Prethodni članak
Sljedeći članak

Krajem tjedna trebala bi zaživjeti aplikacija za cijepljenje, omogućit će građanima naručivanje i evidenciju

  • Sandra Simunovic/PIXSELL - Nacionalni stožer

    Sandra Simunovic/PIXSELL


Danas je održana konferencija za medije Nacionalnog stožera. Ministar zdravstva, Vili Beroš, ponovio je da je cjepivo AstraZenece sigurno za korištenje, a govorio je i o aplikaciji za cijepljenje. - Krajem tjedna trebala bi zaživjeti aplikacija, digitalna platforma, za evidenciju i naručivanje. Bit će dostupna na cijepise.zdravlje.hr, građani će se moći na više načina naručiti, a dobit će i povratnu informaciju. Dio građana moći će se putem weba prijaviti, ali i dalje će se moći naručiti putem obiteljskih liječnika. Moći će se naručiti i putem sustava e-građani. Želimo unaprijediti sistem naručivanja, to je iznimno važno - rekao je Beroš.

Ublažavanje mjera

Ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, rekao je da je od danas stupilo na snagu ublažavanje nekih mjera. - Uvijek je delikatnije popuštati mjere, nego donositi one stroge, posebno lockdown, ne znam koliko je komunicirano da Hrvatska među članicama EU-a ima najmanje stroge mjere - rekao je Božinović i dodao da razumije nezadovoljstvo ljudi postojećim mjerama.

- S druge strane, nastavljamo pratiti epidemiju i reakcije. Najvažnije je zdravlje, ali i gospodarska i psihološka slika. Radimo balansirano. Što se tiče učinkovitosti pojedinih mjera koje se uvode, o tome možemo razgovarati. Vidim da se ta pitanja otvaraju, neka se otvaraju, mi smo tu da damo odgovor. Međutim, ta učinkovitost pojedinih mjera opet ovisi o tome koliko se dosljedno provode. Izvlačenje nekih pojediničanih slučajeva nije najbolji način kako steći ukupan uvid. Za svaku situaciju se može popisati epidemiološki okvir, s većim ili manjim rizikom, ali moguće je. Ali sve ovisi o onome tko provodi mjere. Mi cijelo ovo vrijeme nismo željeli da kontrola prijeđe neke granice demokratskog društva - kazao je ministar unutarnjih poslova.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook