Prethodni članak
Sljedeći članak

Marija Bistrica ostvarila rekordan proračun. Milički: 'Idemo u pozitivnom smjeru'

Sinoć je održana sjednica Općinskog vijeća Općine Marija Bistrica


U utorak je održana 16. sjednica Općinskog vijeća Općine Marija Bistrica. Prihvaćen je Izvještaj o izvršenju Proračuna za 2022. godinu, sa svim pripadajućim programima. U općem djela proračuna vidljivo je da su u izvještajnom razdoblju ostvareni prihodi i primici s uključenim vlastitim i namjenskim prihodima proračunskih korisnika u ukupnom iznosu 30.830.198,14 kuna, a realizirani su rashodi i izdaci u iznosu od 27.622.206,70 kuna te je ostvarena razlika u iznosu 3.207.991,44 kune (prihodi su u 2022. bili veći u odnosu na rashode).

U usporedbi sa prethodnom godinom za isto razdoblje kada su ukupni prihodi iznosili 27.970.760,24 kn, ukupni prihodi proračuna u izvještajnom razdoblju zabilježili su međugodišnji rast od 10,22%. Načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički rekao je kako ovako velika realizacija proračuna u prihodovnoj strani jasno govori da je još jedan proračun namaknut preko raznih natječaja i EU fondova.

''Uspjeli smo postići rekordan proračun i uistinu smo zadovoljni i onime što smo napravili u infrastrukturi i u našim kapitalnim projektima, a i s našim stanjem u proračunu. Kada sve zajedno zbrojimo zajedno sa rashodima, razlika je na kraju godine bila oko 3,2 mil. kuna u plusu. Usprkos svim krizama i poteškoćama, u kojima smo se svi skupa našli u zadnje tri godine, mogu reći da je poslovanje naše općine stabilno i da ide u pozitivnom smjeru.'' – rekao je Milički.

Također na dnevnom redu je bila i II. izmjena i dopuna Plana Proračuna Općine Marija Bistrica za 2023. godinu, uz Obrazloženje i II. izmjenu Programa održavanja komunalne infrastrukture u 2023. godini. Ovom izmjenom povećali su se prihodi i primici u iznosu od 145.000,00 EUR i sada iznose 4.999.072,00 EUR. Razlog povećanja je povećanje u stavci Ostale pomoći EU, koja je povećana za spomenutih 145.000,00 EUR, pa sada iznosi 906.282,00 EUR. Povećanje je predviđeno za sanaciju četiri kolnika na dijelu Nerazvrstane ceste Vrh i Gornji Gabudi u naselju Laz Bistrički.

Milički je pojasnio kako se radi o sanaciji iz Fonda solidarnosti. ''Razlika je oko 145.000,00 eura za dionice koje smo uspjeli prijaviti, a riječ je o dionicama u naselju Laz Bistrički, tako da smo to uspjeli staviti u rebalans. Kad sve zajedno zbrojimo, od Fonda solidarnosti preko natječaja ćemo osigurati oko 6 mil. eura, ali ono što je još važnije da se radi oko 6 km nerazvrstanih cesta i dva velika i kompleksna klizišta.'' – zaključio je bistrički načelnik. Prihvaćena je i Odluka o Natječaju općine za dodjelu nagrada i priznanja. Natječaj će biti objavljen uskoro, a dodjela je tradicionalno na Svečanoj sjednici Vijeća Općine, koja je ove godine na rasporedu 14. srpnja, dan nakon Dana Općine.  

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook