smo pokazali koliko je bitna dobra suradnja s loklanom samoupravom, Gradom Zabokom koji je uz područnu školu napravio i svoj jedan vrtićki odjel – rekao je župan. Naglasio je važnost razvojnog sporazuma za razvoj KZŽ i strateških projekata. – Dokaz za to je Znanstveno – edukativno zabavni centar, vrijedan 126 milijuna. Građevinska dozvola će biti izdana za nekih mjesec i pol dana, lokacijska je gotova, čekam darovnicu Ministarstva graditeljstva i državne imovine za drugu polovicu dvorca - kaže župan.

-Jedna od ključnih stvari koje smo si stavili u zadatak je digitalizacija škola i kompletne županije - rekao je Kolar.
Dodaje da je u pripremi 6 sportskih dvorana s gotovim građevinskim dozvolama vrijednosti 121 milijun kuna, a čeka se da se pokrene nova financijska omotnica i mehanizam za oporavak i otpornost. - Tu je još sportska dvorana u Stubičkim Toplicama gdje mi nismo osnivač i još 2 sportske dvorane koje projektiramo, Sveti Križ Začretje i Zlatar. Devet novih sportskih dvorana bi se u idućem periodu trebalo isfinancirati na području naše županije – zaključio je Kolar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook